https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Slovenija največ jajc uvozi spomladi

04.04.2021 ob 6:00  

Velika noč je pred vrati in na mizah bo spet polno dobrot: različne potice, šunka, hren, pirhi. Kaj nam o hrani, povezani z veliko nočjo, lahko pove statistika?

Pirhi so nepogrešljivi del velikonočnega zajtrka. Pripravljanje pisanih pirhov je namreč eden izmed velikonočnih običajev. Prebivalec Slovenije je leta 2019 porabil 12 kg jajc, stopnja samooskrbe pri jajcih pa je bila 95-odstotna. Slovenske kokoši so v povprečju na dan znesle 1,2 milijona jajc.

Slovenija je lani po začasnih podatkih izvozila za 4,3 milijona evrov jajc, uvozila pa jih je za 1,4 milijona evrov. Izvozila jih je največ v Hrvaško, uvozila pa iz Slovaške. Uvoz jajc je izrazito odvisen od sezone, ta sezona pa je praviloma vedno marca ali aprila, torej okoli velike noči.

Tudi hren je ena izmed tradicionalnih velikonočnih jedi. Slovenija ga veliko več uvozi, kot izvozi. V 2020 je po začasnih podatkih uvozila 13,2 tone svežega hrena, od tega 85 odstotke iz Avstrije, izvozila pa ga je 0,6 tone. S tržno pridelavo hrena se je leta 2019 ukvarjalo 73 kmetijskih gospodarstev, pridelovali so ga na 66 ha površine.

Tradicionalna velikonočna jed je tudi šunka. Slovenec je v letu 2019 porabil povprečno 36,6 kg svinjine. V Sloveniji je bilo pridelane 40 odstotkov porabljene svinjine. Lani je Slovenija vrednostno uvozila 10-krat več svinjine, kot jo je izvozila. Največ svinjine smo uvozili iz Avstrije, izvozili pa na Hrvaško.

Potica je tradicionalno pecivo, ki se pri nas pripravlja za veliko noč, pa tudi ob številnih drugih praznikih. Lani so njene sestavine v povprečju stale: 10 kokošjih jajc 1,80 evra, kilogram belega sladkorja 0,86 evra, liter polmastnega trajnega mleka 0,77 evra, kilogram pšenične moke 0,72 evra, kilogram rozin 4,15 evra, kilogram masla 8,44 evra in kilogram orehovih jedrc 13,71 evra, so navedli na Statističnem uradu RS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      04.04.2021 ob 12:30 Govt gost

      Vlada je objavila priložnost za zaposlitev za vse! Zaradi Corone delajte v svojem domu, v računalniku in lahko delate s svojim delovnim časom. To delo lahko opravljate kot krajši delovni čas ali kot polni delovni čas. Z delom lahko v spletu zaslužite do 1000 USD na dan. Preprosto je, sledite navodilom na domači strani, natančno jih preberite od začetka do konca. Preverite podrobnosti ...........===>>> Www.DouCash.Cf

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      04.04.2021 ob 12:47 gost

      Kaj jajca vse uvozimo,saj domačega več nič nimamo,raje nam slovenska vlada uvaža drek iz tujine mi pa vse radi,kaj kupimo in kaj pojemo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 15:17 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.