https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Šolanje od doma mladim ni vzelo energije za tekmovanje

26.4.2021  

Popri je nacionalno tekmovanje v podjetniških idejah mladih od 12. do 29. leta starosti. Organizira ga Primorski tehnološki park v sodelovanju z regijskimi partnerji. Z udeležbo na POPRI dijaki razvijajo ustvarjalnost, podjetnost, timsko delo in navezujejo stike z različnimi ljudmi.


Kljub pandemiji se je kar 344 mladih prijavilo na nacionalno tekmovanje POPRI. 134 ekip iz cele Slovenije se je najprej potegovalo za uvrstitev med deset najboljših poslovnih idej na regijskem nivoju, in sicer v treh kategorijah: osnovnošolci, dijaki ter študenti in drugi mladi.

V okviru izbirnega predmeta ITS raziskovanje in projekta PODVIG so dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer pripravili deset poslovnih idej: Didaktična igrača za hišne ljubljenčke, Pametna kolebnica, Aplikacija za rok uporabe živil Uporabko, Spletna stran poMOČ, Sirupsule, SM-Trading, Eye Trainer, Mladi pomagamo, Pekouche čili džem in Čajota Dobrote. Zadnjih pet se je uvrstilo na regijsko tekmovanje, ki ga je za našo regijo ponovno organiziral Saša inkubator iz Velenja. Prve tri najbolje uvrščene ekipe iz vsake kategorije in iz vsake regije so se uvrstile na nacionalno tekmovanje. Vsaka uvrščena ekipa je dobila 500 evrov iz nagradnega sklada za namen izboljšave poslovnih idej. Na naši gimnaziji je to uspelo poslovni ideji Čajota Dobrote avtorice Nele Copot.

Foto: GFML

Čajota je buči podobna rastlina z manjšimi, zelenimi plodovi po izvoru iz Mehike. Je popolna zelenjava, saj ima vse tri lastnosti, ki si jih kupec živil želi: bogato hranilno vrednost, daljši rok uporabe (do 100 dni) in široko možnost uporabe. Pri pripravi na nacionalno tekmovanje je imela Nela priložnost sodelovati tudi z zunanjim mentorjem Martinom Blazinškom (blagovna znamka Malinca). Nela, ki je zagovor poslovne ideje več kot odlično opravila, saj je bila s strani ocenjevalcev zelo pohvaljena za odlično pripravljen poslovni načrt, je dejala:

,,Mladi vedno pravimo, da nas v šoli ne učijo koristnih veščin za življenje. Podjetništvo je brez dvoma zelo koristno in tekom tekmovanja sem se tega vedno bolj zavedala. Definiranje problemov, iskanje rešitev, računanje stroškov, govorno nastopanje, inovativnost ... Vsa ta znanja bom prenesla v svoj vsakdan. Celotna izkušnja je bila zelo zabavna."

Čestitamo vsem avtorjem poslovnih idej in seveda Neli za udeležbo na nacionalnem tekmovanju. Več o poslovnih idejah boste lahko prebrali v letošnji številki Raziskovalnega reflektorja.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2021 ob 7:07 gost

      Odpirajo se fakultete ukrepi hujši kot v getuji za časa druge svetovne vojne. Glavno ka se v cerkev hodi brez kakih koli dokazil o cepljenju, prebolelosti, ali negativen test to ni nič potrebno sedi se pa uro ali uro in pol potem se zunaj eno uro trackanja.

      6 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2021 ob 8:47 2021 gost

        Ka pa tebi briga koji ku..c što hobi v cerkev,....pusti ljudem naj hodijo kama želijo, vkolikor upoštevajo covid ukrepe. Če si tij ateist, še to nepomejni, ka si čeden. Sigurno si pa nej katere druge vere, ka potem nebi tak žlafral. Najslabši ljudje so prav brez verci.

        8 6 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2021 ob 10:53 gost

        S svojim komentarjem si dobesedno pokazal kdo so slabi ljudje. Vse si povedal z nekaj stavki. Bog ti pomagaj in ljudem okoli tebe.

        1 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2021 ob 9:42 gost

      Najslabši ljudje so keri se skrivajo za verov in kao družino. Največji buziji. To se je že večkrat dokazalo tudi zdaj v korona virusu ko so jih po Bruslju lovili policaji. Štekas.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.