https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Gornji Radgoni izdelujejo stekla, ki pozimi grejejo, poleti pa ne

24.05.2021 ob 6:00  

V Reflexu iz Gornje Radgone so razvili štiri- in večslojno steklo, ki pozimi prostor greje, poleti pa ne. Takšno steklo je pomembno za gradnjo pasivnih in aktivnih stavb.

Najnovejši izdelek podjetja Reflex iz Gornje Radgone je štiri- ali večslojno steklo oziroma multipla zasteklitev, imenovali so jo Q-Air. Zasteklitev je rezultat lastnega razvoja, vgrajujejo jo v okna, vrata in fasadne elemente. O steklu Q-Air sta za Finance spregovorila direktor programa Matjaž Žnidaršič in vodja razvoja multisteklenih sistemov Aleš Kralj.

Stavba z Reflexovimi stekli v Švici

Kako deluje Q-Air? Pri zasteklitvi s štirimi ali več plastmi stekel so sončni dobitki močno odvisni od kota, pod katerim padajo žarki na steklo. Kadar je sonce zelo visoko, torej poleti, v stavbi s takšnimi stekli pridobijo malo sončne energije oziroma toplote. Pozimi, ko je sonce nizko, pa so dobitki do dvakrat večji kot poleti. Takšen učinek povzroči zaporedni odboj svetlobe oziroma refleksija na vsaki šipi, kar dosežejo z izkoriščanjem kotne odvisnosti refleksij. »Izkoriščamo naravno danost,« pravi Kralj.

Odboj svetlobe ima več učinkov. Multipla stekla omejijo odvod toplote iz stavbe, z vidno svetlobo pa vedno pride v prostor tudi nekaj toplote. »Tudi, če je vreme oblačno,« pojasnjuje Žnidaršič. Odboj svetlobe zelo okrepi energetsko učinkovitost stavbe, saj pozimi pomaga pri segrevanju prostorov, stavba pa ostaja topla tudi pri minus 15 stopinjah. Poleti pa odboj svetlobe preprečuje pregrevanje. Z Reflexovimi stekli spustijo v stavbo manj kot polovico sončne energije kot z običajnimi stekli, je dodal Kralj. Zunanja senčila pri takšni zasteklitvi zato niso potrebna.

 

Stavba v Oslu prenovljena z Reflexovo štirislojno stekleno fasado

V Reflexu kupujejo steklo od velikih mednarodnih dobaviteljev. Na sedežu podjetja v Gornji Radgoni proizvajajo izolacijsko steklo in steklo obdelujejo na primer s formatiranjem, lepljenjem in toplotno obdelavo. Obdelana stekla so lahko zvočno izolativna, lahko ščitijo pred požarom ali pa so protivlomna. V Poljčanah pa opravljajo izvedbeni del, kamor sodijo projektiranje in izdelava končnih izdelkov, kot so okna, vrata, ograje ali fasadni elementi. Izdelke tudi zmontirajo, kot pravijo, po najsodobnejših principih gradnje.

Reflex je bil pred nekaj leti v poslovnih težavah in prisilni poravnavi, potem so se reorganizirali in drugo leto poslujejo pozitivno. Poslovanje širijo tudi v tujino. V Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji, na Norveškem in drugod trenutno izvajajo 7 projektov pojasnjuje Žnidaršič: »Na novo zaposlujemo v prodaji, projektivi in proizvodnji.« Zaposlenih je približno 280.

Med večjimi slovenskimi projekti, pri katerih sodeluje Reflex, so ljubljanski Šumi, Splošna bolnica Celje in UKC Maribor. Med manjšimi projekti pa sta stavba na območju Stolbe in obnova palače Kazina, obe v Ljubljani.

Vir: Finance

*Foto: Fb Reflex Gornja Radgona

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.