https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Podelili certifikate tradicionalna prleška gibanica

25.06.2021 ob 6:05  

Kulturno, turistično in izobraževalno društvo Kelih je v ponedeljek popoldan organiziralo slovesno podelitev certifikatov Tradicionalna prleška gibanica. Slavnostni govornik je bil minister za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Predsednica društva mag. Tjaša Kos je uvodoma dejala, da se s podelitvijo teh certifikatov spodbuja peka prleške gibanice v okrogli lončeni skledi tako pri tržnih ponudnikih kot pri ljubiteljih prleške gibanice. Tako so jo namreč pekli nekoč. Uporaba okrogle lončene sklede je zato, poleg doseganja standardov kakovosti, določenih v pravilniku, pogoj za pridobitev omenjenega certifikata.

Letos je bilo kar 19 od 26 prleških gibanic na ocenjevanju spečenih v okroglem lončenem pekaču, 8 jih bo prejelo certifikat Tradicionalna prleška gibanica, saj so dosegli več kot 85 odstotkov vseh možnih točk.

Župan občine Križevci Branko Belec je ob tej priliki čestital društvu Kelih za odlično opravljeno delo in izpostavil letošnji virtualen kulinarični pohod, saj epidemiološke razmere niso dovoljevale izvedbe. Nastal je film Gibajmo s Prlečko – kulinarični pohod Prleška gibanica 2021.

Pred podelitvijo certifikatov je zbrane nagovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je izpostavil pomen slovenske tradicionalne kuhinje, kot del naše kulturne dediščine in v turistični ponudbi.

»Verjamem, da marsikdo ob omembi Prlekije  ajprej pomisli na odlično vino, kot drugo pa na prleško gibanico. In tako je prav. Prlekija je primer dobre prakse, saj so prepoznali potencial v tradicionalnih slovenskih jedeh in tako vsako leto podeljujejo certifikate za prleško gibanico z enim samim namenom: da se ohrani značilen okus in izgled. Želim si, da tudi druge regije prepoznajo kulinarični potencial slovenske tradicionalne hrane in tudi na ta način privabljajo goste v svoje kraje. Nenazadnje je Slovenija letos nosilka naziva Evropska gastronomska regija, kar bo zagotovo pripomoglo pri promociji slovenske kulinarike širom sveta,« je še dejal Počivalšek.

V kategoriji ljubitelji prleške gibanice so certifikate prejeli:

  • MAJDA MARKOVIČ,
  • ERAZEM KOS,
  • FLO IN BENO,
  • GABIKA RAUTAR PUHAN.

V kategoriji tržni ponudniki so certifikate prejeli:

  • LONČARSTVO SAŠA ŽUMAN S.P.,
  • SEGRAP D.O.O. – BIOTERME MALA NEDELJA,
  • ZDRAVILIŠČE RADENCI,
  • TJAŠA KOS S.P..

Certifikati Tradicionalna prleška gibanica so veljavni eno leto.

Vsi prejemniki certifikatov so dobili prleško moko za prleško gibanico Mlina Stajnko in skuto Kmetije Kosi. Slovesno podelitev certifikatov sta z izjemnima vokaloma popestrili Marinka Prelog in Selma Franov, ki pojeta pod umetniškim imenom Beročka.

Društvo Kelih bo z promocijo prleške gibanice nadaljevalo. Tako bodo tudi v okviru Prleške gibanice 2022 v soboto, 11. junija 2022 zopet izvedli državno ocenjevanje prleških gibanic. Želijo si, da bi tudi v prihodnje sodelovali mladi, letos jih je bilo kar 5 mlajših od 18 let.

Foto: Tjaša Kos/Društvo KELIH

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.06.2021 ob 18:56 krog gost

      Gibanica je samo Prekmurska .To ,čemu prleki rečejo gibanica je podobno sirovemo bureku

      1 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.06.2021 ob 20:13 domačin gost

      ČESTITAMO, kar pogumno naprej naj nam tekne!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 17:00 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.