https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Dijaki umetniških gimnazij bodo svoja dela predstavili širši javnosti

21.4.2021  

V šolskem letu 2020/2021 bodo na umetniških gimnazijah, smer gledališče in film, svoje izobraževanje zaključile prve generacije dijakov. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer je ob tej priložnosti povabila preostali šoli, Gimnazijo Nova Gorica ter Srednjo vzgojiteljsko šolo, gimnazijo in umetniško gimnazijo Ljubljana, k sodelovanju pri javnih projekcijah dijakov, so sporočili iz ljutomerske gimnazije.

V ta namen se je ponovno oživil Student Cuts filmski festival, ki je bil pred tem uspešno organiziran s strani UM FERI, Inštituta za medijske komunikacije in ponuja platformo za ustvarjalce, ki ji želijo na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer slediti tudi v prihodnje. Student Cuts je bil zasnovan kot prostor, kjer imajo mladi avtorji možnost, da se predstavijo širši javnosti, pri tem pa se filmi avtorjev predvajajo na različnih lokacijah tekom celega leta, avtorji pa lahko svojim filmom enostavno sledijo na festivalski strani.

»S ponovno vzpostavitvijo Student Cuts platforme smo jedro festivala premaknili bližje dijakom. Za njih bomo tudi v bodoče pripravljali lastno sekcijo, saj si želimo, da ostanejo vidni tudi v družbi študentske produkcije, ki jo želimo že prihodnje leto priključiti festivalu. S tem želimo omogočiti dijakom, da tudi kasneje na svoji poti prijavljajo filme na festival. Tako bomo dijake še vedno spremljali pri njihovem razvoju, čeprav bodo že zapustili naše prostore. Po drugi strani pa želimo dijakom pokazati raznolike možnosti in izzive, ki jih že čakajo na naslednji stopnički produkcije,« so zapisali.

Festivalsko obliko so izbrali tudi z namenom, da filme pregleda zunanja strokovna žirija in tako poda objektivno povratno informacijo avtorjem filmov. Letošnjo žirijo sestavljajo sami nagrajenci: Petra Meterc, nagrajena mlada filmska kritičarka, mag. Irena Bedrač, novinarka in nagrajena dokumentaristka, ter Janez Burger, nagrajeni filmski režiser. Žirija je v ocenjevanje prejela dvanajst filmov iz vseh treh šol.

Poseben izziv predstavlja gledališka smer, saj zaradi trenutne situacije predstav ne morejo izvajati v živo. V letošnjem letu so tako sklenili kompromis, da na festivalu prikažejo posnetke gledaliških predstav. Dijakom bodo tako omogočili vsaj delno javno udejstvovanje, vendar to ni način, ki bi omogočal primerno gledališko izkušnjo. To je tudi glavni razlog, da gledališka smer letos nima tekmovalne note. Želja vseh treh šol pa ostaja, da se tudi gledališka smer pridruži filmu v festivalski obliki in tako tudi tem dijakom ponudimo primerno izkušnjo.

Javna projekcija bo potekala 22. aprila 2021 med 16. in 19. uro preko festivalske spletne strani, saj zaradi ukrepov festivala v živo ne morejo izvesti. Letošnji program bo kratek v primerjavi s preteklimi dogodki, a zato nič manj zanimiv. Ob predvajanju filmov ter gledaliških predstav se bodo pogovarjali s članico žirije Petro Meterc ter z nekaterimi dijaki – avtorji ter jih povprašali po njihovih izkušnjah s prvimi produkcijskimi koraki. Za konec bomo še izvedeli, kateri film je bil v tem letu najboljši in bo prejel kipec dr. Franca Miklošiča, delo akademske kiparke Irene Brunec – Tébi.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.