https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KOLEDAR DOGODKOV

Prvi letošnji Evropski piknik

Kdaj: Torek, 27.07.2021 ob 17:00

Kje: Turnišče, Polanščekova domačija

Informacijska točka Europe Direct Pomurje v torek, 27. 7. 2021, organizira prvi letošnji Evropski piknik, ki bo potekal na Polanščekovi domačiji v Turnišču (Ulica Štefana Kovača 83, 9224 Turnišče) s začetkom ob 17. uri.

Glavno dejanje bo vodena razprava med županom Občine Turnišče, Borutom Horvatom, in direktorjem Občinske uprave Turnišče, Boštjanom Horvatom ter lokalnimi ponudniki in obiskovalci o evropski strategiji »od vil do vilic«. Tekom pogovora bomo debatirali tudi o aktualnem stanju v Občini Turnišče na področju kmetijstva in o prihodnosti pridelave lokalne hrane ter možnostih, ki jih prinaša Evropski zeleni dogovor. Po razpravi pa bo sledilo sproščeno druženje in pogovor ob dobri hrani in pijači.

Evropska komisija je strategijo „od vil do vilic“ predstavila maja 2020 kot enega ključnih ukrepov v okviru evropskega zelenega dogovora. Strategija, ki prispeva k doseganju podnebne nevtralnosti do leta 2050, namerava sedanji prehranski sistem EU preusmeriti v trajnostni model.

Varnost preskrbe s hrano in varnost hrane sta prednostni nalogi, glavni cilji strategije pa so: zagotavljanje zadostne, cenovno dostopne in hranljive hrane v okviru omejitev planeta; prepolovitev uporabe pesticidov in gnojil ter prodaje antimikrobikov; povečanje površine, namenjene ekološkemu kmetovanju; spodbujanje bolj trajnostne porabe hrane in zdrave prehrane; boj proti goljufijam s hrano v dobavni verigi in izboljšanje dobrobiti živali.

Po koncu dogodka bo v sklopu Filmskega tedna Evrope ob 20. uri sledila še projekcija filma Izdajalec.

    Fotogalerija