https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Partnerji in ključni deležniki projekta capCROSSplan podpisali čezmejni protokol

13.07.2021 ob 12:41  

V okviru projekta je bil podpisan protokol, s katerim so se projektni partnerji in ključni deležniki projekta zavezali k aktivnemu sodelovanju v projektnih aktivnostih in delovanju na področju strateškega načrtovanja.


Čezmejni protokol je dokument, pripravljen v okviru projekta capCROSSplan, s katerim se organizacije, aktivne na področju strateškega načrtovanja oz. tiste, ki to v prihodnje želijo postati, povežejo v čezmejno mrežo razvojnega partnerstva, ki se aktivira ob priložnosti, ko je potrebno razvojno programiranje, to je pri pripravi različnih lokalnih, regijskih in nacionalnih strategij.

Prvi del protokola je preambula, ki opredeljuje ozadje oz. pomen čezmejnega sodelovanja, zgodovino povezovanja, potrebe skupnosti po sodelovanju med regijami ter pomen in ozadje evropskega teritorialnega sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska.

Preambuli sledi »Namen«, v katerem so opredeljeni cilji projekta capCROSSplan in glavni namen projekta. Sledijo Pravila sodelovanja, ki predpisuje, k čemu se podpisniki protokola zavezujejo, med drugim sodelovanju v številnih projektnih aktivnostih, aktivnemu delovanju na platformi ter prispevku k trajnosti projektnih rezultatov. Z namenom, da bi ohranili trajnost rezultatov projekta in kar najbolje izkoristili finančno podporo programov Interreg, je veljavnost protokola najmanj pet let po zaključku projekta capCROSSplan (projekt se predvidoma zaključi 31.7.2022)

Protokol je podpisalo več kot 24 organizacij iz Slovenije in Madžarske. Podpisali so ga štirje projektni partnerji (RA Sinergija in Zavod Palemid iz Slovenije ter Samouprava Županije Zala in Zahodno-panonski neprofitni javni zavod za prostorski in gospodarski razvoj iz Madžarske) in več kot 20 ključnih deležnikov, med njimi razvojne agencije, lokalne oblasti, nevladne organizacije, izobraževalne ter druge institucije.

S tem so se podpisniki zavezali, da bodo po svojih močeh delovali na področju strateškega načrtovanja v svoji regiji, na čezmejnem območju in tudi širše.

S pristopnimi izjavami k protokolu se v nadaljevanju projekta mreži pridružuje še 40 organizacij.

O projektu

Cilj projekta capCROSSplan je vzpostaviti močno čezmejno mrežo razvojnih organizacij, ki se odzivajo na izzive okolja; glede na potrebe in priložnosti okolja pripravljajo primerne pobude in predloge za regionalni razvoj.

S projektom bo povečana usposobljenost organizacij za strateško načrtovanje. Z usposabljanji, srečanji in sestanki bo okrepljena zmogljivost in krepitev sodelovanja med institucijami, in sicer vključenimi projektnimi partnerji ter naknadno vključenimi organizacijami (ključnimi in splošnimi deležniki) na čezmejnem območju.

V projektu sodelujejo štirje projektni partnerji, in sicer RA Sinergija, Zavod Palemid, Samouprava Županije Zala in Zahodno-panonski neprofitni javni zavod za prostorski in gospodarski razvoj. Projekt je v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija Madžarska sofinanciran iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt traja od 1.2.2020 – 31.7.2022. Celotna vrednost projekta znaša 406.955 EUR, od tega je 345.911,75 ESRR sredstev.

Več informacij o projektu je na voljo na www.capcrossplan.eu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.