https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Žohar Čretnikova: Zaznali smo mutacijo pri doslej prevladujoči različici seva v Sloveniji

1.4.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je med drugimi sodelovala mag. Tjaša Žohar Čretnik, direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH), ki je spregovorila o širjenju različic covida-19 v Sloveniji..

Včeraj je bilo opravljenih 5.622 PCR testiranj in 21.834 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 1.335 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 23,7 odstotka.

Tjaša Žohar Čretnik jje povedala, da so angleško različico na NLZOH do sedaj potrdili pri skupno 745 osebah, od tega je 392 novih primerov, število angleške različice se je tako znova podvojilo. Južnoafriško različico so do sedaj zaznali v treh primerih, brazilsko pa v enem, ta dva seva se pri nas torej ne širita. Odkrili so tudi 6 primerov t.i. nigerijskega seva.

V zadnjem tednu delež angleške različice predstavlja že skoraj 42 odstotkov analiziranih vzorcev, kar pomeni da uspešno izpodriva prej najbolj prisotno različico in poslabšuje epidemiološko sliko v Sloveniji. V Jugovzhodni regiji delež angleške različice dosega že 78 odstotkov delež, na Koroškem 68 odstotkov, v Pomurski regiji pa že 61 odstotkov. Najnižji delež je v Obalno-kraški s 24 odstotkov.

V zadnjem tednu so sicer odkrili 9 različic virusa.

Spregovorila je tudi o pojavu mutacije N501Y v različici B.1.258.17, ki je sicer najbolj razširjena različica v Sloveniji. Za mutacijo je znano, da izboljša prenos virusa in s tem omogoča hitrejše širjenje. Omenjena mutacija je prisotna tudi v nekaterih že poznanih sevih, kot sta angleški in južnoafriški. Tovrstna kombinacija pa je bila zaznana le v Sloveniji in pri enem primeru v Avstriji.

Potrdili so 33 primerov tovrstne različice, dodatno je bilo potrjenih tudi 31 primerov različice v vzorcih KISLD (UKC Ljubljana). V Pomurski regiji te različice zaenkrat še niso zaznali.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.04.2021 ob 12:10 gost

      Kmalu bo se zacel tudi prleski pa prekmurski sev. Tak,ka tega sranja ne bo nikdar konec.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.04.2021 ob 12:18 kar en gost

      Me čudi, da še slovenskega nimamo!

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        01.04.2021 ob 12:35 gost

        Tudi slovenski sev so naši plačanci odkrili. Še malo pa bo tudi soboški, mariborski, ljubljanski, ................. Dokler bo denar tega sranja in laganja ljudem ne bo nikoli konec. KO BO ZMANJKALO DENARJA, BO VIRUS ČUDEŽNO IZGINIL.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.04.2021 ob 13:49 wqgsrh gost

      I am making 3k monthly for working from home. I never thought that it was legit but my best friend is earning 10 thousand dollars a month by working online and she recommended me to try it. for more info visit any tab this site Thanks alot..wdq......Wo­r­k­s77.ℭOM

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.