https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Predstavili so sistem sledljivosti na tehnologiji veriženja blokov

27.06.2021 ob 6:05  

V okviru dneva lokalne hrane so v murskosoboški zadrugi Zelena točka spregovorili o samooskrbi in kratkih dobavnih verigah, ter predstavili sistem sledljivosti na tehnologiji veriženja blokov.

Zelena točka združuje in povezuje več kot 70 pridelovalcev zelenjave, sadja in drugih izdelkov iz Pomurja in širše. S pomočjo blockchain tehnologije želijo nadgraditi transparentnost svoje verige in potrošniku omogočiti, da bo za vsak pridelek lahko preveril, kdo ga je pridelal in pogledal posamezne faze pridelave. Ta kupcu s podatki in fotografijami predstavlja zanesljive podatke o izvoru lokalne hrane od setve do prodajne police.

V sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru so tako uvedli omenjeno sledljivost, ki jo bodo s treh zelenjadnic razširili na vse lokalne pridelke. S tem želijo kupcu omogočiti popoln vpogled v pridelavo zelenjadnic.

"Tehnologija veriženja blokov je idealna rešitev za zagotavljanje transparentnosti in preprečevanja goljufij, kjer z omrežjem verige blokov, ki je porazdeljeno med deležnike oskrbovalne verige, uporabniku prijazno, z mobilno aplikacijo, predstavimo preverljivo verigo," je povedal Muhamed Turkanović z mariborske fakultete. Kupec namreč s preprostim skeniranjem kode QR v trgovini vidi celotno zgodovino izbranega pridelka.

Predsednik zadruge Denis Topolnik je povedal, da slovensko sadje in zelenjava predstavljata več kot polovico prodanih količin, kar je glede na tretjinsko samooskrbo v Sloveniji veliko. Sicer pa mesečno na soboški Zeleni točki prodajo več kot 46 ton sveže zelenjave in sadja, ponudbo pa dopolnjuje več kot 300 različnih lokalnih in drugih izdelkov.

* Foto: Zelena točka

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.06.2021 ob 7:28 Sledi... gost

      Ne verjamem, na spletu vse se da nastaviti, prilagodit, zlagat,..Sledljivost se lahko preveri samo fizicno, da grem na kmetijo in pogledam proces, njive, proizvodnjo, itd. Vse ostalo je podkuplijivo in ponaredljivo

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      27.06.2021 ob 11:48 MUTIBARIČI gost

      DOKEČ DE TAKŠE PA NJIM PODOBNE DRŽAVA FINANCEJRALA DO TEJ LEJKO VODOU MUTILI !!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:52 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.