https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

V Pomurju lani prečiščene kar 98 odstotkov odpadne vode

19.07.2021 ob 6:00  

V letu 2020 je bilo v javno kanalizacijo dovedenih 231,1 milijona m3 odpadnih voda. Kar dve tretjini odpadnih voda sta bili pred izpustom v okolje prečiščeni v čistilnih napravah. Največji delež odpadne vode je bil prečiščen v pomurski statistični regiji.

V Sloveniji je bilo lani v javno kanalizacijo dovedenih 231,1 milijona m3 odpadnih voda, kar je za 4,1 odstotka manj kot leto poprej.

Odpadne vode so bile različnega izvora, najmanj jih je izviralo iz kmetijstva, sledijo industrijske dejavnosti, druge dejavnosti in gospodinjstva. Največ, več kot polovico odpadnih voda, pa so bile druge odpadne vode (padavinska voda, zaledne vode, vdori morja ipd.).

Gospodinjstva so lani proizvedla 61,6 milijona m3 komunalnih odpadnih voda ali za 6,3 odstotkov več kot v letu 2019.

Padavinske in meteorne vode so v letu 2020 predstavljale 57 odstotkov vseh odpadnih voda. Količina teh voda je bila v letu 2020 za 12,8 odstotka manjša kot preteklo leto. Skoraj 132 milijonov m3 teh odpadnih voda je v odtoke odteklo s streh in utrjenih površin.

Preden so bile iz kanalizacijskih sistemov izpuščene nazaj v okolje je bilo lani prečiščenih 159,3 milijona m3 oz. 69 odstotkov odpadnih voda. Največ odpadne vode, 70 odstotkov je bilo prečiščene s terciarnim načinom čiščenja, najmanj, 3,6 odstotka, pa s primarnim načinom čiščenja.

Največji delež odpadne vode je bil prečiščen v pomurski statistični regiji, kar 98 odstotkov. Sledili sta notranjsko-kraška in zasavska statistična regija, v vsaki je bilo prečiščene 95 odstotkov odpadne vode.

V vseh treh omenjenih regijah je bilo največ vode prečiščene s terciarnim načinom čiščenja, in sicer v pomurski statistični regiji 76 odstotkov, v notranjsko-kraški statistični regiji 74 odstotkov v zasavski statistični regiji pa 95 odstotkov.

71,9 milijona m3 ali 31 odstotkov odpadnih voda je ostalo neprečiščenih. Skoraj 98,5 odstotka te vode je bilo izpuščene neposredno v površinske vode, preostala odpadna voda pa v podzemne vode in na obale. Tudi prečiščena odpadna voda je bila izpuščena v okolje v skoraj enakih deležih: 95,8 odstotka v površinske vode, približno 2,4 odstotka na obale, nekaj več kot 1,8 odstotka pa v podzemne vode.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:00 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.