https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

Za prebolevnike dokazilo o pozitivnem PCR-testu velja 180 dni

11.9.2021  

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.

Odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 začasno določa pogoj PCT za osebe, ki opravljajo delo pri izvajalcih dejavnosti ali okoljih v Republiki Sloveniji in za osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih v Republiki Sloveniji, samotestiranje s hitrimi antigenskimi testi za samotestiranje, uporabo zaščitne maske in medosebno razdaljo ter razkuževanje rok in prezračevanje prostorov. Določa tudi, da preneha veljati predpis, ki je do sedaj urejal navedene vsebine.

V odloku Vlada določa, da pogoj prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja (PCT pogoj) osebe dokazujejo z dokazilom o negativnem testu, z dokazilom o prebolelosti ali z dokazilom o cepljenju. Prebolevnik PCT pogoj izpolnjuje z dokazilom o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od 180 dni. 

PCT pogoj morajo za čas opravljanja dela izpolnjevati vsi delavci in osebe, ki na kakršnikoli drugi pravni podlagi opravljajo delo pri delodajalcu, ali samostojno opravljajo dejavnost. Za opravljanje dela se pogoj PCT izpolnjuje tudi s presejalnim testiranjem s testom HAG za samotestiranje, ki se izvaja enkrat tedensko v enakih presledkih. V tem primeru sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost. PCT pogoj morajo izpolnjevati tudi vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi ali prisotni pri izvajanju dejavnosti ali v okoljih. Stroške testiranja v tem primeru posamezniki krijejo sami.

V primeru neizpolnjevanje pogoja PCT, delodajalec uporabi ukrepe v skladu s predpisom, ki ureja varnost in zdravje pri delu, in predpisom, ki ureja delovna ali uslužbenska razmerja, ter kolektivnimi pogodbami dejavnosti. Prav tako morajo pogoj PCT izpolnjevati uporabniki zavodov za prestajanje kazni zapora, prevzgojnih domov, centrov za tujce, azilnih domov in integracijskih hiš ob sprejemu v nastanitev ali po ponovni vrnitvi v nastanitev, če je odsotnost trajala več kot 48 ur.

Pogoja PCT ni treba izpolnjevati: osebam, ki so mlajše od 12 let, osebam, ki pripeljejo ali odpeljejo otroka oziroma učenca v vrtec, 1., 2., ali 3. razred osnovne šole, glasbeno šolo do vključno 2. razreda, v osnovno šolo s prilagojenim programom ali zavod za vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami, osebam, ki k izvajalcu zdravstvene dejavnosti spremljajo otroka do dopolnjenega 15. leta oziroma odraslo osebo, ki ni sposobna skrbeti zase, in učencem in dijakom pri prevozu z javnim potniškim prometom.

Pogoja PCT prav tako ni treba izpolnjevati v primerih :nujne oskrbe z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami, zagotavljanja javnega reda in miru, varnosti in obrambe, nujne medicinske pomoči ter zaščite in reševanja. Za nujno oskrbo z osnovnimi življenjskimi izdelki in potrebščinami iz se štejejo: prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila in pijačo, vključno s prodajo živil in pijače zunaj prodajaln, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra, specializirane prodajalne s farmacevtskimi, medicinskimi, kozmetičnimi in toaletnimi izdelki, pri čemer se kot izjema ne štejejo prodajalne znotraj trgovskega centra. Odlok določa, da preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo opravljanje dela.

Uporaba zaščitnih mask

Vlada v odloku določa tudi, da je uporaba zaščitnih mask obvezna pri gibanju in zadrževanju v vseh zaprtih javnih krajih oziroma prostorih. Prav tako je uporaba zaščitnih mask obvezna na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, če ni mogoče zagotoviti medosebne razdalje najmanj 1,5 metra, in v osebnih vozilih. Maska pa ni potrebna, če gre za člane istega gospodinjstva in je zagotovljena medosebna razdalja najmanj 1,5 metra do drugih oseb, v osebnem vozilu, če je v vozilu ena oseba ali več članov istega gospodinjstva, in na odprtih javnih krajih oziroma prostorih, kjer se upošteva pogoj PCT.

Odlok določa tudi izjeme pri uporabi zaščitne maske. Tako uporaba zaščitnih mask ni obvezna za: otroke do dopolnjenega 6. leta starosti, učence v osnovni šoli do vključno 5. razreda, izključno ko so v matičnemu oddelku, učence glasbene šole do vključno 2. razreda, vzgojitelje predšolskih otrok in vzgojitelje predšolskih otrok - pomočnike pri opravljanju neposrednega dela z otroki, višje in visokošolske učitelje, kadar predavajo za zaščitno pregrado iz stekla ali podobnega materiala, govornike v zaprtih javnih krajih oziroma prostorih, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra, nastopajoče na javnih kulturnih prireditvah, osebe, ki izvajajo športno vadbo, če je zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metre, osebe s posebnimi potrebami, ki jim je uporaba zaščitne maske iz objektivnih razlogov onemogočena, učence, dijake in študente pri pouku športne vzgoje in pouku športa, učence glasbene šole pri pouku pihal, trobil, petja, plesne pripravnice, sodobnega plesa in baleta, ter dijake pri pouku plesa, petja in inštrumenta, in za goste, sedeče za mizo v gostinski dejavnosti.

Odlok začne veljati 15. septembra 2021.

Vir: Ministrstvo za zdravje.

Foto:Pixabay.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.09.2021 ob 17:43 gost

      A ste kje videli, da pri vhodih SKENIRAJO kode ne, nikjer, zakaj ne? V Avstriji, pred naročilom pijače obvezno vsi vse papirje ali aplikacijo na mobitelu na mizo, kelnarca poskenira, šele potem natočil in pijača. Če je obvezen pogoj PTC potem naj se kontrolira.

      11 26 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      11.09.2021 ob 18:03 gost

      O gospod ki me kličeš hlapec, tudi ti nimaš PTC, tudi tebe bo kmalu korona obiskala. Ali pa vsaj inšpektor.

      9 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      11.09.2021 ob 18:05 gost

      Idijoti brez PTCja. Še vo s kleti nete smeli.

      8 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      11.09.2021 ob 19:36 gost

      Spoštovani komentator , ki si napisal prvi komentar , popolnoma pravilno , za teh eni par socialcev in pijančkov, ki pišejo neumnosti se ne sekiraj , pa saj to v bistvu piše več ali manj ena bolana oseba pod različnimi nicki.

      11 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.09.2021 ob 20:30 Pitt gost

      Diktatura Hitlerja se vraca. Pod prisilo se je potrebno cepiti, ali pa nikamor ne mores. Nisem cepljen zarsdi zdravstvenih razlogov, ukrepe strogo upostevam. Kolikor vidim, jih cepljeni ne upodtevsjo, se okuzijo in sirijo virus. Kdo je tu bedak?

      12 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2021 ob 10:31 gost

        Edino pravilno, da je tak..in to vse zaradi takih butlov, kak si ti, še večja diktatura bi bila potrebna.

        2 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      11.09.2021 ob 21:00 Gost gost

      Prav imas. Hitler v preobleki Janse se vraca. Vlada ne ve vec, kaj pocne. Prejsnji teden veljavnost pct za prebolevnike so podsljsali za 2 meseca, o srede naprej spet 180 dni. Kdo je tu nor i komu sploh lahko verjames

      10 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2021 ob 13:55 gost

        Pa Janša je tu ena navadna ročna lutka, saj drugi upravljajo z njim.... Glejte malo širše. Cel svet je v oblasti nekoga. No ampak lutka brez srca, lahko bi rekel ne.....

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      11.09.2021 ob 21:15 Štef gost

      Sem cepljen, vendar odloke in druge akte te gnile vlade ne upoštevam,če bi bila stroka kredibilna in ne pod vplivom vlade bi bilo kot v evropi, glede avstrije pa to,če bi država omogočila tem ljudem službo in dostojno plačilo bi ostali doma, poleg tega pa tudi oni polnijo proračun ker imajo dostojno plačo in si lahko malo več privoščijo, ni vsega kriva ta vlada, je pa najbolj gnila v zgodovini slovenije

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        11.09.2021 ob 21:22 gost

        Pa koga briga , če si ti ceplen , pa ka tij upoštevaš , to je tvoja stvar, pa ne nakladaj več.

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      12.09.2021 ob 1:01 EVA gost

      Delam s krajšim delovnim časom več kot 7 tisoč dolarjev na mesec. Neprestano sem slišal, kako mi drugi govorijo, koliko denarja lahko zaslužijo na spletu, zato sem se odločil, da bom to preučil. No, vse je bilo res in mi je popolnoma spremenilo življenje. Tu sem začel ........................................... W­­­­W­­­­­W.C­­­­­A­­­­­S­­­­­H­­­­­A­­­­­P­­­­­P­­­­­1.C­­­­­O­­­­­M

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      12.09.2021 ob 8:04 gost

      Pa ka se eni repencite, PA KOGA BRIGA ČE SE ENI NESCETE CEPITI, ka se trgatve, vsak ma svojo glavo za odločanje, ka delate(delaš itak se samo eden) zgago. Pa ka tejbe briga za menej, če San cepljene, te boli ka leko iden pa dela ka scen. ČE SI VSEMU PROTI, MAŠ TO PRAVICO, NEMAŠ PA PRAVICE SE VMEŠAVATI V MOJE ODLOČITVE.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      12.09.2021 ob 8:33 gost

      Kak San pravo, NAJ VAS NE BOLIJ ČE SMO CEPLJENI, GE SE NE MEJSAN V TVOJE, TI PA NE V MOJE ZATO, SE NE REPENCI PA TRPI, TO JE TVOJA STVAR NE MOJA.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2021 ob 9:06 gost

        Trpel boš ti za nekaj časa. IQ ti je pa tako na nuli. Kot cepljeni lahko virus raznašaš povsod, mi cepljeni ne moremo, ker imamo omejeno gibanje in omejeno življenje. Oblast nas hoče na vsak način prisiliti v cepljenje. A jim ne bo uspelo.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      12.09.2021 ob 9:33 gost

      PA ka te briga za nas CEPLJENJE, BRIGAJ SE ZA SEBEJ RAZMES. PA KA ME BRIGA ČE TE STO SILI, TO JE TVOJA STVAR,TE PA RAJSE TRPE, NEJ KA SE REPENCES. RAJSE POVEJ KA SE STRAHOPETEC.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      12.09.2021 ob 9:43 gost

      Še EDNOK BRIGAJ SE ZA SEBEJ, PA BOŠ VIDO KA PRIJDE, NAS CEPLENE PA PUSTE PRIMEJRE SE RAZMO PAPAK.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      12.09.2021 ob 9:52 gost

      Ne REPENCI se, ne vmesavli se, in BRIGAJ se za sebej.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2021 ob 10:30 gost

        Si osebnemu zdravniku že opisal stranske učinke cepiva. Baje jih beležijo, čeprav ne verjamem.

        3 2 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      12.09.2021 ob 14:01 gost

      Moji sosedi so dva dni po cepljenju otekle noge, dobila mehurje in sedaj se ji noge odpirajo. Bila pri zdravniku, seveda ne vedo zakaj.... te pa da vodijo evidenco o stranskih učinkih, lepo vas prosim. Pa, če je samo en človek umrl zaradi cepiva je to nekaj strašnega.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        12.09.2021 ob 14:12 gost

        Pri nas doma smo vsi cepljeni in še pri dveh sosedih, še hvala bogu da se še nam ni zgodila kakšna tragedija, groza.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.