https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Lendavi so se poklonili žrtvam holokavsta

26.04.2021 ob 18:00  

Danes, 26. aprila, mineva 77 let od začetka množičnih deportacij Judov iz Prekmurja. Te so usodno zaznamovale tudi socialno, gospodarsko in kulturno podobo Lendave, zato so se na judovskem pokopališču v Dolgi vasi poklonili žrtvam s polaganjem vencev.

S položitvijo vencev k spomeniku na judovskem pokopališču v Dolgi vasi so se žrtvam poklonili župan Občine Lendava Janez Magyar, konzulka Generalnega konzulata Madžarske v Lendavi dr. Anita Czikó, podpredsednica Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti Zsuzsanna Bači, namestnik načelnice Upravne enote Lendava Robert Doler in predsednica Sveta Madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Lendava Judit Vida Törnar.

Ob tem so na spletni strani Občine Lendava zapisali:

»Izjemna duhovna, družbena intelektualna in človeška sled judovske skupnosti v naših življenjskih prostorih nas še danes, tudi mnogo desetletij po njenem skoraj popolnem izbrisu zavezuje k temu, da se je s spoštovanjem, hvaležnostjo in zaradi dogodkov med drugo svetovno vojno tudi z grozo nad nečlovečnostjo človeka - SPOMINJAMO.

Mnogo stereotipi in poenostavljanja spremljajo ljudstvo, ki mu v zgodovini človeštva ni bilo prizaneseno. Bili so preganjani, getoizirani in zaničevani, a obdajala jih je tudi avra karizmatičnosti, izbranosti in vplivnosti. Judje so kljub svojemu majhnemu številu človeštvu prispevali nesorazmerno veliko in enako velja tudi za Slovenijo, Prekmurje, Lendavo. Zato ohranjamo, se vsakič znova spomnimo in poklonimo njihovemu znatnemu prispevku k podobi in identiteti našega mesta, a na žalost tudi tragičnim sekvencam človeške zgodovine, ki jih je potrebno oznanjati s klicaji in tudi vprašaji. Da se ne bi ponovili in da bi nas vsakič znova opozorili. Tudi danes, ob tej priložnosti.

Eno največjih judovskih središč se je pričelo oblikovati proti koncu 18. stoletja v Prekmurju. Judje so v pretežno agrarno prekmursko pokrajino prinesli nekatere obrti, uvedli trgovino, prinesli kapital, začeli ukvarjati s tiskarstvom, bančništvom, tovarnami, hoteli, bankami. Velik poudarek so dajali tudi izobrazbi, zato je med njimi bilo tudi veliko pravnikov in zdravnikov. Srečni mirni časi, kot se je reklo obdobju med letom nagodbe 1867 in 1914, so bili prav takšni tudi za razvoj našega mesta, h kateremu so znaten prispevek dali tudi someščani judovske provenience.

A tem časom je z drugo svetovno vojno sledilo tragično sosledje dogodkov, s skupnim imenom »končna rešitev judovskega vprašanja«. Proces uničenja evropskega judovstva je v pokrajini ob Muri bil na žalost učinkovito in katastrofalno izpolnjen. Več kot 85 odstotkov Judov je bilo pobitih v času vojne, skoraj vsi preostali so odšli iz pokrajine kmalu po njej. Ostale so samo sence spominjanja nanje in naša zaveza, da bomo tako njihovo zapuščino kot opomin na grozodejstva ohranjali za zanamce. Tej zavezi se je s položitvijo venca na dolgovaškem judovskem pokopališču pridružujemo tudi letos.«

Foto: Tomaž Galič (lendava.si)

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.04.2021 ob 20:06 kilonja gost

      Kaj to se 5 - krat na leto klanjajo ? Hlapci .

      3 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.04.2021 ob 20:54 gost gost

      Kilonja, opet si dokazal, da si res mentalni kilonja. Zaro se te ne jemlje resno. Zato pa utihni, ne brukaj se več.

      14 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        26.04.2021 ob 22:48 kilonja gost

        kaj zdaj, enkrat se mečete na kolena pred črnci, drugič pred židi, pol pred palestinci ? Samo da ste na kolenih pa s kurcem u čelo kak pravijo LET 3 . Kaj maš ti z Židi ? Komunisti so porušili še pa še židovskih sinagog, pa šol in še kaj, zdaj se pa kurči.te na teh židovskih lažnih žalnih slovestnostih . Vidimo kaj delajo Židi v Holivudu, Weinstein, pa Epstein, spolni izprijenci, vzorniki slovenske levice . Slovenski levičarji pa se odkriti homofobi, antisemiti, povzdigovalci palestinskih teroristov itd.

        9 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2021 ob 1:34 Gdo so teroristi gost

        oe24.at/oesterreich/chronik/wien/attentaeter-war-90-minuten-vor-anschlag-in-der-city/475396921 ... Spoznaj na sliki in poklici 080 1200

        0 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.04.2021 ob 22:43 Gost gost

      Vse omet odpada. Naj to občina sanira.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.04.2021 ob 0:34 gost

      kaj pa SD je že vrnila ukradeno stavbo?samo vprašam

      7 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.04.2021 ob 1:30 Danes svobodni gost

      youtube.com/watch?v=z7dqTkdTXXY youtube.com/watch?v=T5OV4XR3u-A

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.04.2021 ob 3:19 Čergoli gost

      Holokavst kakšnega so Židje doživeli, istega izvajajo nad Palestinci. Torej so Židje ŽLOČINCI!!!! Nedvoumno!!!!

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.04.2021 ob 3:26 Magyar Bacsi gost

      Vsi na slikah pa so avtoličarji. Pomeni Jasharijevi avtoličarji se klanjajo Židom. Zanimive povezave.!!!!

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      27.04.2021 ob 7:43 gost

      Kaki holokavst saj pa zgodovinar,,, Janez grozni,, uči drugače. Dani nobene sovražne agresije nad Slovenci bilo da smo se sami sabo borili. Seveda ima prav hlapci Hitlerja Slovenci so izdajali svoje brate sestre očete matere. Samo da so agresurju lahko polizali rit in mu igrali dvorskega norčeka. Ko je bilo konec vojne so pa vsi spizdili v Argentino. Zdaj se pa vračajo kot neki rešitelj in pošteni lažnivci in kradljivci hlapci za vedno.

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      27.04.2021 ob 7:46 mar gost

      Kdo ne spoštujem tuj narod tudi svojega ne bo.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      27.04.2021 ob 9:48 gost

      ,,,, žive naj vsi narodi ki hrepene dočaka dan, da koder sonce hodi prepir iz sveta bo pregnan,,,, to so besede kere bi vsak človek sveta moral vedeti na pamet. Najbolj pa tistih 1 procent bogatunov keri vodijo celi svet tudi to kaj se zdaj dogaja z kovidom. Ker hočejo uničiti starejše ljudi keri so breme celemu svetu vsem državam sveta.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2021 ob 9:56 kilonja gost

        Breme Svetu so afriški in azijski narodi ki se množijo kot gobe po dežju . Kako smešni ste, obremenjujete se z 1 % svetovnih bogatunov, na račun njih je pa še vsaj 10 % svetovnega prebivalstva ki jim lahko rečemo bogatuni, pa vas ne motijo. Tudi v Sloveniji te ne moti ko se bosanac vozi z novim BMW-jem naokoli, sicer pa se preživlja, uradno, s socialno podporo.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      27.04.2021 ob 10:51 gost

      ,,, klonjaš,,, zelo slabo poznaš politiko sveta in razvoj sveta. Vse države kere si naštel in se kera zraven bodo za deset let nam v Evropi za vzgled. Kajti razvijati so se začeli z pomočjo kitajske 100 na uro. Nekateri predeli Afrike ki so bili že od boga pozabljeni imajo železnico in vlake ki drvijo 150 km do 200 na uro. Kaj pa imamo mi da se od sobote do Kopra pelješ 6 ur če imaš srečo da ni dosti potnikov. Debil neizobraženi.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        27.04.2021 ob 22:20 kilonja gost

        Vidim ja, silni napredek, zato jih tisoče na dan prečka Slovensko mejo, nezakonito. Debeli, ti si bolj debilen od debila. Daj preberi si dvakrat preden kaj objaviš.

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      28.04.2021 ob 2:30 Geza Mezga gost

      Dve ženski v črnem - darkerki pa sta članice heavy metal skupine ČRNE VRANE.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.04.2021 ob 10:14 Čergoli gost

        Koncert bo na Bukovniškem jezeru, predskupina bo ACDC.......pride tudi sam smrdeči ivan jashari - PSIHOPAT.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      28.04.2021 ob 17:02 Magyar Bacsi gost

      Pogrešam Antonio Kislega!!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      01.02.2022 ob 15:24 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.