https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ustanovili so gospodarsko interesno združenje, prvošolčkom brezplačne šolske potrebščine

Kapelski Vrh, 27.07.2021 ob 13:30  

Ustanovljeno je bilo Gospodarsko interesno združenje (GIZ) s ključnim ciljem varovanja voda v Radenski regiji.

Lokalno je obetavno

Radenska d.o.o, Občina Radenci in Agencija SIV d.o.o, so danes s podpisom ustanovne pogodbe, ustanovile GIZ Lokalno je obetavno. Ustanovno pogodbo so podpisali na Kapelskem Vrhu.

Zasnovano je bilo na pobudo Radenske, ki si je skupaj z ustanovnimi člani, zadalo pomemben cilj, med katerimi so glavni:

- varovanje voda v najširšem pomenu,

- vzpostavitev trajnostnih praks tako v regijski gospodarski kot kmetijski dejavnosti ter

- podpora lokalnemu družbenemu okolju.

Alenka Dujanović, direktorica GIZ Lokalno je obetavno, pojasnjuje, da se je pobuda rodila iz srčnih aktivnosti vseh, ki malo po malem vsak zase rešujejo določene lokalne izzive, pa naj bodo okoljske, družbene ali povsem poslovne narave. "Če želimo trajnostno prihodnost, potem nam bo to uspelo le s skupnimi močmi. Povezani v partnerske projekte lahko delujemo hitreje, bolj učinkovito, predvsem pa s skupnimi znanji lažje rešujemo izzive." Dujanovićeva, sicer vodja odnosov z javnostmi v Radenski Adriatic, je prepričana, da je GIZ Lokalno je obetavno zgodba o uspehu. "Navdihuje me dejstvo, da so se kot ustanovni partnerji GIZa povezali partnerji iz gospodarstva, lokalne oblasti ter strokovnjaki."

"Ko govorimo o varovanju vode, v tej zgodbi nikakor ne nastopamo sami. Raba in varovanje vodnih virov je zgodba vseh nas: gospodarskih družb, kmetijske in živilske industrije, turizma, porabnikov. Z njo smo povezani prav vsi, zato je prav, da tudi pri skrbi združimo moči. Pa naj si bo to pri uvajanju novih ekoloških praks kmetovanja ali pri zniževanju porabe tehnološki voda v proizvodni kot pri osveščanju mladih generacij o pomenu ohranjanja in varovanja vodnih virov," je kot razloge za pobudo pojasnil Marian Šefčovič, direktor Radenske. Izpostavil je partnerstvo in povezovanje, kot gonilo trajnostnega razvoja. 

"Konkretni projekti prihodnosti so odvisni tudi od izzivov in pobud, ki jih bo lokalno okolje predstavilo in pod okriljem GIZ iskalo rešitve," je pojasnila Janja Viher in dodala, da je cilj partnerskega sodelovanja GIZ izvajati napredne projekte, ki povezujejo aspekte trajnostnega kmetovanja, varstva okolja, inovativnosti, podjetništva in sodobnih tehnologij z najboljšimi okolijskimi standardi. "Pri tem bo ključen dejavnik uspešno pridobivanje sredstev na različnih razpisih," izpostavi Viherjeva.

Pomoč lokalnemu okolju

Svoje prve aktivnosti bodo pričeli z novim šolskim letom. "31. avgusta bomo v občinske prostore povabili vse prvošolčke in njihove starše ter jih razveselili s potrebščinami, ki jih potrebujejo za prvi razred osnovne šole. Vse otroke, ki so bili sedmi, osmi in deveti razred odlični, bomo nagradili na način, da bodo celotno srednjo šolo, vsak mesecev dobili 100 evrov. S tem želimo ustvariti, kader, ki bi nam dolgoročno pomagal pri tem, da ta kraj še naprej vodimo v tej smeri, da bo vedno zaščiten in bogat z vodo. Želimo, da so otroci, steber razvoja občine Radenci," pove župan občine Radenci Roman Leljak in doda, da bosta občina Radenci in Radenska, vsaka posamezno, vsako leto dala 10 tisoč evrov, v skupno podjetje. Ostali denar bodo pridobivali na tržišču.

Park obnovljen že spomladi 

Jeseni bodo izvedli večjo čistilno akcijo, v kateri nameravajo združiti celotno lokalno skupnost vseh generacij in z aktivno udeležbo vseh izobraževalnih institucij. V okviru varovanja okolja pa bo letno potekalo tudi sajenje dreves (pod okriljem Radenske akcije Bolj zelena Slovenija).

"Parko v Radencih bo v celi obnovljen že spomladi prihodnje leto" izpostavi Leljak.

Zeliščni nasadi

Med bolj inovativne pristope GIZ gre šteti tudi načrtovanje aktivnosti na zemljiščih oz. travnikih Radenske. Površine bodo namreč namenjen zasnovi in izvedbi učnih poligonov, izobraževanju otok o trajnostnem razvoju, v sodelovanju z zainteresiranimi lokalnimi izvajalci pa se bodo lahko spremenili tudi v samooskrbne vrtove ali zeliščne nasade. 

 Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija