https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Hojs: Shodi so dovoljeni

16.4.2021  

Na današnji popoldanski novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval minister za notranje zadeve Aleš Hojs. 

S ponedeljkom ob upoštevanju epidemioloških ukrepov dovoljeno zbiranje do 100 oseb na shodih

"Vse kar je storila vlada v tem času omejevanja okoli shodov in prireditev, porok in ostalih slavji, je služilo zgolj enemu interesu, in ta je, da v največji meri zajezimo medsebojna druženja in tako preprečimo širjenje virusa.

Pobudo za oceno ustavnosti oz. zakonitosti odloka o začasni delni omejitvi gibanja in prepovedi zbiranja v času epidemije covida-19 sta na ustavno sodišče vložila dva državljana. Ena oseba je v preteklosti že večkrat organizirala te shode.

Zanimivo v tej pobudi je to, da oba navajata, da se z določenimi politikami ne strinjata, zato je nujno da se shodi oz. protesti dovolijo. Zanimivo pa je tudi to, da nasprotujeta nekaterim vladnim ukrepov za zajezitev epidemije, ker niso zadostni," pove Hojs. 

"Druga je zaprtje izobraževalnih institucij, tretja so ukrepi na mejah. Četrti ukrep je splošni ukrep do dostopa do zaščitnih sredstev, peti omejitev gibanja posameznikov in šesti, ki je najbolj drastičen, je t. i. lockdown.

Ustavno sodišče je v svoji odločbi ocenilo je, da je prioritetno protestiranje oz. izražanje mnenj, pred varovanjem našega zdravja oz. pred tem, da v čim večji meri zadržimo širjenje virusa. Vlada je bila dolžna taki odločitvi slediti," pove Hojs.

"Podobna zadeva je za shode, ki se bodo organizirali na prostem. Tam je omejitev ena oseba na 10 kvadratnih metrov, v kolikor so to osebe iz istega gospodinjstva je oseb lahko več. Zgornja številka omejitve pa je 100. Pri tem mora biti medsebojna razdalja več kot 1,5 metra," pove Hojs.

    Fotogalerija