https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Dijaki v ponedeljek začnejo s samotestiranjem v domačem okolju

20.5.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 so sodelovali državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Damir Orehovec, Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata in vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič.

V Sloveniji še vedno prevladuje angleška različica covida-19, je povedala Maja Bratuša ob predstavitvi podatkov Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano(NLZOH).

Letos so na NLZOH sekvencirali 8145 vzorcev in zaznali 55 različic virusa SARS-CoV-2. Med različicami posebnega pomena so dokazali 6 primerov južnoafriške (B.1.351), 3 primere brazilske (P.1), 25 primerov nigerijske (B.1.525), 4 primere B.1.1.318 ter en primer indijske (B.1.617.2) različice.

Osrednja tema današnje novinarke konference je bilo prostovoljno samotestiranje dijakov in učencev. Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke je namreč 14. maja 2021 Nacionalnem inštitutu za javno zdravje odobrila v uporabo teste za samotestiranje proizvajalca Joysbio.

»Skupaj z epidemologi in Svetovalno skupino za COVID19 smo sprejeli odločitev, da s samotestiranjem pričnemo še v tem šolskem letu. Tako se bomo pripravili na morebitno poslabšanje razmer v jeseni,« je povedal državni sekretar na Ministrstvu za zdravje mag. Franc Vindišar.

Testi bodo v šolah razdeljeni dijakom in učencem, ki se bodo odločili za prostovoljno samotestiranje, dijakom predvidoma v petek 21. maja. Začetek samotestiranja dijakov pa je predviden za ponedeljek 24. maja. V OŠ se datum še usklajuje, želijo pa, da bi pričeli v začetku junija. Samotestiranje se sicer izvaja vsakih 7 dni. Učencu in dijaku pripada 1 test tedensko oz. 5 testov na mesec.

Vodja Oddelka za splošno varnost in varnostno načrtovanje iz Uprave uniformirane policije GPU Alojz Sladič je predstavil aktivnosti Policije povezane z ukrepi za preprečevanje širjenja epidemije covid-19. Od 13. do 19. maja so policisti opravili nadzore na 12.182 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov, oz. le nekaj manj kot teden dni nazaj. Dnevno je to v povprečju 1.752 nadzorov.

Za skupno 463 ugotovljenih kršitev, je bilo v kar 83 odstotkih izrečeno opozorilo. Skupno število ugotovljenih kršitev se vztrajno zmanjšuje, hkrati pa je delež opozoril vse večji.

Inšpektorati pa so v obdobju od 10. maja do 16. maja 2021 skupno opravili 2.785 nadzorov. Izrečenih je bilo 23 prekrškovnih sankcij, 208 opozoril po Zakonu o prekrških in 179 upravnih ukrepov, je povedala Deana Potza.

*Naslovna fotografija je simbolična (vir: Pixabay). 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.05.2021 ob 16:51 gost

      To testiranje si naj vlada in stroka po rinejo v ta zadnjo. Kako jih ni sram koliko nepopravljive škode so naredili tej mladi generaciji. Pa še njim ni dovolj. Če morajo te preplačane teste porabiti se naj debilna vlada in stroka testira 24 ure na dan. Bedaki nesposobni gnoji.

      6 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.