https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Pomurske šole sodelovale v programu Ekošola meri odtis CO2

18.6.2021  

Zaključil se je projekt »Ekošola meri odtis CO2«, v katerem se je v dveh šolskih letih o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu izobraževalo kar 15.000 otrok, iz 138 osnovnih in srednjih šol, pa tudi vrtcev. Osrednji del projekta je predstavljal razvoj spletnega kalkulatorja za izračun ogljičnega odtisa, ki je zasnovan kot računalo in kot didaktični pripomoček, obsega pa šest področij. Imenovali so tudi prve podnebne ambasadorje in šampione.

Program Ekošola v Sloveniji deluje od leta 1996, gre za mednarodno uveljavljen program celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, namenjen spodbujanju in večanju ozaveščenosti o trajnostnem razvoju med otroki, učenci in dijaki skozi njihov vzgojni in izobraževalni program ter skozi aktivno udejstvovanje v lokalni skupnosti in širše. Vanj je vključenih več kot 700 vrtcev, osnovnih in srednjih šol, dijaških domov, centrov šolskih in obšolskih dejavnosti ter fakultet, v aktivnostih sodeluje več kot 130.000 otrok, učencev in dijakov ter 8.500 vzgojiteljev ali učiteljev.

V prvem letu projekta »Ekošola meri odtis CO2« so največ pozornosti namenili izobraževanju mentorjev - vzgojiteljev, učiteljev, profesorjev - o podnebnih spremembah in zmanjševanju ogljičnega odtisa. Zanje so izvedli skupno 24 delavnic, pripravili učne liste in gradivo za njihovo nadaljnje delo z otroki, učenci in dijaki. Najbolj zahteven del projekta je bil razvoj spletnega pripomočka Kalkulator CO2, namenjenega izobraževanju in merjenju ogljičnega odtisa v vzgojno-izobraževalnih ustanovah. V šolah so ga začeli uporabljati v tem šolskem letu.

Kalkulator izračuna ogljičnega odtisa, ki je zasnovan kot računalo in kot didaktični pripomoček, obsega šest sklopov: ogrevanje, svetila, električne naprave, promet, odpadki in zavržena hrana. Kalkulator CO2 je primarno namenjen učencem zadnje triade osnovne šole in srednješolcem, preizkusili pa so ga tudi v nižjih razredih osnovne šole. 

Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola: »Naši mentorji in učenci so pokazali, da je mogoče in treba vključevati podnebne izobraževanje o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu v šolski vsakdan. Letošnjo prakso in izkušnje bodo prenesli v prihodnje šolsko leto in z izvajanjem teh aktivnosti nadaljevali.« K temu bodo pripomogli tudi prvi podnebni ambasadorji v programu Ekošola. To je 15 mentorjev iz cele Slovenije, ki so se izkazali po številu izvedenih aktivnosti, pristopu in vključevanju otrok in mladih. Prav tako je imenovana tudi prva skupina podnebnih šampionov v programu Ekošola, učencev in dijakov iz 13 šol, ki so bili prepoznani kot posebej aktivni ali pa so se izkazali zamislimi in ešitvami.

V projektu so sodelovale tudi pomurske šole, in sicer štiri osnovne šole in ena srednja šola: DOŠ Prosenjakovci, OŠ Gornja Radgona, OŠ I Murska Sobota, OŠ Franceta Prešerna Črenšovci ter srednja Ekonomska šola Murska Sobota.

V DOŠ Prosenjakovci so se učenci 7., 8. in 9. razredov udeležili izobraževalne delavnice o podnebnih spremembah in ogljičnem odtisu. Pogovarjali so se o izpustih CO2 in podnebnih spremembah, s pomočjo Kalkulatorja CO2 so izračunali ogljični odtis za učilnico in za celo ustanovo za promet, svetila, električne naprave, ogrevanje, odpadke in zavrženo hrano. Na naravoslovnem dnevu so izdelali letak o onesnaženosti okolja in pripravili predlog za zmanjšanje ogljičnega odtisa.

V OŠ Gornja Radgona so osnovnošolci v projektu, spoznali svoj vpliv na podnebne spremembe tako, da so merili ogljični odtis razreda in ustanove. S pomočjo Kalkulatorja CO2 so izmerili ogljični odtis razreda in cele ustanove za promet. V prihodnosti nameravajo izvesti še izračun ogljičnega odtisa za svetila, hrano in ogrevanje in sprejeti ukrepe za zmanjšanje ogljičnega odtisa. Izdelali so tudi maskoto in napisali pesem.

V OŠ I Murska Sobota so z učenci prve triade so izvedli aktivnosti za manj zavržene hrane.

V OŠ Franceta Prešerna Črenšovci pa so se z učenci 7. razreda udeležili izobraževalne delavnice na daljavo, rešili delovne liste o zavrženi hrani in izračunali ogljični odtis za zavrženo hrano. Za izračun so uporabili Kalkulator CO2 za področje zavržene hrane. 

V Ekonomski šoli Murska Sobota so dijaki 1. letnika program trgovec so si posamezna področja razdelili glede na njihov interes. Pri pridobivanju podatkov so si pomagali z načrtom šole ter podatki, pridobljenimi v računovodstvu in šolski kuhinji. Po vnosu podatkov v Kalkulator CO2 za izračun ogljičnega odtisa šole so bili navdušeni, saj jim je uspelo zmanjšati ogljični odtis v primerjavi z začetnim stanjem.

V okviru projekta so bili izbrani podnebni ambasadorji (mentorji) in šampioni (učenci in dijaki). Za podnebnebnega ambasadorja za projekt EKOŠOLA MERI ODTIS CO2, so tako iz srednjih šol, izbrali tudi Evelino Katalinić iz srednje Ekonomske šole Murska Sobota. Za osnovne šole pa so izbrali naslednje podnebnebne ambasadorje: Sandro Kontrec iz DOŠ Prosenjakovci, Tadejo Pučko iz OŠ Franceta Prešerna Črenšovci ter Tamara Sakovič iz OŠ Gornja Radgona. Podnebni šampioni projekta EKOŠOLA MERI ODTIS CO2 pa so postali: DOŠ Prosenjakovci, 8. učencev 8. razreda; Ekonomska šola Murska Sobota, 1 letnik program Trgovec; OŠ Franceta Prešerna Črenšovci, 7.b in OŠ Gornja Radgona, učenci 6. razreda.

Vir in foto: Ekošola

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2021 ob 1:10 Da ne bo nesnage gost

      24ur.com/novice/slovenija/v-zalogu-ne-bomo-dovolili-da-postanemo-smetisce

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 14:45 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.