https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Podpisali program za spodbujanje gospodarskega razvoja slovenske narodne skupnosti na Madžarskem

15.09.2021 ob 11:15  

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sta v ponedeljek, 14. septembra, podpisala Program spodbujanja gospodarske osnove avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem za obdobje 2021-2024.

Štiriletni program, v vrednosti 2,1 milijona evrov je namenjen razvoju gospodarske osnove območja, na katerem živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem. V letu 2021 je za uresničevanje aktivnosti iz programa namenjenih 30.000 evrov, v letu 2022 750.000 evrov, v letu 2023 790.000 evrov in v letu 2024 530.000 evrov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je uvodoma poudaril: »Slovenci so Slovenci, pa če živijo tukaj ali za mejo. Zato je ta program pravi način za dodatni zagon in razvoj gospodarske osnove območja, na katerem živijo pripadniki avtohtone slovenske narodne skupnosti na Madžarskem.«

Ministrica Helena Jaklitsch pa je poudarila, da »močno gospodarstvo pomeni tudi samozavestnejšo manjšino«, kar posledično prispeva tudi k večji skrbi za jezik in razvoju potenciala na področju kulturnega življenja.

Programsko območje zajema občine, v katerih živi slovenska narodna skupnost. Te občine so Dolnji Senik, Števanovci, Gornji Senik, Verica-Ritkarovci, Andovci, Sakalovci, Monošter (skupaj z mestnim predelom Slovenska ves).

Program je razdeljen na tri ukrepe, in sicer spodbujanje naložb v gospodarstvu na programskem območju; spodbujanje turističnih in dopolnilnih dejavnosti ter razvoj lokalnih produktov na programskem območju; in promocija programskega območja in podpora pri izvajanju programa.

Namen prvega ukrepa je dodelitev nepovratnih sredstev samostojnim podjetnikom, mikro in majhnim podjetjem za povečanje njihovih proizvodnih zmogljivosti, dvig tehnološke opremljenosti in boljšo izkoriščenost obstoječih zmogljivosti. Za ta ukrep bo v programskem obdobju namenjenih skupno 690.000 evrov.

Drugi ukrep se deli na dva dela in sicer na dodelitev nepovratnih sredstev samostojnim podjetnikom, mikro in majhnim podjetjem, predelovalcem in drugim turističnim ponudnikom, ki imajo sedež na programskem območju, za ustvarjanje oziroma krepitev lokalnega gospodarstva preko razvoja trajnostnega turizma in povezovanja kulturne ter naravne dediščine ter na sofinanciranje investicij lastnih enot, razvoj turistično – gospodarske dejavnosti teh subjektov, z obnovo prostorov in opreme ter z zagotovitvijo boljših pogojev za delovanje. Za drugi ukrep bo v štirih letih namenjenih skupno 1.080.000 evrov.

Sredstva v sklopu tretjega ukrepa v višini 330.000 evrov v programskem obdobju bodo namenjena promociji območja in izvajanju programa.

Vir in foto: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.09.2021 ob 12:05 u gost

      ,k j

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      16.09.2021 ob 10:49 gost

      So debelemu sendvič spakivali za dumo. Sigurno je Nej bil na pogostitvi gnoj debeli. Lažnivi.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:33 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.