https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Slovenska trgovina lani zabeležila 5,7-odstotni padec prihodka od prodaje

02.08.2021 ob 6:00  

Prihodek od prodaje trgovskega blaga v Sloveniji je v letu 2020 glede na leto prej upadel tako v trgovini na debelo kot v trgovini na drobno. Skupaj je znašal 26,2 milijarde evrov, kar je za 5,7 odstotka manj kot v letu 2019, kažejo podatki Statističnega urada RS.

Trgovsko dejavnost je v letu 2020 zaznamovala pandemija covida-19, zaradi katere so dobršen del leta za opravljanje določenih gospodarskih dejavnosti veljale različne omejitve.

Trgovci v trgovini na debelo so lani prodali za 13,8 milijarde evrov trgovskega blaga oziroma za 3,6 odstotka manj kot v 2019. Prvič po letu 2013 je bil prihodek nižji kot v prejšnjem letu.

Prihodek od prodaje trgovskega blaga v trgovini na drobno pa je upadel še izraziteje, ker so pri poslovanju podjetij s končnimi potrošniki veljale strožje omejitve kot pri poslovanju s poslovnimi subjekti. Znašal je 12,4 milijarde evrov in je bil za 7,9 odstotka nižji kot v 2019.

Prihodek od prodaje goriv v trgovini na debelo upadel za tretjino

Prihodek od prodaje trdih, tekočih in plinastih goriv v trgovini na debelo je v 2020 glede na leto prej upadel za 33,1 odstotka. Upad je bil posledica nizkih cen naftnih derivatov in manjše gospodarske aktivnosti v lanskem letu.

V trgovini na debelo je upadel tudi prihodek od prodaje motornih in drugih vozil, in sicer za 13 odstotkov. Prihodek od prodaje živil, pijač in tobačnih izdelkov pa je bil nižji za 3,9 odstotka.

Prihodek od prodaje neživil se je lani glede na leto poprej povečal za 4,2 odstotka in je znašal 8,6 milijarde evra. Najpomembnejša blagovna skupina med neživili so bili farmacevtski proizvodi in medicinska oprema.

V trgovini na drobno lani večji prihodek od prodaje hrane in pijače

V trgovini na drobno je bilo tudi lani največ prihodka ustvarjenega s prodajo hrane in pijače, in sicer 3,3 milijarde evrov, kar je 26,8 odstotka celotnega prihodka ter 3,4 odstotka več kot v letu 2019.

Druga najpomembnejša blagovna skupina v trgovini na drobno so ostala osebna vozila in oprema, čeprav je bil prihodek od prodaje teh za 12,4 odstotka nižji kot v 2019 in je znašal 2,0 milijarde evra.

Na tretjem mestu pa so energente in motorna goriva zamenjala zdravila, medicinski pripomočki in kozmetika. S prodajo teh je bilo lani ustvarjenega 1,3 milijarde evrov prihodka.

Tako kot v trgovini na debelo je tudi v trgovini na drobno lani na medletni ravni najbolj upadel prihodek od prodaje energentov in motornega goriva, za 39,1 odstotka. Upad prihodka od prodaje energentov v trgovini na drobno je bil poleg nizkih cen motornih goriv verjetno tudi posledica manjše mobilnosti prebivalstva, ta pa je bila posledica omejitev gibanja prebivalstva ter dela in šolanja na daljavo.

Na drugi strani pa je bilo to, da so prebivalci preživeli več časa v domačem okolju, lahko razlog za rast prihodka od prodaje električnih aparatov in naprav, zelenega programa ter gradbenega materiala, inštalacij in tehničnih izdelkov glede na prejšnje leto.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.08.2021 ob 8:54 kilonja gost

      Prav nobene potrebe ni po draženju, ljudje delajo normalno naprej, nobene surovine ni zmanjkalo, na račun umetno ustvarjene korona krize pa pač dražijo in se izgovarjajo na zamude v dobavah itd. Kitajska deluje bolj kot ne ves čas nemoteno . Prav je da se manj kupuje in še manj bomo kupovali dokler se cene ne bodo normalizirale. Novi avtomobili so se podražili za 15 % ali več , niti jih na zalogi nimajo, bodi pameten zdaj, skoraj nič nimajo za prodat pa cene dražijo .

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.08.2021 ob 8:55 gost

      SLOVENSKA TRGOVINA??????????????????!!!!!!!!!!!!!!!!! Mi nimamo trgovine. Janković se je trudil in napravil veliki konkurenčni Mercator, Janša ga je pod mizo prodal Bavčarju in Šrotu. Ko sta ta dva lopova vse zajebala, so ga oblastniki prodali Hrvatom. Mi smo navadni hlapci tujcem, ki služijo na naš račun. Cankar je imel prav.

      14 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2021 ob 9:18 kilonja gost

        Haha budalo, Janković si je ustvaril monopol in obogatel, uničil je manjše slovenske trgovine kot so Potrošnik, Živila in manjše privatnike...komu ti spet vaše leve nebulozne pravljice prodajaš ? Aja, levim majmunom , ok....nadaljuj :) .

        8 11 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2021 ob 9:39 gost

        Janković je vedel, da v Slovenijo prihajajo veliki trgovci, zato je združil male slovenske trgovce ( ne uničil kot ti lažeš ) v veliki Mercator, da bi lahko konkuriral tem velikim. A Janša je vse to uničil in odstranil iz Mercatorja Jankovića. A Janković je postal najboljši župan v Sloveniji in Janšo premagal tudi na volitvah za državni zbor. Kar je pri Mercatorju bilo najpomembnejše je to, da je v večini prodajal ( ko ga je vodil Janković ) slovenske izdelke in proizvode in, da so trgovke imele urejen delovni čas in dobre plače. Vprašaj trgovke danes o delovnem času in plačah. Lahko poveš kako bi se en Potrošnik spustil v boj z Lidlom, Sparom, Hoferjem, .............??? Nikakor, Mercator je imel velike možnosti, a Janša mora v Slveniji vse uničiti.

        10 8 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.08.2021 ob 9:47 kilonja gost

      Hahaha, združil je male trgovce, zato so imeli vsi spremenjene napise na trgovinah, MERCATOR...ti si resno bolan . Sicer pa hvala Bogu da imamo tuje prodajalne v Sloveniji, drugače bi nas Janovićevem Mercator spravil na beraško palico, že za časa Jankovića je bil daleč najdražja trgovina ki je imela MONOPOL in si je to lahko privoščila, edino Spar nas je reševal takrat..zdaj pa imamo hvala Bogu še ostalo ponudbo, ker Mercator balkanski je še vedno najdražji .

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2021 ob 11:13 gost

        Še en desni bedak, ki zagovarja to, da naše trgovke delajo za minimalne plače ali še pa manj, dobiček pa gre lastnikom v tujino. Ko je bil direktor Mercatorja Janković, so trgovke imele urejen delovni čas, dobre plače, nagrade in regrese, dobiček je pa šel v državni proračun. Kmetje, razni predelovalci, proizvajalci so pa v Mercatorju imeli dobrega kupca.

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.08.2021 ob 9:58 kilonja gost

      Ko je bil Janković direktor Mercatorja se je kot žival boril proti temu da bi v Šiški zrasel Spar center s hotelom in z bazeni, ko je postal župan, več ni imel nobenih zadržkov in je brez težav sklenil posle s Šparom..hehe

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.08.2021 ob 11:06 gost

      Boli vas boli, desničarje brez pameti, Janković kot najboljši direktor Mercatorja, najboljši župan in člonek, ki je na volitvah premagal puklastega čelavega kaplara Jančija. Danes bi bil Mercator v slovenskih rokah, če bi lastninili Mercator kot je predlagal Jankovič in mel vse za to pripravljeno, a Janša je moral vse zajebati. Jankovič je hotel lastniniti, da bi deleže dobili takrat zaposleni v Mercatorju, nekdaj zaposleni v Mercatorju, nekaj pa slovenski državljani. MERCATOR BI OSTAL V LASTI ZAPOSLENIH.

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2021 ob 20:27 kilonja gost

        hahaha, ti si res plačan za te smešnice ali pa si za hobi pač bedast ? Janković bi delil med ljudi, hehehehehehehehehehehehe. Koliko dolgov so poštenjaku že odpisali ? 40 mio € ?

        1 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.08.2021 ob 13:28 kilonja gost

      ki zagovarja to, da naše trgovke delajo za minimalne plače ali še pa manj, dobiček pa gre lastnikom v tujino. Ko je bil direktor Mercatorja Janković, so trgovke imele urejen delovni čas, dobre plače, nagrade in regrese, dobiček je pa šel v državni proračun. Kmetje, razni predelovalci, proizvajalci so pa v Mercatorju imeli dobrega kupca. Opet lažeš vsaj toliko koliko si debel, vprašaj prodajalke v tujem Lidlu in v Hoferju če delajo za minimalno plačo ? Bizgec . JAnković je grozil da bo odpustil 500 delavk če se bo izglasoval zakon da bodo trgovine ob nedeljah zaprte, to je tvoj Janković in njegov socialni čut . Vprašaj mala gradbena podjetja koliko mu morejo plačati če želijo kaj delati v Ljubljani .

      3 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2021 ob 13:50 gost

        Nič ne pomagajo Janševe laži, ki jih širiš na portalih. Starejše trgovke dobro vedo kako je bilo za časa Jankovića in kako je danes. Samo Janšev cucek lahko zapiše, da gredo dobički Lidla, Hoferja, Spara, .............. v proračun Slovenije kot je šel dobiček Mercatorja v času Jankovića. Pojdi v te naštete tgovine in vprašaj trgovke kakšne plače dobijo za 176 ur dela. Pa v Radensko v češki lasti kakšneplače dobijo tam. Niti minimalnih, dobiček pa v tujino!!!!!!!!!!!!!!

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      02.08.2021 ob 20:25 kilonja gost

      Šipčo Ziganski...Za balkanski mercator mi je vseeno, glede na to s kakšnim tempom dela večina delavk tam ( že z jugoslavije ), je minimalna plača previsoka za njih . Lidli in Hofer si poglej, pa tudi plače delavk .Kam gre dobiček je vseeno, k lopovu Jankoviću ali k lopovom Čehom, davek od prodaje artiklov gre v slovensko blagajno to je edino pomembno.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2021 ob 21:48 gost

        Ti si tudi med tistim9i svinjami, ki zagovarjate suženjsko delo. Da mora trgovka za blagajno imeti plenico, ker ne sme zapustiti blagajne in iti na WC?? Prekleti prasec. Lidlove in Hoferjeve delavke pri nas delajo za minimalno plačo, zato ne laži z nekimi visokimi plačami. Kar dobijo več od minimalne so prevozni stroški, dodatki za malico, dodatki za pogoje dela. Da je pa Mercator balkanski je pa kriv Janša in ne Janković. Se pa takoj vidi, da si nemški hlapec. Če je lastnik Nemec je dobro zate, če je lastnik Hrvat je pa vse narobe, čeprav imajo delavci pri njiju enake plače. Leta 2019 so imela podjetja v Sloveniji 4,5 milijarde evrov dobička. Si predstavljaš kaj bi vsako leto to pomenilo za Slovenijo, če bi ta podjetja bila v slovenski lasti? Ne mi zdaj s pravljico, da ne bi imela dobička, če bi bila v naši lasti, ker to so samo bedarije za desne ovce.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      02.08.2021 ob 21:43 gost

      Jankovič je totalni nesposobnež , če ga ne bi nastavila politika , konkretno Rop bi verjetno na tržnici v Lj. papriko pa paradajz prodajal.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        02.08.2021 ob 21:56 gost

        To si pa iz Nove24TV pobral. Janković je kot direktor Mercatorja in kot župan dokazal svojo sposobnost. Iz zaostale Ljubljane je napravil turistično prestolnico z ogromno novimi delovnimi mesti in ogromno novimi stanovanji. Rokometašice Krima so bile evropske prvakinje, ko je on bil zraven rokometa, ............................................ Pozanimaj se koliko turistov obišče Ljubljano vsako leto, kakšne so lače tam, .............................

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      02.08.2021 ob 22:10 gost

      da se os vrti v Ljubljani Jankovic pusti tolko vode kolko je debelina kuverte ....on in Zidar sta se ucila v isti TOZDARNI - Vise kradi pa manje radi .

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.08.2021 ob 8:57 kilonja gost

      Iz zaostale Ljubljane je napravil turistično prestolnico z ogromno novimi delovnimi mesti in ogromno novimi stanovanji. Rokometašice Krima so bile evropske prvakinje, ko je on bil zraven rokometa, ....HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAH..razen vzpenjače na grad ni storil popolnoma ničesar za turizem v Ljubljani, ostalo se je sorazmerno s časom minimalistično spreminjalo kot bi se četudi bi bil kdo drugi župan . Razen če imaš v mislih lokale njegovih srpskih čobanov na tromostovju ki turistom prodajajo kokain ? Je rekel da je s Krimom osvojil evropski naslov...hahaha, vidiš kaka mala ovčica si da ti je prodajal takšne finte? Zakaj ni bil v moški konkurenci prvak ? Zaradi tega ker bi mogel vložiti kakšen mio € več, zakaj ni NK Olimpije pripeljal do finala lige prvakov ? Ker bi mogel stotine milijonov € vložiti, ki jih nima. Heheh, osvojil je rokometno Ligo prvakov, ki si jo lahko osvojil z vložkom 1 mio €, to je bilo kakšne 3 mio € manj kot ima proračun NK Maribor takrat ;) . Kot direktor Mercatorja je pokradel male trgovce, jih zasužnjil, jim ukradel identiteto, si ustvaril monopol, vplival na konkurenco, nastavil ga je Tone ROP, ki je to pred kamerami tudi jasno in glasno povedal na glas. Plače v Ljubljani so takšne da se večina navadnih delavcev stiska v garsonjerah, 3 - krat preplačanih . Druže Janković pa je fino zaslužil že s spremembo namembnosti zemljišč, iz nezazidljivih močvirnatih nevrednih zenljišč, je čez noč naredil spremembo in zemljišča so postala 10- krat več vredna in zazidljiva, okoljevarstveniki ki jih danes tako zelo skrbi za pozidave v naravi pa....ja uganili ste, 0. Podobno kot so bili tiho ko je predlani polagal kanalizacijske cevi tam kjer jih ne bi smel . Najbolj smešen pa je bil ko je rekel da je v Srbiji naredil največji Mercator na Svetu, ja kdo pa še dela Mercatorje razen njega ...haha...in s takšnimi floskulami je pridobival polpismene na svojo stran...ali pa, Ljubljana je najlepše mesto na svetu, seveda, ker je on župan ...hahahaha...da ni njegove žena srpska coprnica najlepša ženska na svetu, ker je njegova žena :) .

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.08.2021 ob 9:31 gost

        Rezultat volitev za župana Ljubljane: Janković 60,5 %, Logar ( SDS, zdaj zunanji minister ) 29,5 %. To vse pove k0oga imajo v Ljubljani radi in koga hočejo imeti za župana. Vse laži, ki jih širite Janševi pudlji, so nepomembne.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.08.2021 ob 8:59 kilonja gost

      kopirajte si povezavo v google...https://www.youtube.com/watch?v=MzhbR7N9FeI

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.08.2021 ob 14:54 kilonja gost

      Poglej si železniško postajo da ne omenjam sramoto od avtobusne postaje v Ljubljani . Sramota, kot če bi bili v 70 - tih letih preteklega stoletja.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      01.02.2022 ob 15:27 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.