https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Desa Muck krtku Oliju iz Vulkanije napisala knjigo

22.04.2021 ob 17:00  

Krtek Oli iz Doživljajskega parka Vulkanija je na današnji dan Zemlje dobil svojo prvo knjigo – slikanico o vulkanskih dogodivščinah. Najbolj brano slovensko pisateljico Deso Muck je Oli, ki obiskovalce z veseljem popelje v svoj vulkanski svet in jim razloži vse o vulkanu, tako navdušil, da je napisala zgodbo o vulkanu, ki je na Goričkem bruhal pred tremi milijoni let, in seveda o Oliju.

Desa Muck, ki je ob 60-ih knjigah za otroke, mladino in odrasle z zadnjo stopila še v vulkanski svet, ob tem pravi: »Z veseljem in odgovornostjo sem se odzvala Olijevi pobudi, da napišem zgodbo ter v njej na preprost in razumljiv način predstavim zapletene procese izpred treh milijonov let, ki so ob delovanju vulkana oblikovali današnjo Goričko pokrajino, ki mi je osebnostno tako močno pri srcu kot njeni ljudje in nagajivi krtek. Zato se na Goričko vselej rada vračam.«

Igrivi in napeti zgodbi je dal ljubko podobo ilustrator Uroš Hrovat, ki velja za najbolj izposojanega ilustratorja v Sloveniji. Njegovo ime je prepoznano tako v klasični otroški in mladinski literaturi kot v sodobni. Z Deso se je pri knjigi Oli iz dežele vulkanov enkratno ujel in skozi besedo začuteno izrisal v edinstveni ilustraciji, ki daje knjigi še poseben čar. Ob slikanici je izpostavil, da je želel igrivi in napeti zgodbi dati ljubko podobo s čudovito ilustracijo.

Danijela Krpič, direktorica Zavoda za upravljanje kulturne dediščine Grad, je ob predstavitvi izpostavila, da je Vulkanija s knjigo Oli iz dežele vulkanov pridobila edinstven produkt, knjigo, ki promovira Pomurje in Goričko, in zgled, kako se lahko povežeta kultura in turizem. »Sama po sebi je poučna in namenjena vsem generacijam in če kdaj, v koronskem času pripomore k ohranjanju in nadgradnji stika z zvestimi obiskovalci in ljubitelji Vulkanije tudi skozi pisano besedo širom po Sloveniji, hkrati pa nadgrajuje ponudbo Vulkanije kot butične turistične destinacije za vse generacije od blizu in daleč.«

Knjiga je vez med tradicijo, kulturo, turizmom, ne glede na omejitve in razdalje, ter ob svoji poučni zgodbi ponuja tudi unikatni turistični produkt, je dodala Krpičeva.

Cvetka Ficko, županja občine Grad, je z navdušenjem spremljala predstavitev knjige in nagovor pisateljice Dese Muck ter poudarila, da je kot županja izjemno ponosna, da dober glas iz občine seže po vsej Sloveniji, za kar je treba pri izdaji knjige izreči vso pohvalo avtorici knjige.

Foto: ZUKD Grad

"Občina Grad z zelenimi goričkimi griči, svežim zrakom, goričkimi dobrotami ter prijaznimi in gostoljubnimi ljudmi, s številnimi projekti krepi turistično prepoznavnost, z Vulkanijo, gradom Grad in drugimi znamenitostmi pa v normalnih turističnih časih številne obiskovalce iz vse Slovenije. Ob prebiranju knjige bodo še toliko bolj navdušeni nad čudovito krajino, kjer živimo in jo z veseljem podelimo z obiskovalci," je še povedala županja.

Oli pa tokrat ni rekel nobene ves čas je samo listal slikanico in se zadovoljno muzal. Kar ni čudno, saj je v sedmih letih nagovoril skoraj 180 tisoč obiskovalcev z vseh koncev sveta in jih popeljal na doživeto potovanje skozi vulkansko podzemlje z interaktivnimi predstavitvami in 4D-filmi s posebnimi efekti, kjer spoznajo moč vulkanov in njihove posledice, nastanek vesolja in življenja na Zemlji, se sprehodijo skozi lavino cev in otipajo prave geode, se z dvigalom spustijo 6000 metrov globoko v središče vulkana, kjer doživijo njegov izbruh.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.04.2021 ob 7:42 Miška gost

      Lepo in prav,a res škoda, da je vse izmišljeno in privlečeno za lase. Vulkanija na Goričkem, saj ne moreš verjeti! Le kaj bi k temu rekli Italijani ali Islandci. Pa še slaba kopija avstrijskega Vulkanlanda. Zdaj pa še krt, ki rije po vulkanih? Škoda, da ne znamo pokazati našega bistva. Goričko je vendar biser narave, krajine in ljudi brez primere. Zakaj si za turizem in posel vedno nekaj izmišljamo?

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.04.2021 ob 9:27 Jovo gost

      Haha tudi jaz mislim, da na Goričkem manjka samo še ledenik. Pa bo tam vsa norija kar si lahko zmislimo. Rajši bi promovirali čudovite gozdove, skrite vasice, enkratno kulinariko. Vulkanija in Expano sta prekmurski turistični zablodi. Seveda radovedneži pridejo, gledajo, plačajo in se nam smejijo. To je isto kot odprto drsališče v Sahari ali Benetke v Alpah.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.