https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Lani obračunanih skoraj 2,4 milijarde evrov bruto zavarovalnih premij

01.09.2021 ob 6:00  

Struktura slovenskega zavarovalnega trga je bila v lani glede na zavarovalne vrste in poslovne subjekte dokaj podobna tisti iz leta 2019. Skupna vrednost obračunanih bruto zavarovalnih premij pa je v 2020 dosegla skoraj 2,4 milijarde evrov, kažejo podatki Statističnega urada RS.

V Sloveniji je v lanskem letu delovalo 13 zavarovalnic s sedežem v Sloveniji in 5 zavarovalnic, ki so v Sloveniji delovale prek svojih podružnic. Štiri največje zavarovalnice so skupaj obračunale več kot 77 odstotkov vseh bruto zavarovalnih premij in odškodnin.

Večinski delež pri bruto zavarovalnih premijah in odškodninah je bil obračunan fizičnim osebam. Pri premijah je ta delež znašal 80,4 odstotka, pri bruto odškodninah pa 85,4 odstotka.

Zavarovalnice lani obračunale za skoraj 2,4 milijarde evrov bruto premij

Skupaj so zavarovalnice lani obračunale za 2.390,8 milijona evrov bruto premij, kar je za 2,4 odstotka več kot leto poprej. K skupnemu znesku obračunanih premij je največji delež prispevalo prostovoljno zdravstveno zavarovanje s 27,4 odstotka. Sledili sta življenjsko zavarovanje s 24,9 odstotka in zavarovanje kopenskih motornih vozil s 13,3 odstotka.

Fizične osebe so lani med zavarovalnimi premijami plačale najvišja zneska za prostovoljno zdravstveno zavarovanje (638,5 milijona evrov) in življenjsko zavarovanje (566,5 milijona evrov), sledili sta zavarovanje kopenskih motornih vozil (241,4 milijona evrov) in zavarovanje odgovornosti pri uporabi motornih vozil (194,7 milijona evrov).

Pravnim osebam je bil med zavarovalnimi premijami obračunan najvišji znesek za zavarovanje kopenskih motornih vozil (76,5 milijona evrov), sledili sta drugo škodno zavarovanje (73,9 milijona evrov) in splošno zavarovanje odgovornosti (63,0 milijona evrov).

Lani obračunanih manj odškodnin kot leto poprej

Odškodnin pa so zavarovalnice lani obračunale za 1,6 odstotka manj kot v 2019, in sicer 1.527,5 milijona evrov. Tudi k skupnemu znesku obračunanih odškodnin je največji delež prispevalo prostovoljno zdravstveno zavarovanje z 32,9 odstotka. Sledili sta življenjsko zavarovanje z 29,7 odstotka in zavarovanje kopenskih motornih vozil z 12,8 odstotka.

Najvišji znesek odškodnin je bil fizičnim osebam obračunan pri prostovoljnem zdravstvenem zavarovanju (500,9 milijona evrov), sledili sta življenjsko zavarovanje (438,7 milijona evrov) in zavarovanje kopenskih motornih vozil (95,3 milijona evrov).

Najvišji znesek odškodnin pa je bil pravnim osebam obračunan za zavarovanje odgovornosti pri uporabi motornih vozil (54,5 milijona evrov), sledila so zavarovanje kopenskih motornih vozil (42,0 milijona evrov), drugo škodno zavarovanje (30,2 milijona evrov) in splošno zavarovanje odgovornosti (22,2 milijona evrov).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.09.2021 ob 12:56 gost

      Ko pa je potrebno kako škodo plačati še vse zavorovalnice branijo z vsemi štirimi. Kajti ko se sklepa zavarovanje smo vsi kao največji feni ko pride do odškodnine pa največji sovražniki.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.