https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

KORONAVIRUS

Ukinjajo se kontrolne točke na meji z Madžarsko

19.5.2021  

Vlada je na današnji seji izdala Odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki ukinja kontrolne točke tudi na meji z Madžarsko.

Ukinitev kontrolnih točk tudi na meji z Madžarsko

Kontrolne točke na cestnih povezavah z Madžarsko se ukinjajo (pred tem so bile že ukinjene z Italijo in Avstrijo).

Kontrolne točke ostajajo na zračnih in pomorskih povezavah. Vstop v Slovenijo je na zračnih in pomorskih povezavah dovoljen edino na teh kontrolnih točkah, na ostalih povezavah pa je prestop meje dovoljen vsakomur, pogoj je izpolnjevanje pogojev za vstop v državo po tem odloku.

Odlok začne veljati 22. maja in velja do vključno 30. maja 2021.

Izjema za prebolevnike z enim odmerkom cepiva

Dodana je izjema za vstop brez karantene ali testa za prebolevnike, ki so se v najkasneje v 8 mesecih po pozitivnem PCR testu oziroma začetku simptomov cepili vsaj z enim odmerkom cepiva, ki ga priznava Republika Slovenija. Ta cepiva so: Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer, COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna, Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca, COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag, Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca, Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology, CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech in COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm.

Ustrezna zaščita za prebolevnike se vzpostavi takoj po cepljenju. Za cepljene prebolevnike se kot ustrezno dokazilo ob vstopu šteje kombinacija:
- dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali
- dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem COVID-19.

Cepljenje mora biti opravljeno najkasneje osem mesecev po pozitivnem testu PCR oziroma začetku simptomov.

Rdeči seznam držav

Na seznamu držav članic EU oziroma schengenskega območja so spremembe pri Avstriji (po novem administrativna enota Gradiščanska ni rdeča), Češki (po novem administrativna enota Severovýchod ni rdeča), Italiji (rdeče niso administrativne enote Furlanija – Julijska krajina, Molize in Sardinija) in Norveški (rdeči sta samo administrativni enoti Oslo in Vestfold og Telemark). Danska in Slovaška sta po novem celotni rdeči. Vstop iz administrativnih enot, ki niso rdeče, je dovoljen brez karantene.

Na seznam tretjih držav je dodana Šrilanka, črtana pa je Albanija, so sporočili iz Urada vlade za komuniciranje.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2021 ob 7:52 gost

      Komaj 4 procente precepljenega svetovnega prebivalstva pa se vse že odpira. Kam je le odšel tako strašen virus naenkrat skoraj kao da resni bilo samo navadna gripa kot vsako leto. Vse samo za formacijo za bogatune za vse vlade za vse stroke vse samo za denar.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.05.2021 ob 8:19 gost

      Kaj zdrav,ker se nebom cepil in se nebom testiral,pol nemorem v notranjost lokala,stadiona...?Pa nimam potrdila,ker nisem prebolel?

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.05.2021 ob 9:00 gost

      Kake točke ukinjajo saj smo pa mij hodili brez problema v Madžarijo. Kje so sploh bile kake točke. To je vse nesposobna vlada in stroka z debelim bozickom na čelu,,, Krekom,,, zdaj pa se dobi pomoč. Generalno ga direktorja kroga bodo davkoplacevalci vsak mesec plačali piši risi 40 tisočakov. Samo zato da se bo še bolj drek mesael in ljudi bolj delalo neumne. Kajti sami ne vejo kako in kaj glavno da so velike plače in še večji dodatki.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.05.2021 ob 14:10 Sjsj gost

        Kakse kontrole na mejaj... madzari samo rokej zdigavlejo, naseh policajov pa niti blize meje nega... v zadnjen mesece san 4x sau brez problema na madzarsko pa nazaj, pa neman niksoga testa pa nej potrdila pa nej nika.. to samo politika svoje plaude.. pa.seveda velke delez majo tu novinare polek

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.