https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pozeba močno poškodovala jablane in hruške na Goričkem

10.04.2021 ob 6:00  

Javna služba kmetijskega svetovanja pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije (KGZS) je pripravila pregled škode, ki so jo povzročile nizke temperature in sneg 7. in 8. aprila. Škodo so utrpele sadne vrste, vinogradi, oljke in zelenjava. Škoda bo velika, so zapisali na KGZS.

Celotno Slovenijo je 7. in 8. aprila zajel val nizkih temperatur. Največ škode so pri tem utrpele sadne vrste na celotnem območju Slovenije, kjer so sadne vrste v polnem cvetu, z izjemo Gorenjske, kjer se cvetenje šele pričenja. Kolikšna je poškodovanost, bo razvidno po končanju obdobja nizkih temperatur, natančneje pa šele v maju in juniju po junijskem trebljenju.

Prve ocene s terena, ki so jih predstavili zaposleni na kmetijsko gozdarskih zavodih po Sloveniji, kažejo na zelo veliko prizadetost sadnega drevja po pozebi. Nizke temperature so močno poškodovale koščičasto sadje ter jablane in hruške, po prvih ocenah kaže na 80 – 100 odstotno poškodovanost.

Predvsem so jablane in hruške močno poškodovane na Goričkem, nekoliko boljše je stanje na desnem bregu Mure. Na območju Pomurja so močno so poškodovani predvsem koščičarji (80 – 100 odstotno), ki imajo večinoma črne plodiče, medtem ko je poškodovanosti pri pečkarjih manj (60 – 80 odstotno).

Na nekaterih območjih (npr. Posavje, Podravje) so precej prizadeti tudi vinogradi. Zelene odgnane mladike so na vinski trti pozeble od 30 - 90 odstotkov, odvisno od lege vinograda.

Od jagodičevja so praktično uničene borovnice, ribez in robide, pri jagodah pa kaže na 50 – 100 odstotno poškodovanost.

Med zelenjadnicami pa je največja škoda na špargljih (30 odstotna škoda) ter na posevkih zelja in solate, ki jih je odkril močen veter in so utrpeli večjo škode, sploh na mestih, kjer je bilo manj snega.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2021 ob 7:10 gost gost

      Janša je kriv hepeki nate kričali Bog ima dolgi bič še več de katastrov te pa podnebje krivo dokažite segrevanje te vse zmrzne ajdi ajdi pa zdravi ostanite

      2 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2021 ob 7:24 gost

      Gdo bi pa naj po tvojem bil kriv kot ta debil lažnivi in kradljivi.keri samo zna drek mešati in s tem posledično vpliva na okolje in v ramenske razmere.

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.04.2021 ob 9:55 gost

      Janša in njegov debilni pomočnik Df sta kriva, zapreti jiva v samico vkuper pa se te naj med seboj jebeta.

      1 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.04.2021 ob 9:57 gost gost

      tele lejvo banda vremenske razmere nej ramenske tak vas ma pol kupleno diplomo da vas tiskajo je nevola za vas je ena pet joj mene

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.04.2021 ob 10:22 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Gost,poglej si še enkrat kaj in kako si ,nepismeni ,zapisal...ja,joj tebe....

        3 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 15:58 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.