https://www1.kkl.si/sl/zaigrajmo-in-zapojmo-po-domace-v-lendavi-2024/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Blagoslovili so kip sv. Nikolaja in trg pred stolnico sv. Nikolaja

05.09.2021 ob 0:00  

Danes popoldan, 5. septembra, je v Murski Soboti potekal blagoslov kipa sv. Nikolaja v krožišču in blagoslov trga pred stolnico sv. Nikolaja, ki ga je opravil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nj. eksc. msgr. dr. Jean-Marie Speich, po blagoslovu je v stolnici sv. Nikolaja daroval sveto mašo ob somaševanju nadškofov msgr. Alojzija Cvikla, msgr. dr. Marjana Turnška ter škofov msgr. dr. Stanislava Lipovška in msgr. dr. Petra Štumpfa ter duhovnikov iz soboške škofije in od drugod.

Slovesnost se je pričela z blagoslovom kipa sv. Nikolaja v rondoju. Zbrane je najprej nagovoril soboški škof Peter Štumpf. Po blagoslovu kipa in njegovi predstavitvi, ki ga je predstavila Anica Pušnik, se je slovesnost nadaljevala s procesijo do trga pred stolnico.

Trg je obnovljen po načrtih arhitektov Simone in Blaža Jereba in nakazuje povezanost  pomurske pokrajine s tem svetiščem. Oboje, trg in cerkev, nas spominja na izrazito arhaičnost tega prostora ter njegovo versko in narodnostno služnost in pomen za zavedanje o identiteti pomurskih ljudi tudi za prihodnost, pokrajine s tem svetiščem.

Arheološka izkopavanja so potrdila, da je kraj ob stolnici najstarejši zgodovinski prostor Murske Sobote. Posmrtni ostanki nekaterih nekdanjih tukajšnjih prebivalcev so bili zato umeščeni v prostor na trgu, ki ga bo v prihodnje zaznamovalo tudi sakralno znamenje.

Po predstavitvi trga in njegovem blagoslovu je v stolnici sv. Nikolaja sledila sveta maša, ki jo je vodil apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nj. eksc. msgr. dr. Jean-Marie Speich, ki je v pridigi je predstavil življenje in delo sv. Nikolaja.

Pri liturgiji so bili prisotni tudi škof evangeličanske cerkve v Republiki Sloveniji Leon Novak, predsednik Državnega sveta RS Alojz Kovšca, poslanca Državnega zbora RS Jožef Horvat in Dejan Židan, župan Murske Sobote Aleksander Jevšek, župani okoliških občin in občinski svetniki ter številni drugi.

Slovesnost blagoslova kipa in trga sv. Nikolaja v Murski Soboti zaznamujejo trije pomembni mejniki: 102-letnica združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, 30-letnica samostojnosti Republike Slovenije in 15–letnica soboške škofije. O tem bo govoril tudi napis na sakralnem znamenju. Na teh treh obletnicah stoji naše slovenstvo in v škofiji Murska Sobota tudi krščanstvo. 

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.