https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Ministrica Helena Jaklitsch s Slovenci v Porabju obeležila 30. obletnico Slovenije

Porabje, 20.06.2021 ob 20:00  

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je danes preživela med Slovenci v Porabju. Najprej se je v Gornjem Seniku udeležila predstavitve knjige o župniku Janošu Küharju nato pa še praznovanja 30. obletnice samostojnosti Slovenije, ki jo je v vojaškem muzeju v Čepincih organiziralo najštevilčnejše slovensko društvo v Porabju, Društvo porabskih slovenskih upokojencev.


Predstavitev knjige o duhovniku Janošu Küharju, za slovensko Porabje z naslovom V imeni Očé avtorja Lojzeta Kozarja ml. je potekala v cerkvi v Gornjem Seniku. Avtor knjige je na kratko, vendar slikovito, predstavil delo in pomen Küharja za Slovence v Porabju, ministrica dr. Jaklitsch pa je v pozdravu izpostavila pomembno duhovno oporoko nekdanjega župnika Janoša, strnjeno v njegovih besedah »Slovenci smo bili, Slovenci smo in Slovenci naj tudi ostanemo«, ki jo je položil v srca svojih rojakov, namenjena pa je pravzaprav vsem Slovencem; doma, v zamejstvu in po svetu. V času delovanja Janoša Küharja slovenska beseda v Porabju ni bila nezaželena, bila je celo preganjana. Kühar se je raznarodovanju upiral na vse mogoče načine. Pustil je bogato zapuščino, ki vključuje tudi prevode svetopisemskih in drugih bogoslužnih besedil in pesmi, prevedenih iz madžarščine, knjižne slovenščine in drugih jezikov v domačo govorico svojih župljanov.

Ministrica dr. Jaklitsch se je udeležila tudi praznovanja 30. obletnice samostojne in neodvisne Slovenije, ki jo je pripravilo Društvo porabskih slovenskih penzionistov. Prireditve so se udeležili tudi župan Čepincev, predsednica Zveze Slovencem na Madžarskem, predsednik Državne slovenske samouprave ter zagovornica porabskih Slovencev v madžarskem parlamentu. Po sveti maši, ki sta jo v hvaležnost za 30 let samostojne slovenske države darovala generalni vikar murskosoboške škofije Lojze Kozar ml. ter župnik v Markovcih in Gornjih Petrovcih Dejan Horvat, je sledil prisrčen kulturni program.

Zbrane je nagovorila tudi ministrica dr. Jaklitsch ter poudarila, da moramo biti ponosni, da imamo svojo državo, četudi smo majhni po številu, smo po srčnosti, zvestobi svojemu jeziku, svoji tisočletni zgodovini in izjemni duhovni tradiciji velik narod, ki mu je pred tridesetimi leti uspelo uresničiti sen mnogih generacij, ko smo jasno, enotno in nedvoumno potrdili, da hočemo živeti v svoji državi. Slovencem na Madžarskem je na srce položila: »Čeprav nas loči državna meja, smo vendarle vsi skupaj del enega, skupnega narodnega telesa. Vsi skupaj smo en, slovenski narod. Brez vas, naši Slovenci, ki živite v Porabju, tudi naš narod ni popoln. Brez vas bi naši državi, državi vseh Slovencev – doma, v zamejstvu in po svetu – nekaj pomembnega manjkalo.« Ministrica je ob tej priložnosti tudi čestitala predsednici društva Marjani Fodor in Šandorju Bediču za prejem pomembnih odlikovanj, ki jih Madžarska podeljuje narodnim skupnostim za pomemben prispevek na področju ohranjanja jezika, kulture in narodne identitete.

*Foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.06.2021 ob 21:28 gost

      V cirkvi brez mask vidovega pruscinja pa zunaj v sumi Nej smelo biti. Seveda ker vsi keri so zato odgovorni njim ni interes. Pa v kopalisci moraš meti kao neke jebi dokaze. V cerkvi je pa vse dovoljeno. Seveda če so pa tam hlapci,,, janusa groznuga,,,,.

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.06.2021 ob 6:42 gost

      Tja hodi brat le govore, ki ji ji napišejo drugi, pomaga porabskim Slovencem pa itak ne. Če bi se mi trudili za Slovence na Madžarskem kot...bi bilo dosti boljše

      11 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.06.2021 ob 9:19 gost

      Portal Pomurec.com omogoča primitivne in vulgarne komentarje, kakršnih zlepa ne zasledimo v drugih slovenskih medijh. Pomurec.com postaja tako prava sramota za Mursko Soboto in Pomurje.

      0 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.06.2021 ob 9:32 300 in ne 30 gost

      Slovenija zamejskim Slovencem takorekoč nič ne pomaga. Zdaj pa jih Ljubljana sili praznovati 30. obletnico... Kaj bodo v Trstu, Monoštru in Celovcu to praznovali? Zakaj ne praznujejo 300. obletnico prve prekmurske knjige? In to ni vse, Porabce iz Ljubljane silijo tudi, da opustijo prekmurščino.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.06.2021 ob 9:35 zastave gost

      Tam v ozadju na fotografijah manjka madžarska zastava. Verjetno je to protizakonito. Sobočanci bi živčni zlom dobili, če bi v Lendavi izobesili samo madžarsko, evropsko in lendavsko zastavo, brez slovenske.

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.06.2021 ob 13:08 Kaj pa kriminal gost

      24ur.com/novice/slovenija/moravski-zupan-ne-200-ton-pri-nas-imamo-dva-milijona-ton-nevarnih-odpadkov

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      01.02.2022 ob 14:41 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.