https://gezasezeza.com/prireditve/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

DZ sprejel interventni zakon za turizem, vsem prebivalcem novi boni

7.7.2021  

Državni zbor je potrdil zakon o ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19. Zakon vreden 243,5 milijona evrov med drugim podaljšuje subvencioniranje skrajšanega delovnega časa za celotno gospodarstvo, vsi prebivalci pa bodo prejeli nove bone.

Glede novih bonov je v zakonu zapisano, da je njihova vrednost za odrasle 100 evrov, za mladoletne pa 50 evrov. Prejeli jih bodo vsi s stalnim bivališčem v Sloveniji na dan 30. junij, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za storitve s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. To bo veljalo za storitve, ki so v celoti izvedene in koriščene v Sloveniji.

Tako kot turistični boni iz lanskega leta, ki veljajo do konca letošnjega decembra, bodo tudi novi boni prenosljivi med najožjimi sorodniki. Prav tako jih bo mogoče izkoristiti tudi v več manjših zneskih in pri različnih ponudnikih storitev.

Podjetjem s področja turizma, gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture bo država pomagala tudi tako, da jim bo ponudila sofinanciranje regresa za letni dopust za leto 2021. Višina pomoči je določena pri 1.024 evrov na zaposlenega, do nje pa bodo upravičeni tisti, ki so se za opravljanje dejavnosti registrirali najpozneje do 31. maja letos ter beležijo več kot 20-odstoten upad prometa.

Posebej za organizatorje prireditev, koncertov in sejmov je predvideno povračilo stroškov zaradi odpovedi ali omejene izvedbe dogodka. Upravičenci bodo prejeli povrnjenih 80 oz. 60 odstotkov nastalih stroškov, če ti presegajo 10.000 evrov, in sicer od avgusta do konca tega leta.

Za čas od uveljavitve zakona do konca leta pa je predvideno povračilo 25 odstotkov stroškov, porabljenih za produkcijo filmov in avdiovizualnih del.

Za imetnike vodne pravice za kopališča zakon prinaša oprostitev plačila vodnega povračila v letošnjem prvem polletju, žičničarjem, ki del letošnje smučarske sezone niso smeli obratovati, pa delno povračilo izpada prihodkov od prodanih vozovnic.

V novi interventni zakon je zapisan tudi 20 milijonov evrov težak ukrep za celotno gospodarstvo, in sicer podaljšanje subvencioniranja skrajšanega delovnega časa še vsaj do konca septembra, morda pa celo do konca leta. Ta ukrep imajo podjetja na voljo od lanskega junija in se je v skladu z doslej sprejeto protikoronsko zakonodajo z junijem iztekel.

Vlada je v predlog zakona vključila še nekatere druge rešitve, med njimi podaljšanje veljavnosti osebnih izkaznic, ki jim je potekla veljavnost od 29. marca lani, začasno možnost porabe sredstev iz sklada za vode tudi za financiranje izvajanja javnih gospodarskih služb, podaljšanje veljavnosti rudarskih pravic ter podaljšanje roka plačila za odjavljeno vozilo.

Ne glede na določbe zakona o trgovini, po kateri morajo biti te ob nedeljah in praznikih zaprte, bodo lahko do konca leta 2022 nemoteno poslovale trgovine na letališčih. Prav tako bodo ob nedeljah lahko odprte trgovine v turistično-informacijskih centrih in muzejih, so dodatno danes potrdili poslanci.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.07.2021 ob 20:47 gost

      Naj si Janša te bone v rit dene. S temi boni ne dela ničesar drugega kot z davkoplačevalskim denarjem kupuje volilne glasove in bogati svoje izbrance. Če bi mu šlo za zdravje državljanov, bi za ta denar zgradil novo moderno opremljeno bolnišnico. V jeseni in pozimi bo pa jokal, da ni prostora v bolnišnicah. Gnoj od človeka.

      23 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.07.2021 ob 21:51 gost

        Zopet ena neumna ovca, ki bi se prodala z družino vred za par sto evrov. Nisem izkoristil lanskega bona in ne bom izkoristil letošnjega. Neumen si pa dovolj, da ne razumeš kaj bi se za ta denar, ki ga Janša razmeče za volilne glasove, dalo storiti v zdravstvu. Vaše je NORIŠKO KRALJESTVO.

        14 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2021 ob 7:30 AAAA gost

        Ge mo pa boune izkoristo ka mo tou itak si vračali na taksen način ka niti znali nemo. Toj pa či ne odiš na dopust si si dan krijf. No meni lejo da 1000 Evrov pa SDS na čelu z lopovon volo NE BOM.

        9 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2021 ob 8:50 gost

        AAAA, midva z ženo hodiva na dopust na Hrvaško. Tam si pa s temi boni niti riti ne moreš obrisati. Imava toliko denarja in dobri penziji, da tega volilnega darila ne rabiva. Si lahko zamisliš kakšna moderna bolnišnica bi se napravila za ta denar, koliko domov za starejše, koliko novih šol, vrtcev, igrišč za otroke, ...............??

        11 5 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.07.2021 ob 22:00 Vidim , gost

      ka si tij tisti frajer , keri je prebolo covid z eno tableto lekadola , daj napiši malo o Iskrinih števcih , bo tvoj šarlija postoril vse potrebno , mater si munjeni.

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2021 ob 9:01 gost

        Ti Janšev nevednež in provokator, na Googlu si preberi kaj o Iskri Delti v času Jugoslavije. Prvi v Evropi smo izdelali osebni računalnik Partner, pozneje še osebni računalnik Triglav, računalniško mrežo med največjimi kitajskimi mesti, telefon Iskra ETA 80, ki so ga uporabljali po celem svetu in še marsikaj. Iskra je v najboljših časih zaposlovala 34.000 delavcev!!!!!!! Pravi velikan.

        9 2 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.07.2021 ob 9:36 gost

      Debilna vlada je dala bone,,,, davkoplačevalski denar naš,,,, šopiri jo še pa kot če bi dali svojega. Zdaj pa lepo vse zapremo da ne bodo mogli porabiti svojega denarja in ostane debilni vladi in lažnivemu,,, Janušu groznemu,,, kroga evropska unija nadzoruje pri vodenju Evrope ker mu nihče ne zaupa.

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.07.2021 ob 12:03 gost

      Bravo vlada, denar za okrevanje turizma ljudem. Levaki so denar dajali bankam in tajkunom.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2021 ob 12:38 gost

        Vlada 2004 - 2008 - nastanek tajkunov, bančna luknja, zadolžitev Slovenije za več kot 20 milijard evrov, ............................ katera vlada je takrat bila? Leta 2012 - ZUJF, ZPIZ - 2, .......................... katera vlada je takrat bila? Leta 2020 in nekaj mesecev 2021 - zadolžitev Slovenije za 8 milijard evrov in primanjkljaj v proračunu za 4 milijarde evrov, .............. katera vlada vodi državo? Da o Domovih starejših občanov ne pišem, pa polni hvale so bili in še zdaj so kaj bodo oni storili. KATERA VLADA ŽE?

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2021 ob 12:42 gost

        12:03, na portalu MMC si preberi članek ( tudi komentarje ) KAR SE JE DOGAJALO MED EPIDEMIJO, JE NESPREMENLJIVO.

        4 2 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.07.2021 ob 14:47 gost

      Dragi moji državljani, kot veste prihaja nova gripa in sicer LEVIČARSKA gripa ,katera je za naš narod zelo nevarna. Zato dokler bo še ta Vlada JJ , Bone treba izkoristit,drugač Vam bodo levičarji popapali.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      08.07.2021 ob 15:00 AAAAAAAAAAA gost

      Tistomi zgornjomi odgovorin samo tou Hrvaška je bedna zatou ta ne odin, ge odin po cejloj Evropi in tou sakšo leto inan, telko ka ne boš mislo ka si ges dopusta nemren privouščiti brez teh bonov. Mo jih pa izkoristo kak san zgoraj napijso. Ge san tudi mnenja ka so bouni nej rešitev pa talanje pejnez kak da bi meli 10 milijard viška. Je pa normalno či že davlejo boune ka se lejko koristijo samo v Sloveniji edijno tou jin praf dan.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.07.2021 ob 15:41 gost

        Mene ne briga kam on ti na dopust ( mislim, da si niti žene ne moreš dobiti, ker je nikoli ne omeniš ), tebe naj ne briga kam hodiva midva z ženo na dopust. Zakaj ne bi dali ta denar v zdravstvo ali v DSO, kjer polovica ljudi dela za minimalno plačo?????? In ponoči dve osebi skrbita za 150 ali 190 bolehnih stanovalcev DSO. Preberi si članek na MMC, če si že tako neizobražen, da ne veš kaj se tam dogaja. NE POZABI, DA BOŠ NEKOČ TUDI TI STAR IN BOLAN. Ni mi jasno zakaj navijaš za Muro in hodiš na njene tekme, čeprav za njo igra pol Hrvatov in Bosancev. Ti pa Hrvate in Hrvaško sovražiš. Ženo in srečno družino si ustvari, ne pa veško Muro.

        4 3 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.07.2021 ob 18:07 AAAAAAAAAAA gost

      Tij si eden bumbar tupasti san si napijso kama na dopust odiš ge san nej napijso ka Hrvaško sovražin, či si nepismeni si san krijf. Pa tou ka Muro sovražiš je pa tvoj problem.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.