https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Mladi aktivni tudi v Pomurju

12.8.2021  

Tema letošnjega mednarodnega dneva mladih je preoblikovanje »prehranskih sistemov: inovacije mladih za zdravje ljudi in planeta«, s katero želijo Združeni narodi poudariti, da uspehi globalnih prizadevanj ne bodo doseženi brez smiselnega sodelovanja mladih in z mladimi.


V lokalnem okolju smo se pozanimali kako se različna društva in organizacije pripravljajo na mednarodni dan mladih. Pogovarjali smo se s predstavniki organizacij, ki vključujejo aktivno participacijo mladih v svoje delo.

Marko Lenarčič je zaposlen v RIS Dvorcu Rakičan, kjer z mladimi pripravljajo različne mednarodne projekte v sklopu programa Erasmus+ Mladi v Akciji. Prav tako bodo v Mladinskem centru RISKO obeležili svetovni dan mladih s tematskimi delavnicami v grajskem parku in pripravili kino pod zvezdami, kjer si bodo ogledali film »Jaz sem Greta«.

Lenarčič je v prostem času tudi aktiven član Društva kreativne mladine, kjer kot koordinator mladinskih projektov skrbi za vključevanje mladih z manj priložnostmi, mladim ponujajo aktivno participacijo v lokalnih, nacionalnih in mednarodnih projektih. V društvu so tekom epidemije nudili brezplačno učno pomoč za mlade, kjer so člani društva obiskovali mlade na domu ali izvajali učno pomoč preko spleta. V društvu bodo mednarodni dan mladih obeležili s spletno predstavitvijo Erasmus+ projekta #Joinus. Predstavitev projekta bo potekala na Facebook strani društva.

Foto: arhiv Društva kreativne mladine

Andreja Karas Radisavljević iz Mladinskega društva Moja Sobota nam je povedala, da si v letošnjem letu prizadevajo predvsem pri pripravi različnih športnih in umetniških aktivnosti, saj so se mladi tekom zaprtja premalo gibali in se premalo umetniško izražali. V mladinskem društvu pripravljajo različne mednarodne projekte programa Erasmus+ in trenutno se pripravljajo na novi jesenski rok.

Foto: arhiv Mladinskega društva Moja Sobota

Suzana Počič iz Hiše Vzhajajočega sonca nam je povedala, da si v letošnjem letu prizadevajo izvesti dve mladinski izmenjavi v sklopu programa Erasmus+, ki sta zaradi epidemije bili preloženi. V mesecu avgustu bodo skušali izvesti mladinsko izmenjavo »Find your true colors«, kjer bodo mladi spoznavali s kakšnimi vrstami stresa se srečujejo in kako ta stres premagati. Skozi mladinsko izmenjavo bodo spoznavali različne načine kako se izogniti stresu in živeti bolj zdravo.

Foto: arhiv Hiše vzhajajočega sonca

Med vprašanja in prednostne naloge, ki jih je treba v letu 2021 in v zvezi z mladimi še posebej izpostavili, pa je vsekakor vpliv pandemije COVID-19 na mlado populacijo, zlasti v povezavi z njenim vplivom na zdravje in socialni položaj mladih. V Sloveniji so se že v prvih mesecih epidemije mladi, še posebej pa predstavniki mladinskih organizacij izkazali kot vzorni posamezniki in skupine. Z najrazličnejšimi praksami, ki so bile za vse nove in prvič, so pomagali povsod, kjer so lahko. Mladi so se predvsem povezovali skozi različna manjša lokalna društva in organizacije, kjer so nudili učne pomoči, izvajali spletne delavnice ter pomagali ranljivim skupinam.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:36 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.