https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Iskanje vznemirljivih doživetij med Muro in Rabo z novinarji

12.07.2021 ob 13:00  

Z namenom predstavitve novonastalega turističnega produkta in čezmejne regije med Muro in Rabo kot turistične destinacije s številnimi možnostmi aktivnega preživljanja prostega časa, so v okviru projekta Mura Raba tour, izvedli študijski turi za novinarje različnih medijskih hiš, ki so že ali še bodo skušali na podlagi osebnih doživetij regijo približati potencialnim obiskovalcem in širši javnosti.

Projekt Mura Raba tour v letošnjih poletnih mesecih prehaja v zaključno fazo izvedbe. S predhodnimi aktivnostmi so povezali različne potenciale lokalnih virov v čezmejno mrežo lokalnih turističnih ponudnikov in razvili nov čezmejni turistični produkt, tematsko vezan na štiri različne programe, to so konjeništvo, vodni turizem, kulturni turizem in pohodništvo.

Gre za povsem nove nosilne tematike, ki v našem prostoru še niso izkoriščene ter omogočajo aktivno preživljanje prostega časa v podeželskih in turistično zapostavljenih regijah projektnega območja.

Vodni program ponuja doživetje rek Mure in Rabe iz rafta ali kanuja, konjeniški program jahanje in vožnje s konjsko vprego ob nekdanji »železni zavesi«, pohodni program možnost pohoda po graničarski poti s prikazom življenja obmejnih varuhov v okviru stalne muzejske zbirke Varuhi meje, kulturni program pa odkritje skrivnostne zgodovine upornih Krucev.

V sklopu tega so obnovili staro karavlo v Čepincih in kamp ob reki Rabi v Čretniku na Madžarskem ter oblikovali nove tematske turistične programe, ki prednostno slonijo na ponudbi 40 čezmejnih lokalnih ponudnikov mreže Mura Raba tour. Vzpostavljen je tudi sistem ugodnosti, ki povezuje čezmejno mrežo ponudnikov in omogoča trajno sodelovanje med njimi, na drugi strani pa lahko turisti preko kartice ugodnosti pri lokalnih ponudnikih te mreže koristijo številne ugodnosti v obliki popustov na storitve ali izdelke.

Del lokalnih ponudnikov čezmejne mreže in aktivnih doživetij so predstavili novinarjem iz različnih medijskih hiš. Ob zanimivih anekdotah in pod strokovnim vodstvom lokalnega turističnega vodnika so se skupaj podali na raziskovanje čezmejne regije, katera je za mnoge neraziskan biser, ki poleg bogate naravne in kulturne dediščine, nudi tudi številne možnosti aktivnega oddiha.

Murska Sobota, srce Pomurja. Mlado mesto, polno energije in doživetij z bogato zgodovinsko vrednostjo, ki se v poletnih mesecih ponaša s festivali, ulično kulinariko, koncerti na skritem dvorišču, ... Skrb za ohranjanje rokodelske obrti. Pletar Kalman v Polani iz šib vrbe splete košaro, pladenj ali oplete steklenico. Pri Gradu bruha gorički vulkan. Kocljevina, kraj, kjer so ranljive družbene skupine uspešno vključene v ekološko kmetijstvo in kjer je jahanje konj neizbežna priložnost. Prikaz življenja obmejnih varuhov v prostorih nekdanje mejne stražnice oz. karavle v Čepincih in izhodišče za pohod po »graničarski poti«. Meja, ki je in je ni.

Monošter, srce Slovenskega Porabja. Iskren pogovor o življenju Porabskih Slovencev. Jutranja kava z generalno konzulko RS v Monoštru. Baročna cerkev in samostan. Csörötnek, kamp ob reki Rabi, šotori v zavetju dreves, spust s kanuji, odbojka na mivki, riba na žaru, ... in odmaknjena sončna pobočja vinorodnih gričev na vratih Narodnega parka Őrség. Andovci in Števanovci, presenetljivo mirni in tihi vasici z bogastvom lokalnih virov. Od čajev, zelišč in čebel na madžarski strani še postanek pri starem Lukačevem mlinu v Bakovcih. Polja sivke sredi pomurske ravnice, sprostitev za dušo in oči v objemu prijetnih vonjav. In valovi reke Mure. Raziskovanje mrtvic, postanki na prodiščih, mlinarstvo, brodarstvo, ... Res vznemirljivo doživetje čezmejne regije.

Projekt kreiranje in plasiranje novega čezmejnega produkta aktivnega turizma kot integralnega dela sodobne turistične ponudbe med Muro in Rabo, z akronimom Mura Raba Tour je sofinanciran iz Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska za obdobje 2014-2020.

Več informacij o projektu najdete na povezavi: www.murarabatour.eu

PR

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.