https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Sanirali bodo fasado Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota

21.08.2021 ob 6:00  

Prihodnji teden se bo začela sanacija fasade na objektu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PIŠK), so sporočili iz Mestne občine Murska Sobota.

Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota je eden od osrednjih prostorov izobraževalnega, znanstvenega, kulturnega in družabnega dogajanja v mestu, občini in regiji.

Na obstoječi kamniti fasadi knjižnice so se z leti pojavile poškodbe zaradi bioorganizmov, kot so alge, glive, lišaji in mahovi. Vse to zelo kazi objekt PIŠK-a, posledično pa pomeni tudi uničevanje in propadanje javne kulturne infrastrukture, prav tako pa povzroča negativne učinke glede bivalnih pogojev, izgleda mestnega jedra in socialne degradacije.

Obstoječa fasada je iz kamnitih plošč in sicer iz naravnega kamenega peščenjaka iz kamnoloma v Bihaču, v BIH, imenovanega BIHACIT.

Na podlagi ugotovitev na objektu in na podlagi strokovnega mnenja, ki ga je izdelala Fakulteta za gradbeništvo Ljubljana so bili pripravljeni predlogi sanacije kamnite fasade na objektu knjižnice.

Sanacija spodnjega dela fasade predvideva:

  • Odstranitev pasu tlakovcev okrog objekta, kjer so nastale poškodbe zaradi vlage in sanacija.
  • Izvedbo hidro in toplotne izolacije v kritičnih predelih stavbe v stiku s terenom.
  • Zamenjavo poškodovanih kamnitih plošč z enakim oz. podobnim kamnom v spodnjem delu fasade.
  • Zamenjavo toplotne izolacije do višine zamenjave plošč.
  • Primerno zaščito plošč z ALGOCID PLUS, dobavitelja JUB.
  • Primerno anti-grafitno zaščito do višine 2.00 m nad terenom okrog celotne stavbe.

Z investicijo želi občina izboljšati izgled objekta za obiskovalce in uporabnike, zaščititi objekt pred propadanjem zaradi vlage, ohraniti kulturno dediščino, prispevati k dvigu kakovosti okolja za delo in bivanje v stavbi ter izvajanja kulturnih in drugih aktivnosti ter povečati dodano vrednost prostora in mestnega središča.

Izvajalec investicije vredne 88.885 evrov (z DDV) bo Komunala, Javno podjetje d.o.o. Murska Sobota, nadzor nad izvedbo del bo izvajalo podjetje Remo Zrinski in drugi d.n.o. Projekt je delno sofinanciran s strani Republike Slovenije, Ministrstva za kulturo, v višini 27.188,52 evrov.

Obnova fasade bo predvidoma zaključena konec septembra.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.08.2021 ob 6:52 Pita gost

      Končno, najbole zamazana knjižnica, naj sanejrajo še vodilne.

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.08.2021 ob 7:36 gost

      Najbole vredi je gospa direktorca s končano soboško fakulteto in vreščečim glasom, brez pojma o knjigah.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.08.2021 ob 10:09 gost

      Za leto dni bo zopet vse počečkano in popisano. Neka skupina letos praznuje 30 letnico in ravno zdaj greste v sanacijo. Kje ste bili prejšnja leta? Je pa zunanjost te knjižnice sramota Sobote.

      10 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.08.2021 ob 14:43 Tutu gost

      Mura je dobila lejpe peneze od uefe.. Naj donirajo za obnovo fasad. Itak so to naredli pristaši le te.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.08.2021 ob 18:39 salamander gost

      Koga briga matriali z katerimi bodo zaščitili .To je bilo že plačano ,da se izolacija naredi dobro kot mora izolacija biti .Ampak kdo je pri kopanji z denarjem se je težko vzdržati ,da ne bi malo dali v svoje žepe . Kaj pa nadzorni je bil kdaj zraven ali je nadziral iz pisarne po telefonu ? Komunala pa res nima nekšnih strokovnjakov glede dela na izolaciji . Saj ko končajo bo pozimi spet isto kot zdaj

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 15:09 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.