https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Grgič Vitkova: Glavna težava cepljenja je omejena količina cepiv

31.3.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovali namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager in dr. Marta Grgič Vitek, nacionalna koordinatorica programa cepljenja iz NIJZ.

Včeraj je bilo opravljenih 7.206 PCR testiranj in 24.124 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih kar 1.558 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 21,6%

Glavni problem pri cepljenju so še vedno omejene količine cepiv, ki so na voljo. Število dobavljenih cepiv sicer narašča, doslej smo prejeli nekaj čez 400.000 odmerkov, je povedala Marta Grgič Vitek.

S prvim odmerkom je bilo doslej cepljenih skoraj 240.000 oseb (11,4 odstotka prebivalcev), z drugim pa 112.000 oseb (5,4 odstotka).

Največ cepljenih je v starostni skupini nad 80 let (nad 50 odstotkov), na cepljenje pa se prijavljajo še novi v tej starostni skupini, raste pa tudi precepljenost v starostni skupini od 75-79 let. Ta teden naj bi zaključili z večino cepljenj za to starostno skupino.

Pri cepivu Comirnaty (Pfizer Biontech) je bilo prijavljenih nezaželenih učinkov približno 1 odstotek. Pri cepivu Moderna je bilo prijavljenih nezaželenih učinkov manj, 0,2 odstotka. Pri cepivu AstraZeneca pa je bilo prijavljenih nezaželenih učinkov približno 1,5 odstotka.

Nuška Čakš Jager je izpostavila, da tako v svetu kot po Evropi raste število primerov covida-19. Skupaj je bilo potrjenih že več kot 123 mio primerov in več kot 2,7 mio smrti.

V Sloveniji število okužb raste zelo hitro. Po anketah o viru okužbe prednjačijo okužbe iz lokalnega okolja (druženje in neupoštevanje ukrepov), nekaj je tudi uvoženih.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.03.2021 ob 14:14 gost

      Koliko teh drago plačanih koordinatorjev cepljenja imamo? V vsakem mestu štiri? Banda ena desna. Ivan Janša kot minister za zdravje ni naročil cepiva, zdaj se pa izgovarjate, da ni cepiva in nas imate zaprte kot zajce v kletki. Medtem pa v Rusiji hodijo brez mask in na nogometnih tekmah več deset tisoč gledalcev. Da ostalih razvitih držav razen Nemčije, ki jo je BOLNA Merklova uničila, ne pišem.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.03.2021 ob 16:51 gost

      GLAVNA TEŽAVA SO VAŠE LAŽI. ZA EVRE IN POLOŽAJE STE SE PRODALI. NEKOČ BOSTE KAZNOVANI ZA SVOJA POČETJA.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.03.2021 ob 21:56 gost

      Ravno ti boš nekomu delil fašiste ,ti GNOJ levunharski .Smrad eden pokvarjeni. ti zgornji pametnjakovič pa se v RUSIJO odseli da ne boš tu samo jamral.Pa srečno pot.Upam da boš imel vozovnico v eni smeri.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.