https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Počivalšek pozval k odprtju teras in vrtov, gostinci za takojšnjo odprtje lokalov

14.4.2021  

Vlada bo danes predvidoma razpravljala o ukrepih za omejitev širjenja novega koronavirusa, ki bodo veljali v prihodnjem tednu. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zahteva takojšnje odprtje gostinske dejavnosti ter kritje izpada prometa in regresa v okviru interventnega zakona. 

"Prihodnji teden je nujno odpreti terase/vrtove, da tudi gostincem omogočimo delo, vendar ob upoštevanju najstrožjih preventivnih pogojev, ki jih zahteva NIJZ," je prek Twitterja sporočil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je že v ponedeljek na TV Slovenija dejal, da verjame, da bodo danes, glede na podatke, ki jih imajo, končno, po dolgem času pristopili k odpiranju gostinstva in prvi korak v tej smeri je odprtje gostinskih teras.

 

Gostinci za takojšnjo odprtje lokalov

"Gostinska panoga je zaprta že več kot osem mesecev, številni zaposleni pa so zaradi negotovih razmer že odšli v druge panoge," opozarjajo v zbornici.

"Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato zahteva takojšnje odprtje gostinske dejavnosti ter kritje izpada prometa in regresa v okviru interventnega zakona.

»Naše stališče je bilo in ostaja, da je v teh negotovih vremenskih razmerah za gostince edina rešitev, da se gostinski lokali odprejo po italijanskem modelu, torej tudi notranjost in ne zgolj terase. V panogi smo izgubili že 12 tisoč zaposlenih, številke pa se bodo še povečale, če ne ukrepamo takoj,« opozarja Blaž Cvar, predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS.

V kolikor zdravstvena stroke vztraja, da je strežba varna zgolj na terasah, to pomeni, da se veliko lokalov še ne bo odprlo. V sekciji sicer ne bodo nasprotovali tej možnosti, ker lahko tako vsaj delno omogočimo opravljanje dejavnosti tistim, ki se jim takšen način obratovanja izplača. Vendar pa mora država zagotoviti pomoč vsem tistim, ki pod takšnimi pogoji ne bodo mogli poslovati.

Gostinski lokali niso vir okužb

Sekcija obenem vztraja, da gostinski in nastanitveni obrati niso vir okužb in da je druženje v zasebnih prostorih in po garažah bistveno bolj tvegano, saj se ne upoštevajo nikakršni zaščitni ukrepi. V sekciji so prepričani, da bi bilo bolj smiselno in varneje odpreti vse gostinske lokale ter nastanitvene obrate, saj se morajo tam držati strogih zaščitnih ukrepov.

V sekciji obenem težko razumejo, zakaj so terase gostinskih obratov še vedno zaprte, saj različne mednarodne raziskave kažejo, da je tveganje za okužbo s koronavirusom na prostem zanemarljivo.

Predlogi sekcije za interventni zakon

V sekciji predlagajo, da se poleg ostalih že veljavnih ukrepov, ki se morajo podaljšati do konca leta 2021, sprejme nov ukrep, ki bo zagotovil sredstva za ponovni zagon v panogi gostinstva in turizma. Vsi, ki jim je bilo z Odlokom prepovedano opravljati dejavnost ali so imeli bistveno zmanjšan obseg poslovanja, bi morali prejeti enkratno nadomestilo v sorazmerni višini upada prometa.

Prav tako v sekciji opozarjajo na težave tistih podjetij, ki so zaradi pogojev v razpisih ali ukrepih bili neupravičeno izključeni do posameznih pomoči. Nekateri pa bi morali zaradi nižjega upada prometa, zgolj za odstotek ali dva, državno pomoč v celoti povrniti. To pomeni, da se ponovno "kaznuje" tiste, ki so se v času epidemije trudili ohranjati stik z gosti in so poslovali v omejenem obsegu (dostava ali osebni prevzem hrane). Sprašujemo se, ali je torej za gostince bolje, da ne delajo nič in se ustavi vsa dejavnost, saj so v nasprotnem primeru kaznovani.

Zaradi likvidnostih težav podjetij naj se v interventnem zakonu predvidi tudi ukrep, ki subvencionira izplačilo regresa za leto 2020. Obenem naj se uvede znižana stopnja DDV za storitve gostinstva in turizma, in sicer najmanj do konca leta 2022.

Sekcija vztraja, da mora biti pomoč namenjena vsem gostinskim in turističnim obratom, ki jim je vlada z Odlokom prepovedala opravljati dejavnost," so zapisali pri sekciji za gostinstvo in turizem pri OZS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.04.2021 ob 15:07 gost

      Kako odprtje saj pa tankstel dela vescas korona sranja in zidanice so odprte. Mi pa res nič ne potrebujemo pa še ceneje je vse skupaj. V trgovini se vse nabavi in veselo na hribček sodček pa tam že čaka prijatelje dobre kapljice. Vlada se pa naj lepo jebe z gostilnami. Ljudje se vedno znajdejo.

      6 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        14.04.2021 ob 20:02 gost

        »Od ponedeljka v Goriški, Gorenjski, Obalno-Kraški, Pomurski, Posavski, Podravski, Koroški in Zasavski regij

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.04.2021 ob 15:24 gost

      Počivalšek je v tej vladi premala ribica, da bi o čem odločal. Večno nedolžni, najbolj pošten in najbolj pameten Ivan Janez Janša bo sam odločil kako bo.

      12 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      14.04.2021 ob 15:43 gost

      Bravo Zdravc, komunisti pa v luft. Oni so proti vsemu, tudi zdravi pameti.

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      14.04.2021 ob 16:26 gost

      Pocivausek bo verjetno uradno odklenil Taverno v Jeruzalem. Ker mora popraviti čudes kroga je naredil ko je bilo vse zaprto on debil se pa je ukvarjal z čudeži da je iz vina na Štajerskem naredil vodo. To je na Štajerskem namreč smrtni greh.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.04.2021 ob 17:40 gost

      Pol lea ni mrdnil za male ljudi, zdaj se bo pa delal odrešitelja. Svinja. Kot je z neuporabnimi ventilatorji reševal življenja in z wc maskami. Še enkra velika svinja.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.04.2021 ob 18:09 gost

      svinja si ti

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      14.04.2021 ob 18:57 gost

      Najbolj pa bode v oči da,,,, Januš,,, in hlapci za jim ponavljajo kot papige da je prejšnja vlada kriva ker je skladišče bilo prazno brez opreme. In glej ga zlomka pozabili so debili da tudi v prejšnji in se v Cerarjevi vladi je zato bil zadolžen eden in edini debil debeli,,,, Počivausek,,, se pravi bil je zadolžen za to nabavo v 3 vladah. Samo polpismeni vladni debili ne vejo se šteti koliko je ena in ena. Kot ne vejo šteti do 46.

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.04.2021 ob 20:12 kilonja gost

      To, lakoholiki pridete na vsoj račun, ne bo vam več treba jeznim prenašati domačih, lahko se ga boste nacejali v gostilni, gostilna je vaš drugi dom . Hik pol pa na štrik ;) .

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      14.04.2021 ob 22:36 uz gost

      smo vajeni na tank šteli od kave do piva in smo na črno piili pri pajdašu na Kocljevi še zdaj smo tam samo še ne vidi nas in gledamo tekmo jebeš terase gda de slabo vreme i

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      15.04.2021 ob 13:08 Manekeni pocivaju na soncu gost

      zurnal24.si/magazin/vip/alen-kobilica-in-njegova-maja-z-dojenckom-uzivata-v-toplih-krajih-365173

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.04.2021 ob 18:06 Čergoli gost

        Kobilica je odskakljal ampak ujela ga bo bogomoljka in ga pohrustala, če bo preživel pa ga bo izsledil sin orljova Jansha Janshari.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.