https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V RIS Dvorcu Rakičan oživela Mreža živih gradov

Dvorec Rakičan, 29.08.2021 ob 6:00  

V RIS Dvorcu Rakičan so predstavili čezmejni turistični produkt: Doživite čezmejne grajske skrivnosti, ki je nastal v okviru projekta LIVING CASTLES, Mreža »živih« gradov kot oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine.

Čezmejni turistični produkt Doživite čezmejne grajske skrivnosti je v bistvu oblika trajnostnega turizma za ohranjanje in promocijo kulturne dediščine, ki se izvaja v okviru programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Hrvaška. Projekt je sofinanciran s strani Evropske unije in Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Direktor RIS Dvorca Rakičan dr. Robert Celec je povedal, da je ta projekt oblika programa sodelovanja Interreg Slovenija – Hrvaška in so poimenovali: LIVING CASTLES, Mreža »živih« gradov. Gre za projekt, ki ga delajo že tretje leto in se zdaj počasi zaključuje in je vsem partnerjem prinesel obilo novih rešitev. Z izvajanjem projekta so začeli s 1. oktobrom 2018 in naj bi trajal do 30. septembra 2021. Vrednost celotnega projekta je znašala okvirno 1.454.000 evrov in večino teh sredstev bodo tudi uspešno počrpali. Nadejajo pa se, da počrpajo vsa sredstva. 

V projektu je sodelovalo 8 parterjev: Međimursko veleučilište v Čakovcu, kot vodilni parter in projektni parterji, Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, Znanstveno- raziskovalno središče Bistra Ptuj, Razvojna agencija Savinjske regije d.o.o., Gradski muzej Varaždin, Muzej Međimurja Čakovec, Muzeji Hrvatskog Zagorja in Proteus d.o.o. V mrežo "živih" gradov so pa vključeni naslednji gradovi in dvorci: Dvorec Rakičan, Ptujski grad, Celjski grad, Stari grad Varaždin, Stari grad Čakovec, Dvor Veliki Tabor in Dvorec Oršić v Gornji Stubici.

Glavno vodilo projekta "LIVING CASTELS" je oblikovanje skupne blagovne znamke. Preko katere vsi skupaj predstavljajo skupen turističen produkt v čezmejnem prostoru Slovenije in Hrvaške: Doživite čezmejne grajske skrivnosti ter turistično ponudbo. Turistični produkt v obliki e-brošure je dosegljiv na spletni strani projekta ter na spletnih straneh posameznih parterjev. 

Produkt je oblikovan tako, da turista v 3 dneh popelje po vseh gradovih in dvorcih mreže LIVING CASTELS. Fokus projekta pa je bil, da so z malimi naložbami iskali rešitve, da bodo gradovi še bolj zanimivi. Tako so v RIS Dvorcu Rakičan uvedli video maping- projekcijo na steno dvorca in uredili večnamensko dvorano Živa, ki je nekaj posebnega. V njej pa je trenutno celo na voljo razstava prekmurskih akademikov.

Natalija Cigut je povedala, da gre za čezmejni turistični produkt: Doživite čezmejne grajske skrivnosti oziroma so ga konkretneje poimenovali kar "Pravljičnih 7", saj gre za magično številko, kot je tudi število vključenih gradov in dvorcev. Gre za produkt, ki obiskovalcu ponuja še dodatno ponudbo, ki si jo lahko ogleda v okolici gradu oziroma dvorca.

Turistično ponudbo so oblikovali za tri ciljne skupine: družine, kulturni turisti in skupin. Fokus pa so naredili na doživljajsko družinski ponudbi. V ta namen so oblikovali tudi maskoto dobrega grajskega duhca, ki velikokrat obišče dogodke v RIS Dvorcu Rakičan. Duhec je v bistvu spominek, ki ga otroci dobijo, ko zberejo vseh 7 delov sestavljanke, ki je zapakirana v lični škatlici.

Omenjeno je še bilo, da turist lahko obišče vseh 7 gradov in dvorcev po drugačni poti kot so si začrtali. V ta namen je bil razvit tudi ilustriran zemljevid LIVING CASTELS, s katerim si lahko pomaga. Sledil je Grajski sejem in družinsko popoldne v dvorcu Rakičan, kjer je otroke popoldan obiskal tudi duhec.

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 15:02 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.