https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POM-PROFIL

Tanja Vrabel - beltinski nogometni stroj za gole

7.9.2011  

21-letna nogometašica Tanja Vrabel je na dobri poti, da preseže rekorden dosežek legendarne Anice Korpič. Slednja je bila petkrat prva strelka, Tanja pa je strelsko krono osvojila zadnje tri sezone. Lani je dosegla kar 50 zadetkov na dvajsetih tekmah. Njene ambicije so trenutno vezane le na ŽNK Teleing Pomurje, z reprezentanco pa se želi uvrstiti na kakšno veliko tekmovanje.

Rubrika PROFIL na Pomurec.com je na sporedu vsako sredo, v njej pa predstavljamo mlade, zanimive, talentirane in prodorne Pomurke in Pomurce ...

Tanja je nogomet začela igrati že na začetku osnovne šole, zanj pa jo je navdušil brat, ki je tudi njen največji vzornik. "Velikokrat smo s sošolci ostajali na igrišču še veliko ur po pouku in igrali nogomet. Osnovna šola pa je bila tudi odskočna deska za mojo nogometno pot, saj smo se z osnovnošolsko žensko ekipo uvrstile v polfinale državnega šolskega tekmovanja in zaigrale v Murski Soboti.

Takrat me je opazil predsednik kluba ŽNK Pomurja Štefan Kozic in me povabil na trening. Tako da sem nogomet začela trenirati pri štirinajstih letih." Že po letu dni treniranja je nato zaigrala za članice. "Skoraj tri leta sem igrala hkrati za ekipo U-17 in člansko ekipo. Z ekipo U-17 smo bile dvakrat državne prvakinje," se spominja Tanja.

Ekipa je na prvem mestu

Tanjo so že od začetka kariere zanimali zadetki, zato je igrala največ v napadu, vmes pa je bilo obdobje, ko je igrala na sredini. Danes znova igra v napadu in to več kot uspešno, saj je zadnje tri sezone bila najboljša strelka ženske nogometne lige, kar ni kar tako. "Drži, tri leta zapored sem bila najboljša strelka. Seveda je to velik dosežek, vendar je še vedno na prvem mestu ekipa. Ni pomembno katera daje zadetke, pomembno je, da zmagujemo," skromno pravi Tanja.

In kaj so njene glavne odlike? "Biti ob pravem času na pravem mestu  je za napadalko najpomembnejše. Ob tem je pomembna tudi hitrost in spretnost z žogo, pa seveda odlična fizična pripravljenost. Seveda pa tu ne morem pozabiti na soigralke, ki veliko pripomorejo k mojim zadetkom," odgovarja Tanja.

Bo presegla rekorda Anice Korpič in Mateje Zver?

Po 33 in 30 zadetkih se je v lanski sezoni med strelke vpisala kar 50-krat, tako da sta v prihodnosti v nevarnosti tudi dva rekordna dosežka. Eden je po številu strelskih kron, katerih je legenda slovenskega ženskega nogometa Anica Korpič osvojila pet, torej Tanji do izenačitve manjkata samo še dve, drugi rekord pa je v število doseženih zadetkov, ki ga drži Mateja Zver, ki je v sezoni 2006/07 dosegla kar 61 zadetkov, torej samo enajst več, kot jih je Tanja dosegla lani.

"Anica in Mateja sta res izjemni strelki in seveda si vsaka igralka želi, da bi se jima približala s svojimi dosežki. To bom seveda tudi sama poskušala, s pomočjo soigralk je mogoče vse, vendar pa je osnovni cilj mojega igranja biti del ekipe in zmagovati z ekipo, ne pa osvajati lovorike. Če pa so le-te del ekipnega uspeha, pa je to seveda kot pika na i. Lani mi res ni zmanjkalo veliko do Matejinega dosežka, vendar je treba upoštevati, da sem bila najboljša strelka kot igralka petouvrščene ekipe," pravi Tanja.

In kakšne so možnosti kluba iz Beltinec v tej sezoni? "Že nekaj let smo blizu vrha slovenskega ženskega nogometa, vendar v preteklih sezonah nismo bile najboljše v Sloveniji. Vendar se s trdim delom lahko doseže marsikaj, tudi prvo mesto. Letos smo res prava ekipa z odličnim trenerjem, ki lahko poseže po naslovu državnih prvakinj," je optimistična Tanja, ki je na dosedanjih treh tekmah dosegla že sedem zadetkov.

Pred dvema letoma jim Evropsko prvenstvo spolzelo izpod nog

Tanja je tudi stalna članica slovenske ženske reprezentance, na kar je razumljivo ponosna, njihova želja pa je, da bi se po vzoru moških kolegov uvrstili na kakšno veliko tekmovanje. "Zagotovo je želja vsake igralke, da zaigra za svojo reprezentanco. Igranje za reprezentanco zame predstavlja veliko čast in dokler bo v moji moči, bom igrala za Slovenijo. Pred dvema letoma nam je evropsko prvenstvo dobesedno spolzelo izpod nog, saj je odločala tekma z Ukrajino, ki smo jo žal izgubile," pove Tanja in doda, da jih že v kratkem čaka začetek novega kvalifikacijskega ciklusa.

Že v drugi polovici septembra namreč Slovenke odhajajo v Anglijo na prvo kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo, ki bo leta 2013 na Švedskem, nasprotnice naših nogometašic v skupini 6 pa so še Nizozemska, Hrvaška in Srbija. Omenimo, da je Slovenska ženska reprezentanca na 62. mestu Fifine lestvice.

Težave ženskega nogometa in moško podcenjevanje

Tako kot verjetno marsikatera nogometašica je tudi Tanja razočarana nad podcenjevanjem ženske nogometne lige in slabega spremljanja le-te. "Veliko ljudi niti ne ve, da v Sloveniji obstaja ženska nogometna liga. Včasih me ljudje sprašujejo s kom igramo, koliko lig je v Sloveniji, koliko klubov, včasih dobim tudi vprašanje, ali v ligi igramo s fanti ... To je dokaz dejstva, da je ženski nogomet premalo promoviran. V športnih časopisih v Sloveniji le redko najdemo žensko nogometno ligo. Tako kot vsi ostali športniki potrebujemo tudi me podporo medijev, sponzorjev ipd. Na tem področju se mora še veliko narediti, da bomo vsaj približno na ravni drugih športov," kritično pove Tanja.

Druga skrajnost v zvezi z ženskim nogometom pa so izjave moških, ki menijo, da nogomet ni šport za ženske … In kaj bi Tanja povedala moškim, ki sodijo v to skupino? "Prav gotovo ti predstavniki moškega spola še niso slišali za žensko nogometno ligo in spadajo med ljudi, ki sem jih opisovala pri prejšnjem vprašanju. Nepoznavanje rojeva predsodke, tako da ni tukaj kaj dodati. Če pa se želijo seznaniti z našo igro, pa so lepo vabljeni na našo tekmo v Športni park Beltince!" pravi Tanja.

Najprej želi končati študij in dobiti zaposlitev, igranje v tujini še ni prioriteta

Tanja šteje šele 21 let, tako da je pred njo lahko še kar dolga kariera, zato je vprašanje, če so njene ambicije podobne kot od Mateje Zver, ki že nekaj let igra na Islandiji, povsem na mestu. "Trenutno sem osredotočena le na dobro igro pri Pomurju. Potrebno je še veliko dela in truda, če bi želela igrati v kakšni močnejši ligi, seveda pa tega ne izključujem v prihodnosti," odgovarja Tanja, ki trenutno  obiskuje višjo ekonomsko šolo. "Najprej si želim uspešno končati študij, potem pa upam na kakšno dobro zaposlitev, ki mi ne bo preprečevala igrati nogomet," pravi Tanja.

Nogomet in študij Tanji vzameta kar precej časa, toda tudi za prosti čas se najde nekaj trenutkov. "Prostega časa je sedaj malo manj, saj sem nogometna sodnica v Medobčinskem društvu nogometnih sodnikov Murska Sobota, zato vsak vikend tako igram nogomet kot tudi sodim. Čas, ki mi ostane, rada preživim v družbi fanta in prijateljev, če se le da, ob gledanju dobre nogometne tekme."

Tanjinih NAJ 5:

Svetovni voditelj: Dalajlama

Glasbenica: Adele

Knjiga: Jej, moli, ljubi

Kraj v Pomurju: Beltinci

Želja v življenju: Biti srečna.

PRIPOROČAMO:

Vsi PROFILI na Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. murazavedno
      07.09.2011 ob 20:27 murazavedno

      hehe stroj jebovas kera ženska pa te zna fusbal špilate hehe;)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.