https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Varstveni ukrepi so bili namenjeni obnovi 106 ha ekstenzivnih travnikov

Grad , 23.09.2021 ob 6:05  

Na gradu Grad je potekala zaključna konferenca projekta Gorička krajina. Na konferenci so predstavniki projektnih partnerjev predstavili projektne dejavnosti in rezultate projekta, ki se je začel izvajati konec leta 2017 in se bo zaključil februarja 2022. 

Po premiernem predvajanju enega od petih video portretov so sledili pozdravni nagovori direktorice vodilnega partnerja, JZ Krajinski park Goričko, Stanislave Dešnik in predstavnice posredniškega organa - Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Maje Kač. Temu je sledila osrednja predstavitev projektnih dejavnosti in učinkov projekta. Gregor Domanjko, vodja projekta pri JZ Krajinski park Goričko, je predstavil večino projektnih dejavnosti, katerih nosilec je bil zavod. Katarina Denac iz Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije je predstavila ključne ugotovitve raziskav učinkovitosti izvedenih varstvenih ukrepov.

Najbolj obsežni varstveni ukrepi so bili namenjeni obnovi 106 ha ekstenzivnih travnikov na kar 695 parcelah. Večji del obnove je bil namenjen izboljšanju stanja travniških habitatnih tipov, preostala obnova je bila izvedena z namenom izboljšanja življenjskih pogojev za metulja mravljiščarja in izboljšanju življenjskega prostora ostalih ciljnih vrst. Kot je pojasnil Gregor Domanjko, je bilo izvedenih kar nekaj obsežnih posekov grmovno – drevesne zarasti, danes pa so na teh površinah že vzpostavljeni cvetoči travniki.

Aktivnosti so bile usmerjene tudi v izboljšanje življenjskih pogojev za velikega skovika ali čuka. Za ohranitev primernih naravnih gnezdišč v sadnih drevesih so bile sklenjene pogodbe za dolgoročno ohranitev 50 dreves. Največjega zanimanja in pozitivnega odziva s strani domačinov je bil deležen ukrep zasaditve novih visokodebelnih sadovnjakov. Skupaj s KGZS-zavodom Murska Sobota je potekalo aktivno nagovarjanje kmetov o aktivnem varstvu velikega skovika, hribskega škrjanca in metuljev mravljiščarjev. Poleg strašničinega in temnega mravljiščarja so v Krajinskem parku Goričko aktivnosti namenili tudi travniškemu postavnežu. Ta metulj, ki je bil nekoč razširjen po širšem delu Goričkega, danes živi le še na enem območju na vzhodnem Goričkem. Ta lokacija je tudi zadnja v Pomurju, zato je ohranitev te populacije toliko pomembnejša.

Hroščema puščavniku in škrlatnemu kukuju so bile poleg raziskav o njuni razširjenosti, namenjene tudi aktivnosti zagotavljanja primernega življenjskega prostora z ohranitvijo in vzpostavitvijo habitatnih dreves. Projekt je v veliki meri prispeval tudi k izboljšanju stanja treh vrst netopirjev. Kar dokazujejo tudi številke, saj se število netopirjev v vseh znanih porodniških skupinah ciljnih vrst povečuje.

Projekt Gorička krajina je največji projekt, ki ga je od svoje ustanovitve leta 2004 izvajal Javni zavod Krajinski park Goričko. V okviru projekta je bilo vključenih 247 ha, sodelovalo je več kot 500 lastnikov zemljišč na Goričkem. Ob zaključku projekta partnerji poudarjajo, da sedaj se pravi izzivi šele pričenjajo. Več o projektu si lahko preberete na strani Krajinski park Goričko, tukaj

Foto: M. Podletnik; naslovna fotografija: T. Koltai

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2021 ob 7:40 gost

      Lahko bi napisali koliko milijonov evrov se je porabilo za to.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2021 ob 10:19 mali mali gost

      Še en primer mehkega projekta, ko se zapravljat državni in EU denar. Zakonodaja je jasna in ne moreš pustiti da ti površina zaraste v gozd. So pa v mnogih primerih lastniki zemljišč izven Prekmurja, ki ne skrbijo za te površine. Če pa bi se prodajalo, pa bi cene bile primerljive, kot da prodajajo sredi Lj. Takrat pa bi vedel kje ima parcelo!!!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2021 ob 10:21 en Gederovski gost

      No me pa zanima, kakšno korist bodo imeli Goričanci od tega.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      01.02.2022 ob 16:53 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.