https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Lendavčan s sodelavcem izdal monografijo, ki vam lahko pomaga pri zatiranju ambrozije

15.08.2021 ob 11:00  

Lendavčan Andrej Paušič je s sodelavcem Mariem Lešnikom izdal monografijo, s katero si lahko pomagamo pri zatiranju pelinoliste ambrozije, ki prav v teh dneh povzroča nemalo težav alergikom.

Pri Univerzitetni založbi Univerze v Mariboru je nedavno izšla monografija z naslovom Priporočila za nekemično zatiranje pelinolistne ambrozije (Ambrosia artemisiifolia L.) avtorjev viš. pred. dr. Andreja Paušiča in red. prof. dr. Maria Lešnika. Avtorja sta zaposlena kot predavatelja na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede v Mariboru.

Delo, ki je brezplačno dostopno, holistično obravnava aktualno problematiko zatiranja alohtonih, invazivnih rastlinskih vrst na primeru pelinolistne ambrozije.

Pelinolistna ambrozija je močno alergena invazivna rastlinska vrsta, katere zatiranje je zakonsko predpisano za vse imetnike zemljišč, ne glede na njihovo rabo, namen in gospodarski pomen, zato je monografija dober vir informacij za umno uporabo nekemičnih metod zatiranja plevelne vegetacije na celotnem slovenskem ozemlju.

Prav nižinski deli Slovenije so že nekaj desetletij življenjski prostor številnih tujerodnih rastlinskih vrst. Posledično danes na zahodnem delu Panonske nižine kmetijske površine ter številne naravne rastlinske združbe poraščajo plevelne vrste, ki povzročajo merljivo škodo v gospodarstvu, kakor tudi (zaradi svoje alergenosti) številne zdravstvene težave.

Žal se tudi v Pomurju proti tujerodnim vrstam borimo z metodami in tehnikami, ki pogosto dolgoročno niso učinkovite ali celo zanemarjamo dolžnost izkoreninjenja teh vrst. V publikaciji so nazorno predstavljene najpomembnejše mehanske metode in tehnike zatiranja ambrozije ter drugih invazivnih, tujerodnih vrst, učinki samih metod, kakor tudi učinki uporabe ter primerjava med posameznimi tehnikami zatiranja vrst.

Posebno poglavje je namenjeno ekonomiki zatiranja plevelov v urbanem okolju z uporabo metod krtačenja, uporabo ognja, pare ter s pomočjo biotičnih metod zatiranja ambrozije. Prav omenjeni moderni pristopi pri zatiranju alohtonih plevelnih vrst so danes, zaradi ukinjanja uporabe številnih herbicidov na javnih površinah, še kako aktualni.

Monografija je namenjena kmetijskim svetovalcem, izvajalcem ukrepov na nekmetijskih zemljiščih, pridelovalcem, sadjarjem, vinogradnikom, ekologom, pa tudi širšemu krogu bralcev. Digitalna verzija knjige je prosto dostopna na spletni strani Univerzitetne založbe UM ter preko povezave TUKAJ.

Vir in foto: Andrej Paušič.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2021 ob 20:42 Bravo gost

      Bravo, vrtnarji na Komunala Ms bi si lejko malo pogledali, ka sploj je to ambrozija...

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      01.02.2022 ob 15:57 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.