https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Janša: Od ponedeljka bo možno izbirati cepiva proti covid-19

19.6.2021  

Predsednik Vlade Janez Janša je danes na kongresu Slovenske demokratske stranke povedal, da bo s ponedeljkom v Sloveniji možno izbiranje med cepivi proti covid-19. Kot je poudaril je cepiva dovolj.

V Sloveniji so za cepljenje proti covidu-19 na voljo cepiva štirih proizvajalcev. Tako bodo tisti, ki še niso cepljeni lahko izbirali med cepivi proizvajalcev Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca in Johnson & Johnson.

Cepivi Pfizer/BioNTecha in Moderne sta mRNK cepivi. To pomeni, da vsebujeta delček genskega zapisa virusa SARS-CoV-2, ki vsebuje zapis za specifičen antigen (npr. beljakovina S, ki jo virus uporablja za vezavo in vstop v človeške celice). Telesne celice nato s pomočjo tega genskega zapisa proizvedejo antigen, ki v telesu izzove imunski odziv. Prednost tega pristopa je relativna enostavnost obsežne proizvodnje cepiva.

Cepivo Comirnaty (Pfizer/BioNTech) je okoli 95-odstotno učinkovito teden dni po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 21 dni. Cepivo Moderna pa je okoli 95-odstotno učinkovito dva tedna po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku 28 dni.

Cepivi AstraZenece in Johnson & Johnsona pa sta vektorski cepivi. Vektorska cepiva vsebujejo za človeka nenevaren virus, ki ne more povzročiti bolezni. Vanj vstavijo genski zapis za antigen SARS-CoV-2 (npr. za beljakovino S). Po cepljenju se ta genski zapis prenese v celice v telesu. Celice zapis uporabijo za tvorbo antigena, ki izzove imunski odgovor pri osebi.

Prednost takšnih cepiv je dobra stimulacija imunskega sistema, kar omogoča močnejšo in dolgotrajnejšo zaščito. Ker pa je vektor za vnos v celico virus, lahko pri osebah, ki so že razvile zaščito proti temu virusu, pride do imunskega odziva na vektor namesto na antigen povzročitelja bolezni, kar lahko zmanjša učinkovitost cepiva.

Cepivo Vaxzevria (AstraZeneca) je okoli 60-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo dva odmerka v razmiku od 4 do 12 tednov. Cepivo Janssen (Johnson & Johnson) pa je okoli 67-odstotno učinkovito po tem, ko prejmemo en odmerek cepiva.

Z vsemi odmerki je bilo sicer v Sloveniji doslej cepljenih 592.156 oseb, kar je 28,2 odstotka prebivalcev. Prvi odmerek pa je doslej prejelo 797.861 ljudi.

Foto: Pixabay.

Naslovna fotografija: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.06.2021 ob 12:55 gost

      V normalni državi to razglasi minister za zdravje, direktor NIJZa, vodja cepljenja. NIKAKOR PA NE VEČNI IN EDINI KANDIDAT NEKE SEKTE NA SVOJEM KONGRESU.

      33 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.06.2021 ob 13:11 gost65457 gost

      v keroj šoli si bil? te je na začetke krek razglasil epidemijo ali šarec?

      3 23 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.06.2021 ob 13:44 gost

        Ti si butl, zato si pa vernik sekte SDS. Eidemija je bila preklicana - NI JE VEČ. Ko je Šarec 12. marca 2020 razglasil epidemijo, je bila direktorica NIJZa Nina Pirnat in ne Milan Krek. Nimaš nobenega znanja, ne veš ničesar tupasti Goričanec. Fuj.

        19 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.06.2021 ob 13:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

      A ta Ivan ima normalni pogled?Psihiči Ormoški,podajte oceno.

      23 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.06.2021 ob 13:43 gost

      Kaki državi normalni mi smo država enega in edinega debila vsestranskega ministra,,,, janusa groznuga,,,,. On je tisti keri vse odloča ostali so pa samo na seznamu da bodo pred volitvami nosili posledice napačnih odločitev,,, maršala tvita,,, in se za njegove debilne odločitve zagovarjali. Seveda danes je kongres stranke buzijev SDS debilov imajo enega in edinega kandidata za predsednika stranke in to je maršal tvita vele vodja. Kajti proti kandidata nima ker bi končal na grmadi če bi si upal gdo kandidirati proti njemu. To je demokracija,,,, janusa groznuga,,, kero je že porušil 1991.

      27 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.06.2021 ob 14:09 gost

      GREMO NA ULICE, DA NAŽENEMO TO GAMAD IZ DRŽAVE-------SDS IN NJEGOVI RITOLIZCI.JJ NE BO VEČ DOLGO MANDATAR, KER BO ZARADI KORUPCIJE ČEPEL V LUKNJI-----ZAPORU.

      20 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.06.2021 ob 14:57 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Ne bo tako,oni njegov mafijski odvetnik,bivši policaj,tisti z veliko glavo na majhnem teleščku,tisti bo vse zrihtal,še Orbana bo branil na EU sodišču.

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.06.2021 ob 14:16 gost

      Proti Janševi bolezni še ni cepiva.

      19 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.06.2021 ob 14:20 Magyar Bacsi gost

      Prekleti šimpanz, opičji jasharij; jebo ti pas mater šipac prekleti!!!!! Cvri se v peklu ti in komplet tvoja domobranska banda.

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.06.2021 ob 14:21 Magyar Bacsi gost

      Prekleti šimpanz, opičji jasharij; jebo ti pas mater šipac prekleti!!!!! Cvri se v peklu ti in komplet tvoja domobranska banda.

      15 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.06.2021 ob 14:32 gost

      Prekleti orangutan vogrski.Čifša nona šiptarska.Prekleta komunajzerska banda .Vsa EU vas je že spregledala edino zaslepljena SLO rdeča gamad še podpira komunajzersko nesnago. Šimpanz levuharski vogrski ravno ti se boš glasil.Crkni magyr bacsi ravno dober boš da se črvi prehranijo s teboj.

      8 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.06.2021 ob 15:21 Lendavski nadvojvoda(original) gost

        Prosto po slovensko(šipša Nona,marmeljad i sladoljed),tak nekak.V glavnem pa,ŽIVEL SLOVENIZEM,ŽIVEL SOCIALIZEM,ŽIVEL KOMUNIZEM,ŽIVEL PROLETARIAT,ŽIVELO DELAVSTVO.DOL Z BELIMI USRANCI,DOL Z KOMUNISTOM IVANOM.ŽIVELA REVOLUCIJA DELAVSTVA,NAJ ŽIVI DERATIZACIJA PODGAN DESNIH.

        15 1 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.06.2021 ob 14:36 gost

      Sem malo pogledal program te sekte. Po njegovi zaslugi ( ZPIZ - 2, od 1.1.2013 imajo upokojenci za 40 let dela sramtno nizko pokojnino v višini 57 % plače ) veliko upokojencev za kruh nima.Te upokojence bo zdaj njegova sekta učila računalništva namesto, da bi jim več kruha dala. Bolnik na vrhu sekte. Upokojenci bodo dalje lačni, njegovi prijatelji bodo pa na veliko služili.

      21 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.06.2021 ob 14:41 gost

      Karel Kozic si tam, da se svojemu gospodarju v rit potegneš?

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.06.2021 ob 19:29 Karel K. gost

        DF, jaz sem doma, za tebe pa nisem prepričan, da nisi bil danes pri Jnaši, enega s podobnimi telesnimi karakteristikami pa sem videl na kongresu DESUS-a. Vem, da si zlonameren in imaš nalogo mene kompromitirati, vendar ti še enkrat pojasnim, da jaz nisem nikoli bil in nisem Janšev pesek ovca vernik: Midva sva se razšla, ko je prevzel mojo stranko, katero smo ustanovili kot prvo demokratično stranko v Sloveniji s Pučnikom in Tomšočem, Socialdemokratsko stranko Slovenije. Jaz sem se boril proti temu, da je Janša prodal mojo proevropsko socialdemokratsko stranko Tvoji sekti Kučanov in Ribičičev, vse tja do ustavnega sodišča in seveda nisem uspel, saj je bil Ribičič in njemu podobni titoisti Ustavni sodniki. Ne zamerim ti, da kritično odgovarjač na moje komentarje, vendar pa bi te prosil, da ne kompromitiraš mene z neresnicami o moji politični opredlejenosti in o mojih osebnostnih lastnostih. Jaz sem proevropski levičar, ne Kučanov, Pahorjev, tvoj, Fajonove ki ste vsi titoisti, titoistični skrajni levičaarji.

        1 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        19.06.2021 ob 20:30 gost

        Karel Kozic, zdaj si me pa razočaral. Imel sem upanje, da si ti eden izmed šesterice, ki so glasovali proti Janši, zdaj pa nič od tega. Kar se pa onega možakarja, tiče, 100 % nisem bil jaz. NIKOLI NISEM BIL, NISEM IN NIKOLI NE BOM ČLAN NOBENE STRANKE. Kolikokrat ti še to moram ponoviti? Od mene še tudi nikoli nisi slišal, da sem hvalil kakšno stranko, kritiziram pa stranke in posameznike. Nekaj je pri tebi hudo narobe. Neprestano se hvališ ka vse si storil za Prekmurje in za Slovnijo, da si ustanovil Socialdemokratsko stranko Slovenije,............. a nobene literatura, nihče te nikjer ne omenja. Mogoče si pa vseeno samo domišljav dementen starček s preveč domišljije. Ko sem bral tvojo pritožbo na občino Mravske toplice iz leta 2013, nisem vedel ali se naj smejim ali se naj jočem. In ti imaš končani dve fakulteti? Daj, smiri se in nekaj časa ne piši ničesar. Ne znaš drugega kot v vsakem članku titoizem in titoisti. Pozabil si, da ti je socializem dal brezplačno zdravstvo, šolstvo, športne in kulturne dejavnosti, izobrazbo, delo, dobro plačo in veliko dobrega, česar ti ta kapitalizem ne omogoča. Ti nisi nič drugega kot preoblečen prevarant, ki je hotel bit prvi v Sloveniji. Ker ti to ni uspelo, sovražiš prejšnji sistem in vse ljudi, ki smo takrat že živeli. VARALICA.

        4 1 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.06.2021 ob 19:04 gost

      Koja demokracija en kandidat. Podelili so mu mandat. Debilno do amena normalno ve pa samo eno ga kandidata imajo.,,,, janusa groznuga,,,, buziji nesmijo najti proti kandidata. Demokracija je takrat ko sta vsaj dva kandidata. Hitljerjeva taktika pred drugo svetovno vojno. Identičen primer.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      19.06.2021 ob 19:07 Busybee gost

      Debeloga trbej na silo vcepiti

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      19.06.2021 ob 19:11 Busybee gost

      ker je idiot čipkarski

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2021 ob 9:46 Karel K. gost

        DF ugotovil sem, da tebi zaresn ni pomoči, v tebi prevladujejo neandertalski geni. Namreč znano je, da so se neandertalci i9n takratni ljudje medsebojno parili. Malo človeškega je v tebi, posebej v možganih kjer je bila največja razlika med neandertalci in ljudmi.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      19.06.2021 ob 22:01 Karel K. gost

      DF ne misli, da sem upal, da se boš spreobrnil in boš prišel k pameti. saj pri tej visoki starosti, ko te že pamet zapušča, saj je nikoli nisi obremenjeval, da bi ti možgani ostali aktivni, ne moreš spremeni svojih osebnostnih navad. Pa ti preberi svoje dosedanje komentarje in tega in boš videl, da pišeš vedno enako oziroma lepiš vedno eno in isto vsebino o šolan ju, socializmu zdravstvu v bivšem sistemu, da smo to vsi imeli. Tudi jaz ti napišem že desetič isto, tudi v nacizmu so nekateri dobro živeli. Kar pa se tiče mojega sodelovanja pri ustanavljanju stranke in aktivnosti v demosu in socialdemokratski stranki v Murski Soboti, pa je zapisano v dokumentih katere ti pokažem. V Murski soboti smo kot prvi ustanovili lokalni odbor te stranke na katerem sem imel ustanovni nagovor in tako dalje. Vendar se jaz s tem ne postavljam. Ja pa res, da ste vi titoistične barabe v Prekmurju vse to s pomočjo vam lojalnih medijev skrili, nas kateri smo takrat uspešno iz lokalnega območja vodili aktivnosti slovenske pomladi. Poglej si takratne časopisne članke pa boš vse to videl. To pa skrivate, da nebi kdo od mlajše generacije vedel, kaj se je dejansko takrat dogajalo v Prekmurju. V tem skrivanju mene in še koga ste spretni, saj ste po letu 1945 tudi skrili vse zaslužne politike in strokovnjake, samo sebe kot nekdanje reparje in kupinarje kateri ste tu prevzeli diktatosko maščevalno zločinsko oblast ste propagirali in to počnete še danes. Ti si baje bil v nekdanji SKD in so te baje nagnali, ker si kradel (to so napisali drugi), jaz te nisem videl, da b i to bilo res, saj sem bil sopotnik takratnega ustanavljanja političnih stranke in tudi v vodstvu stranke te nisem videl ter tudi ne kot člana, saj sem imel seznam članov pri sebi v pisarni demosa. Torej ti si otrok titove partije in drugo ne moreš biti, ti ne moreš biti član politične demokratične stranke, saj ti upoštevaš le sebe in savoje s titoizmom sploiščene možgane.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2021 ob 9:15 gost

        Karel, tebi ni pomoči. Vedno eno in isto, čeprav ti človek z dokazi in drugače nasprotno napiše.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.06.2021 ob 9:50 Karel K. gost

        DF ugotovil sem, da tebi zaresn ni pomoči, v tebi prevladujejo neandertalski geni. Namreč znano je, da so se neandertalci i9n takratni ljudje medsebojno parili. Malo človeškega je v tebi, posebej v možganih kjer je bila največja razlika med neandertalci in ljudmi. Ker vse te tvoje norosti shranjujem bom v kratkem lahko vse to uredil in objavil v knjižni obliki9, da bo celotna slovenska javnost vedela kakšna baraba žćivi v Prekmurju, zato ta pokrajina ne more napredovati.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      19.06.2021 ob 22:22 Lendavski nadvojvoda(original). gost

      Spet sem bogi,bogi spet sem nor.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      20.06.2021 ob 2:06 Magyar Bacsi gost

      ORANGUTAN - ŠIPAC - JASHARI!!! USERJEM SE MU NA BEBAVO GLAVO, ČELAVO.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      20.06.2021 ob 2:08 Magyar Bacsi gost

      ORANGUTAN - ŠIPAC - JASHARI!!! USERJEM SE MU NA BEBAVO GLAVO, ČELAVO.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      20.06.2021 ob 2:13 Čergoli gost

      To Magyar Bacsi tudi jaz sem mu bom!!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      20.06.2021 ob 2:18 Čergoli gost

      To Magyar Bacsi tudi jaz sem mu bom!!!!!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.06.2021 ob 9:20 gost

      Portal Pomurec.com omogoča primitivne in vulgarne komentarje, kakršnih zlepa ne zasledimo v drugih slovenskih medijh. Pomurec.com postaja tako prava sramota za Mursko Soboto in Pomurje.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      22.06.2021 ob 10:23 AJAJAJAJAJ gost

      Komaj odpre lape, ŽE LAŽE.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.