https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Osredotočili se bodo na vzroke za socialno izključenost

08.04.2021 ob 17:00  

Danes Romi po vsem svetu, praznujejo svoj dan, ki je bil izbran na njihovem prvem svetovnem kongresu leta 1971 v Londonu.

 

Romi so sicer potomci nomadskega ljudstva, ki se je selilo iz kraja v kraj. Že pred 14. stol so se iz Indije selili proti zahodu in se naselili po vsej Evropi. Danes jih po evropskih državah živi približno deset milijonov, v Sloveniji okoli 12 000 in se delijo v tri skupine: prekmurski Romi, ki so prišli z Madžarske, dolenjski s Hrvaške, iz Avstrije pa Romi iz plemena Sintov.

Beseda Rom sicer pomeni človek, Roma pa ljudje ali ljudstvo. Kot ljudstvo imajo tudi svojo zastavo: v njej je kolo (veliko se selijo) zelena barva pomeni naravo, modra pa nebo, oziroma svobodo; imajo tudi svojo himno Dželem, Dželem in so zelo predani glasbi. Posebej ples ima v njihove življenju velik pomen, zelo uveljavljen je trebušni ples. 

Erasmus+: ROMANO DROM

RIS Dvorec Rakičan bi moral v letu 2020 gostiti mladinsko izmenjavo z naslovom »ROMANO DROM«, vendar so morali aktivnosti, zaradi trenutnih razmer z virusom COVID 19, do nadaljnjega prestaviti. O novem terminu bodo poročali na FB in spletni strani.  Mladi iz 6 držav (Slovenija, Litva, Španija, Romunija, Italija in Slovaška) se bodo v sklopu projekta mladinske izmenjave z naslovom ROMANO DROM (Romska pot) osredotočili na vzroke za socialno izključenost. Osvetlili bodo problematiko socialne izključenosti, diskriminacije in sovražnega govora ter posledično slabše integracije romske populacije. Hkrati želijo predstaviti primere dobrih praks preprečevanja socialne izključenosti v sodelujočih državah ter "neromom" približati romsko kulturo. S projektom mladinske izmenjave "ROMANO DROM" želijo nasloviti vprašanja, ki se navezujejo na problem socialne izključenosti romske populacije, sovražnega govora ter diskriminacije. Predstavili bodo dobre prakse socialnega vključevanja Romov, zmanjševanja sovražnega govora in poskušali vplivati na zavedanje širše javnosti o problemu socialne izključenosti.

Celoten projekt je financiran s strani Evropske Unije, programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Erasmus+ Mladi v Akciji – "CIGANSKA DUŠA"

RIS Dvorec Rakičan pripravlja tudi nov mladinski projekt.

V letu 2020 bi morala v Rakičanu potekati mladinska izmenjava z naslovom "Ciganska duša", vendar so morali aktivnosti, zaradi trenutnih razmer z virusom COVID 19, do nadaljnjega prestaviti. O novem terminu bodo poročali na FB in spletni strani.

Z mladinsko izmenjavo »Ciganska duša« bi radi mladim približali kulturo in način življenja Romov, ter predstavili problem sovražnega govora ter diskriminacije. Začetek diskriminacije se pojavi že z vstopom v osnovno šolo, posledica tega pa je pogosto ne dokončanje šolanja, kar privede do onemogočenega dostopa do trga dela in zdravstvene oskrbe ter odvisnosti od socialne podpore. V samem projektu bodo poudarek namenili spoznavanju problematike, predvsem predsodkov ter sovražnega govora, ki je prisoten tudi v medijih. Mladi iz skupno kar 7 držav (Slovenija, Litva, Španija, Madžarska, Italija, Slovaška in Romunija) želimo z mladinsko izmenjavo "Ciganska duša" osvetliti problematiko "etiketiranja", stereotipov, sovražnega govora ter posledično diskriminacije in slabše integracije romske populacije v večinskim prebivalstvom. Hkrati želijo predstaviti primere dobrih praks preprečevanja sovražnega govora ter soočanja s stereotipi in predsodki v sodelujočih državah ter "ne Romom" približati romsko kulturo.

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije za mladino MOVIT.   

V sklopu dveh mladinskih izmenjav (Erasmus+ MvA) "Ciganska duša" in "ROMANO DROM" so ob Svetovnem dnevu Romov zasadili drevo v Rakičanskem parku.

    Fotogalerija