https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Ljutomerski gimnazijci uspešni na številnih tekmovanjih

1.5.2021  

Ljutomerski gimnazijci so se v aprilu udeležili številnih tekmovanj, kjer so osvojili številna zlata in srebrno priznanje. Filip Zver je postal državni prvak v razvedrilni matematiki. Rene Žižek pa državni prvak in četrtouvrščeni na mednarodnem tekmovanju v hitrem in zanesljivem računanju.


Zlato priznanje Žane Horvat na državnem tekmovanju iz španščine

Slovensko društvo učiteljev španščine je tudi v šolskem letu 2020/21 izvedlo državno tekmovanje srednješolcev iz znanja španščine Dilo en español. Potekalo je 10. aprila 2021, sestavljale pa so ga naloge pisnega izražanja, bralnega razumevanja, poznavanja in rabe jezika ter kulture in civilizacije. Razpisana tema z letošnjega področja kulture in civilizacije je bila Inventos hispanos.

Letošnje državno tekmovanje je bilo posebno, ker je potekalo v dveh kategorijah: v prvi kategoriji so tekmovali dijaki, ki se španščino učijo tretje leto, v drugi kategoriji pa dijaki četrtih letnikov, ki so se v prejšnjem šolskem letu na šolskem tekmovanju uvrstili na državno tekmovanje, a je slednje zaradi epidemiološke situacije odpadlo.

V drugi kategoriji, v kateri je tekmovalo 60 dijakov, je Žana Horvat pod mentorstvom prof. Mojce Ficko usvojila zlato priznanje in se uvrstila na sedmo mesto v državi.

Zlato priznanje Filipa Zvera na državnem tekmovanju iz naravoslovja

V aprilu je potekalo tudi tekmovanje iz naravoslovja, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije in je namenjeno dijakom prvih in drugih letnikov. Na državno tekmovanje sta se uvrstila Filip Zver iz 1.c in Rene Zorman iz 2.b.

Vsi dijaki rešujejo enake naloge, za uspeh pa je potrebno veliko znanja vseh naravoslovnih predmetov, torej biologije, fizike in kemije, kar pa ne gre brez znanja matematike.
Leti 2020 in 2021 je zaznamovala pandemija bolezni covid-19, ki jo povzroča virus SARS-CoV-2. In prav o tem virusu, njegovem delovanju, načinu in hitrosti kapljičnega prenosa virusa, delovanju hitrih in PCR testov in podobno so bile teme nalog na letošnjem državnem tekmovanju iz naravoslovja.

Filip Zver je dosegel izvrsten uspeh, saj se je uvrstil na četrto mesto med dijaki prvih letnikov v državi in si tako prislužil zlato priznanje. Rene Zorman pa je v zelo močni konkurenci drugih letnikov le za točko zgrešil srebrno priznanje.

Filip Zver je državni prvak v razvedrilni matematiki

V večernih sobotnih urah, 24. aprila 2021, so bili razglašeni rezultati državnega tekmovanja iz razvedrilne matematike, ki je potekalo v soboto, 17. aprila. Razvedrilna matematika preverja predvsem sposobnosti spretnega razmišljanja in prostorske predstavljivosti.

Tekmovanja so se udeležili trije dijaki Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Filip Zver, dijak 1. letnika, se je po mentorstvom prof. Natalije Horvat uvrstil na 1. mesto in pometel z vso konkurenco. Drugouvrščenega je premagal kar za 27 točk. Prejel je zlato priznanje in zlato nagrado.

Rene Žižek, ki obiskuje 2. letnik, se je pod mentorstvom prof. Irene Rauter Repija uvrstil na 6. mesto in prejel zlato priznanje.

Julija Kronvogel iz 1. letnika pa se je pod mentorstvom prof. Natalije Horvat uvrstila na 17. mesto in prejela srebrno priznanje.

Rene Žižek državni prvak in četrtouvrščeni na mednarodnem tekmovanju v hitrem in zanesljivem računanju

Tekmovanje v hitrem in zanesljivem računanju poteka prek spletne aplikacije in je namenjeno urjenju v računanju. Uporabniki se vadijo v hitrosti in zanesljivosti seštevanja, odštevanja, množenja, deljenja, iskanja neznanega števila ali primerjave dveh številskih izrazov. Odločijo se lahko, ali bodo aplikacijo uporabljali zgolj za vadbo ali pa bodo v računanju tudi tekmovali. Cilji tekmovanja so odkrivanje in razvijanje sposobnosti spretnega in zanesljivega računanja na pamet, sprotno spremljanje napredka, popularizacija in spodbujanje uporabe različnih strategij računanja na pamet.

Na državno tekmovanja, ki je potekalo 6. februarja 2021, sta se prebila GFML-jevca Filip Zver in Rene Žižek. Filip je dosegel deveto mesto, Rene pa je ponovno postal absolutni državni prvak. Ta dosežek mu je omogočil uvrstitev na mednarodno tekmovanje, ki ga je letos na daljavo organizirala Latvija. Poleg Slovenije in Latvije so sodelovale še Litva, Estonija, Ukrajina in Gruzija. Rene je v res močni konkurenci dosegel odlično četrto mesto.

*Vir in foto: GFML

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.05.2021 ob 19:11 gost

      Rejsan nemrete napisati drugo številko kot 7. Nemogoče ka bi vsak dan umrlo 7. Ljudi.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.05.2021 ob 8:02 kilonja gost

      Ja to pa nemogoče, če pa imamo propadlo generacije baje, otroci so zaradi korone izgubili vso svoje znanje, intelekt itd...ja kak pa zdaj tako dobri rezultati ? To je Janša priredil rezultate ;).

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:52 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.