https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt DREAM ROAD zabeležil prvo leto

16.06.2021 ob 7:00  

Te dni mineva skoraj leto, odkar je javni zavod Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan pričel z izvajanjem projekta DREAM ROAD in vodenjem petnajstčlanskega projektnega konzorcija petnajstih partnerjev iz desetih držav Podonavja.

Projekt je zasnovan na vključevanju romske skupnosti in ustvarjanju novih priložnosti za manjšinsko skupnost z namenom  izboljšanja funkcionalne, digitalne in informacijske pismenosti. Tekom 30-mesečnega projekta se projektni partnerji osredotočajo na preseganje družbene marginalizacije Romov in njihovega neenakovrednega dostopa do javnih storitev. S sodelovanjem vseh družbenih akterjev, vključevanjem in mobilizacijo romske skupnosti in širše družbe želi graditi temelje celostnim skupnostim. Temu primerno ob RIS Dvorcu Rakičan kot projektni partner nastopa tudi Mestna občina Murska Sobota.

Projekt povezuje države Podonavja, ki jim je skupno tudi to, da v njih živijo člani romske skupnosti. Izključevalna dinamika socialne neenakosti in revščine se odraža v številnih vidikih romske skupnosti tega območja, četudi jo pogosto presežejo zgledne zgodbe o uspehu. V zadnjih letih je želen in pričakovan napredek na področju romskih vprašanj razblinil oster javni diskurz in pritisk na skupnost, ki se v mnogo državah sooča s skrajnimi razmerami socialne izključenosti.

 

Spodbuda, da sami postanejo gonilo sprememb

Organizacije projektnega partnerstva so predvsem tiste, ki z vztrajnim delom, vključevanjem in izobraževanjem kljubujejo pogosto slabim okoliščinam in bivanjskim pogojem romskih skupnosti v državah Podonavja. Hkrati pa DREAM ROAD člane romske skupnosti spodbuja, da sami postanejo gonilo sprememb. Ključna rezultata sta participativni razvoj novih rešitev za povečanje digitalne, informacijske in funkcionalne pismenosti Romov ter vzpostavitev širokih sodelovalnih mrež pri njihovem izvajanju. Prenosljive pilotne izvedbe temeljijo na razvoju računalniško podprtih prostorov, kjer lahko člani pogosto spregledanih skupnosti pridobijo spretnosti in znanje, da postanejo informirani člani družbe. Ključnega pomena za doseganje uspeha pri izvajanju takšnih družbenih intervencij je tesno sodelovanje romske skupnosti, pristojnih javnih organov in lokalnih skupnosti.

"Težko, če ne celo nemogoče, je izvajati programe, namenjene Romom, brez njihovega vključevanja na vseh ravneh – od priprave do izvedbe. V nasprotnem primeru smo deležni predvsem izrazitega nezaupanja in nezadovoljstva," je ob uvodnem nagovoru spletnega projektnega dogodka povedal direktor javnega zavoda RIS Dvorec Rakičan, dr. Robert Celec. Zavod projekt usmerja kot vodilni partner in se je minula leta kot izvajalec številnih nacionalnih programov in projektov uveljavil na tem področju. Med osrednjimi projekti velja omeniti program socialne aktivacije za romske ženske, s katerimi se v RIS Dvorcu Rakičan trudijo skupaj z romskimi ženskami in preko celostne obravnave doseči trajne spremembe v življenju posameznic in družbe.

Predlagane rešitve koje ustvariti trajne procese interakcije, ki spodbujajo medsebojno odzivnost vseh družbenih akterjev. Transnacionalni okvir omogoča izvajanje prenosljivih rešitev, preizkušenih v lokalno specifičnih okoljih, ki služijo kot zgled pri oblikovanju politik. Projekt poteka v okviru programa sodelovanja Interreg Danube Transnational Programme. Evropsko sofinanciranje projekta znaša 1.433.843,75 evra. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.