https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

V Pomurju bogatejši za dva skupnostna učna laboratorija

22.06.2021 ob 11:00  

Projekt DREAM ROAD je namenjen razvijanju vsebin na področju opolnomočenja Romov in lokalnih skupnosti za doseganje dolgotrajnejšega družbenega napredka v desetih državah, kjer je projekt prisoten preko partnerskih organizacij. Zavoljo trenutne situacije v zvezi s pandemijo covid-19 so se projektni partnerji napotili naproti drugemu letu izvajanja brez srečanja v živo, celotno izvajanje namreč poteka preko spleta.

Projektni konzorcij 15 partnerskih organizacij vodi javni zavod RIS Dvorec Rakičan, kot partner pa sodeluje tudi Mestna občina Murska Sobota. Tekom 30-mesečnega projekta se projektni partnerji osredotočajo na preseganje družbene marginalizacije Romov in njihovega neenakovrednega dostopa do javnih storitev.

Sodobno opremljeni skupnostni prostori

Med osrednjimi dosežki projekta je 15 učnih laboratorijev, prostorov, namenjenih predstavnikom romske manjšine. V Pomurju bo tako en učni laboratorij vzpostavljen v občinskem prostoru v naselju Pušča, kjer bodo možnost uporabe računalniške in druge opreme imeli prebivalci tamkajšnjega romskega naselja. Dodatni učni laboratorij je zasnovan kot mobilni laboratorij in namenjen uporabnikom v manjših naseljih in na lokaciji vodilnega partnerja v Rakičanu ter Beltincih, kjer ima RIS Dvorec Rakičan prostore, namenjene socialni aktivaciji romskih žensk. 

Z razvojem pilotnih učnih laboratorijev in alternativnih učnih vsebin projekt spodbuja pridobivanje znanj na inovativne in netradicionalne načine. Tradicionalni učni prostori, šolske učilnice, vse prevečkrat izločajo pripadnike romske skupnosti, zavoljo številnih dejavnikov, med drugim zaradi jezikovnih in kulturnih ovir ter popolnega neupoštevanja specifik romske populacije pri snovanju učnih načrtov. Nadalje so ključni faktor pogosto tudi starši z nižjimi stopnjami izobrazbe ali brez te. Alternativni, uporabnikom prijazni učni prostori z digitalno sodobno opremo spodbujajo k sodobnim načinom pridobivanja znanja.

Uporabniki v fiksnih in mobilnih skupnostnih prostorih dobijo opremo in storitve svetovanja in učenja. Vsebine v učnih prostorih se po partnerskih državah razlikujejo, kot se tudi romske skupnosti v njih. Poglavitni namen je zmanjševanje vrzeli v dostopu do digitalnih storitev in infrastrukture, ob tem pa tudi opolnomočenje romske skupnosti pri pridobivanju informacij in dostopu do javnih storitev. Učni laboratoriji bodo spodbujali pridobivanje znanj, veščin in izboljšali splošne življenjske pogoje v romskih naseljih z izboljšanjem digitalne, funkcionalne in informacijske pismenosti. Ustvarjanje skupnostnega prostora je ob tem ključnega pomena, predstavlja namreč osnovo, na kateri gradi projekt.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      01.02.2022 ob 16:54 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.