https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Lani na slovenskih avtocestah za četrtino manj prometa

19.04.2021 ob 6:00  

Na slovenskem avtocestnem omrežju je bilo lani opravljenih za 25 odstotkov manj voznih kilometrov kot v letu 2019. Osebna vozila so jih prevozila za 29 odstotkov manj, tovorna vozila za 14 odstotkov manj, medkrajevni in mednarodni avtobusi pa za 63 odstotkov manj kot predlani, je objavil Statistični urad.

»Epidemija covida-19 je v 2020 vplivala tako na letni upad obsega prometa domačih cestnih motornih vozil na domačem in tujem cestnem omrežju kot tudi na letni upad obsega prometa domačih in tujih cestnih motornih vozil na domačem cestnem omrežju,« ugotavljajo statistiki.

Na slovenskih avtocestah in hitrih cestah so domača in tuja cestna motorna vozila skupaj opravila skoraj šest milijard voznih kilometrov, potem ko so jih predlani osem milijard voznih kilometrov. Večji del so opravili osebni avtomobili (domači in tuji), in sicer 71 odstotkov, 28 odstotkov pa so jih opravila tovorna vozila.

Domača vozila (vozila, registrirana v Sloveniji v letu 2020), so na domačem in tujem cestnem omrežju skupaj opravila 21,4 milijarde voznih kilometrov, potem ko so jih predlani 22,1 milijarde. Domača vozila so lani tako opravila za tri odstotke manj voznih kilometrov kot predlani. Enako je veljalo za domača osebna vozila, medtem ko so domača tovorna vozila v letu 2020 opravila za dva odstotka manj voznih kilometrov kot v letu 2019.

Letni upad števila opravljenih voznih kilometrov je bil lani največji pri medkrajevnih in mednarodnih avtobusih. Opravili so kar za 41 odstotkov manj voznih kilometrov kot v 2019.

Domači osebni avtomobili so na domačem in tujem cestnem omrežju skupaj opravili 16,7 milijarde voznih kilometrov. Od tega so jih opravili največ avtomobili na dizelsko gorivo, 10,8 milijarde, kar skoraj dve tretjini (65 odstotkov) obsega prometa osebnih avtomobilov. Domači osebni avtomobili na bencinsko gorivo so lani opravili 5,6 milijarde voznih kilometrov, kar je bilo 33 odstotkov obsega prometa osebnih avtomobilov.

Domači osebni avtomobili na dizelsko gorivo so lani opravili za 3 odstotke manj voznih kilometrov kot predlani. Manj so jih opravili tudi osebni avtomobili na bencin, in sicer za 5 odstotkov. Električni osebni avtomobili so jih opravili za 63 odstotkov več, hibridni osebni avtomobili na bencin za 33 odstotkov več, hibridni dizelski osebni avtomobili pa za 88 odstotkov več kot v 2019.

Domača tovorna vozila so opravila okoli 4,4 milijarde voznih kilometrov. Od teh so domača težka tovorna vozila z nosilnostjo več kot 12 ton opravila 2,3 milijarde voznih kilometrov, kar je bilo 54 odstotkov obsega prometa vseh domačih tovornih vozil. Domača lahka tovorna vozila z nosilnostjo do 3,5 tone so opravila 1,9 milijarde voznih kilometrov. Lahka, srednje težka in težka tovorna vozila so uporabljala večinoma dizelsko gorivo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.04.2021 ob 7:22 gost

      Kako pa naj bi bil promet saj smo pa že več kot eno leto zaprti. To pa je ugotovitev stoletja. In to zaprti ker se rešuje debilna rit nesposobna kretenska največjega debila svetovnega,,,, Janeza groznuga.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 16:11 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.