https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Štipendija »Za ženske v znanosti« v roke raziskovalki iz Prekmurja

20.06.2021 ob 12:00  

Zdravnica specializantka ginekologije in porodništva Monika Sobočan, dr. med., ki raziskuje na področju ginekološke onkologije in prihaja iz Občine Turnišče, je ena od treh nagrajenk jubilejnega, 15. programa LOréal-UNESCO »Za ženske v znanosti«.

Poleg nje sta se dosedanjim 40 štipendistkam, ki sta jih s štipendijo v višini 5.000 evrov za odličnost znanstvenega raziskovanja podprla in nagradila partnerja programa LOréal Adria in Slovenska nacionalna komisija za UNESCO, pridružili še dr. Martina Štampar, toksikologinja, ki raziskuje na področju genetske toksikologije, in Tanja Šumrada, raziskovalka s področja ekonomike naravnih virov. Ob praznovanju jubileja v okviru programa izpostavljajo pomen žensk v znanosti – tudi z letošnjo ozaveščevalno kampanjo Abeceda znanosti na družbenih omrežjih in zbornikom »Ženske, ki spreminjajo obraz znanosti«. Položaj žensk znanstvenic se je namreč ob pandemiji koronavirusa, v primerjavi z moškimi kolegi, še poslabšal.

29-letna Monika Sobočan, dr. med., prihaja iz Turnišča. V okviru doktorske disertacije na Medicinski univerzi UM in UKC Maribor raziskuje biooznačevalce, s katerimi bi lahko prepoznali agresivnost raka jajčnikov in njegovo odzivnost na sistemsko terapijo. S tem pa bi bolje individualizirali in tarčno usmerili zdravljenje tega rakavega obolenja pri posamezni bolnici. Kot prednost kariere znanstvenice izpostavlja, da lahko raziskuješ odgovore na svoja vprašanja, hkrati pa je delo raznoliko. Svoje znanje je tekom študija večkrat izpopolnjevala v tujini, trenutno opravlja usposabljanje v Royal London Hospital in na Univerzi Queen Mary London v Veliki Britaniji. Tam se ukvarja s preventivo rakavih obolenj in preventivnimi kirurškimi posegi pri ženskah z genetsko obremenitvijo za ginekološke rake. »Gostovanja in povezovanja s tujino ter drugačni načini razmišljanja so nujni za dvig kakovosti lastnega dela in tudi za vnos novih pristopov v delo v Sloveniji,« izpostavlja Monika.

Foto: LORÉAL

O programu in ženskah v znanosti

Glede na podatke SURS-a ženske na doktorskem študiju še prevladujejo (54 %), a jih je v raziskovalni dejavnosti le 33,3 %. Številka je pod evropskim povprečjem, kjer je odstotek žensk v znanosti 39,2 %, a nad svetovnim, kjer je znanstvenic manj kot tretjina (30 %), tako kažejo podatki Statističnega inštituta UNESCO. Čeprav se položaj žensk v znanosti v zadnjih letih izboljšuje, je pot do enakopravnosti in enakih možnosti še dolga. Podaljšala jo je tudi pandemija COVID-19, ki je še posebej prispevala k povečanju obstoječega razkoraka med spoloma. In to v času, ko je pri reševanju trenutnih svetovnih izzivov vloga žensk ključnega pomena. Podatki kažejo, da je bilo 90 % znanstvenih člankov o COVID-19 podpisanih s strani moških raziskovalcev. Glede na raziskavo Fundacije LOréal iz leta 2020, 79 % znanstvenic meni, da je trenutna situacija negativno in bolj močno kot na moške kolega vplivala na njihovo usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja. Omejen je bil namreč njihov dostop do prostorov za delo in laboratorijev, hkrati pa so se povečale njihove odgovornosti v zasebnem življenju, kot je skrb za dom in izobraževanje otrok. Sedem od desetih vprašanih raziskovalk (72 %), ki imajo otroke, so odgovorile, da so zaradi dodatnih družinskih obveznosti morale zmanjšati čas za delo. Skoraj pol vprašanih znanstvenic (47 %) pa je kot največji izziv izpostavilo dostop do raziskovalnih objektov. Pomemben vpliv na ženske v znanosti imajo tudi stereotipi in pristranskost glede spola. Raziskava o ovirah na karierni poti znanstvenic iz leta 2019 kaže, da je 62 % vprašanih znanstvenic na delovnem mestu doživelo predsodke zaradi njihovega spola.*

Ob takšnih podatkih je program LOréal-UNESCO »Za ženske v znanosti« še bolj pomemben. Program namreč podpira mlade raziskovalke na njihovi znanstven poti ter jim pomaga pri pridobivanju priznanja za svoje delo znotraj znanstvene skupnosti in v širši javnosti. Hkrati opozarja na pomen žensk v znanosti, ruši stereotipe in daje spodbudo mladim raziskovalkam, da svojo karierno pot nadaljujejo na področju znanosti. Nosilca programa namreč verjameta, da dosežki žensk v znanosti izboljšujejo svet prihodnosti, s podporo programa pa raziskovalke lažje uresničujejo potencial, ki ga imajo za spreminjanje sveta na bolje. Zato so v Sloveniji v desetletju in pol podprli že 43 mladih raziskovalk. Slovenski nacionalni program je sicer del širšega partnerstva LOréal - UNESCO »For Women in Science«, v okviru katerega so od leta 1998 podprli že 3.600 znanstvenic iz 117 držav.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2021 ob 12:54 gost

      To pa je pohvale vredno vse čestitke za take dosežke.

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.06.2021 ob 16:35 gost

      Lepo učenja ženska pametna samo tudi na sebi je potrebno delati. Celo zdravniki.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.