https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Projekt DREAM ROAD – projektni konzorcij se predstavi

19.06.2021 ob 13:00  

Projekt DREAM ROAD, ki ga v sklopu programa sodelovanja Interreg Danube Transnational Programme na čelu 15-članskega partnerskega konzorcija vodi pomurski javni zavod Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan, vstopa v svoje prvo leto implementacije.

Kljub temu se projektni partnerji, teh je kar 15 iz desetih držav Podonavja, zavoljo trenutne globalne situacije, povezane s pandemijo covid-19, še niso uspeli sestati. Težki situaciji kljubujejo z rednimi sestanki preko spleta, kjer izmenjujejo izkušnje pri spopadanju z epidemijo. Ta je še posebej neusmiljena do najranljivejših predstavnikov družbe.

Projektno partnerstvo DREAM ROAD zajema številne organizacije, tako javne kot zasebne, občine, predstavnike romske skupnosti in druge, vsem pa je skupno predvsem to, da si v svojih državah, prihajajo namreč iz kar 10-ih držav Podonavja, prizadevajo za pozitivne spremembe v romskih skupnostih, ki predstavljajo manjšine v partnerskih državah – Sloveniji, na Češkem, Madžarskem in Slovaškem, v Romuniji, Ukrajini, Bolgariji, Avstriji, Srbiji in Moldaviji.

RIS Dvorec Rakičan, javni zavod iz Pomurja, se je na področju dela z romsko skupnostjo uveljavil sprva z izvajanjem dodatne šolske pomoči romskim učencem, kar je nadgradil z izvajanjem številnih državnih programov na tem področju, med njimi velja izpostaviti program ZZ ROM, namenjen zelenemu in zdravemu vključevanju Romov, ter program socialne aktivacije romskih ženske "Zaupaj si – Patja andi tute".

Pomurskemu vodilnemu partnerju geografsko najbližje sta Volkshochschule Burgenland z avstrijske Gradiščanske, ki deluje na področjih izobraževanja in predstavljanja Romov, in predstavništvo samouprave županije Zala s sosednje Madžarske. Češki predstavnik Institut socialnih inovacij deluje na področju zaposlovanja ranljivih skupin in uvajanja novih praks. Na romskem področju sta v evropskem merilu najbolj izstopajoči organizaciji Nevo Parudimos Association in Amalipe Center za medetnični dialog in toleranco. Prva je romunska organizacija, ki so jo pred desetletji ustanovili romski učitelji, aktivisti in romski študenti iz jugozahodnega dela države, poleg delovanja na družbenem in izobraževalnem področju si aktivno prizadevajo, da imajo evropski programi in politike dejanske učinke na romsko populacijo, kateri so namenjeni. Bolgarsko organizacijo Amalipe so prav tako ustanovili romski učitelji in študenti, tekom delovanja pa so uspeli ustanoviti mrežo učiteljev, ki deluje na več kot 260 šolah v državi, obenem pa so aktivni v številnih predstavništvih organizacij na ravni EU in širše. 

Nadalje projektno partnerstvo DREAM ROAD sestavljata tudi srbski organizaciji Urad za vključevanje Romov in Center za razvoj znanj in veščin, madžarska organizacija Institut za kulturno politiko, ukrajinska organizacija NYS Youth Space. Slovaški partner je članica tamkajšnje akademije znanosti, ki deluje na področju družboslovnih in psiholoških znanosti. V Moldaviji je projektni partner veja največje evropske organizacije za dobrobit otrok, in sicer moldavska izpostava organizacije Terre des hommes, ki deluje na področju zaščite otrok. Romunska partnerja pa sta tudi Harghita Consiliul Judetean in agencija za zaposlovanje Covasna County Employment Agency.

Projekt DREAM ROAD poteka v sklopu programa sodelovanja Interreg Danube Transnational Programme. Evropsko sofinanciranje projekta znaša 1.433.843,75 evra. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:41 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.