https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Največ glasov za družinskega zdravnika in zdravstvenega tehnika

28.03.2021 ob 11:00  

Koronavirusna bolezen je lani upočasnila svet, v prvi vrsti boja z nevidnim sovražnikom pa so stali in še vedno stojijo zdravstveni delavci. Ti so se nemalokrat znašli na robu moči, ko so pacientom tako ali drugače pomagali prebroditi težke čase bolezni. 

Vestnik je organiziral akcijo Pomurski zdravstveni delavec 2020. Ljudje so lahko glasovali za tistega človeka, ki jim je najbolj pomagal, da so lažje prestali stisko in premagali bolezen.

Koga so izbrali?

- V kategoriji družinski zdravnik so največ glasov namenili Leonu Kövešu, dr. med., specialistu družinske medicine.
- V kategoriji medicinska sestra oz. zdravstveni tehnik je največ glasov prejel Mitja Domonkoš.

Empatija in posluh za pacienta

Leon Köveš od jeseni 2018 deluje kot specialist družinske medicine, slabi dve leti ima ambulanto v Zdravstvenem domu Murska Sobota. Po študiju na ljubljanski medicinski fakulteti se je vrnil v Prekmurje in odločitve, da bo delal v domači regiji, nikoli ni obžaloval. Kaj poleg strokovnega znanja navaja kot najpomembnejše lastnosti družinskega zdravnika? »Vsi zdravniki imamo strokovno podkovanost, sploh v družinski medicini pa je treba znati, ob tem da pacientu pomagaš, tudi prisluhniti, ga včasih potolažiti, mu verjeti, ko ima težave. Imeti moraš sposobnost empatije in pacient ne sme biti zgolj številka.«

Družinski zdravnik poudari, da je v minulem času najhujšo stisko zaznal pri starejših, sploh pri tistih, ki so živeli sami, niso mogli v drugo občino, imeti stikov z otroki, vnuki in niso vešči komunikacijskih sredstev. »Nikomur ni bilo lahko, ampak zdi se mi, da so mlajše generacije lažje ohranile stike s prijatelji prek modernih komunikacij, starejši pa so bili zaradi tega prikrajšani. Zaradi tega smo v ambulanti prejeli kak klic več, da so z nami navezali stik in smo jih vsaj malo potolažili.«

Ima poseben čut za človeka

Mitja Domonkoš je junija 2019 začel delati v skupnostni psihiatrični obravnavi v ZD Murska Sobota, ko pa se je lani spomladi začel prvi val epidemije in so vzpostavili ambulanto za covid-19, so ga vključili v novo ekipo. »Na začetku so bile nočne izmene kar hude, veliko ljudi je zagrabila panika. Zvečer so dobili pozitiven rezultat, ponoči pa klicali, da jim razbija srce, da se jim dviga tlak. Težave niso bile toliko posledica covida, bolj strahu in panike. Seveda imajo še zdaj veliko vprašanj, ampak zdaj se že več ve o virusu in tudi mi imamo več izkušenj, zato nam je lažje odgovarjati in svetovati,« pove.

»Odlična ekipa smo, povezani in drug drug drugemu pomagamo,« pravi in doda, da gre zelo rad v službo. V kolektivu pa se znajo tudi pošaliti in se tako z nasmehom vrniti nazaj na delo. »Meni 12 ur mine, kot bi mignil. Še po tako dolgem delovniku ne greš takoj domov, ampak pomagaš, če kdo kaj potrebuje, ali pa samo malo skupaj posedimo. Naše delo je bilo v minulih mesecih zelo zahtevno, ob takih sodelavcih in takem sodelovanju smo veliko lažje šli skozi vse. Če je dobra ekipa, se to čuti navzven,« pristavi.

Leona Köveša in Mitjo Domonkoša podrobneje predstavljamo v novi številki Vestnika. Spregovorila sta o svoji poklicni poti, razmerah in spremembah, s katerimi sta se soočala v minulem letu, in o odnosu s pacienti.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2021 ob 14:19 gost

      Bravo fantje Nej kot posrana vlada nesposobna kera nima posluha za navadne ljudi.

      6 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2021 ob 18:54 gost

      Vlada še preveč prisluhne---kretenom, manjakom!!!!!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2021 ob 20:49 Gost123 gost

      Tij si tvojo diktatorsko vlado zatakni v r...

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.