https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Murski Soboti potekala parada učenja

Slovenska ulica, 15.09.2021 ob 18:00  

V sredo, 15. septembra, je po celotni Sloveniji v okviru Tednov vseživljenjskega učenja potekala Parada učenja. V Prekmurju je parada potovala iz Lendave v Turnišče in Beltince ter pot končala v Murski Soboti.

Tedni vseživljenjskega učenja (TVU) so najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajujejo na Andragoškem centru Slovenije- ACS in ga prirejajo v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi pa tudi onkraj naših meja. Z njim opozarjajo na vseprisotnost pa tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema kot posameznik, udeleženec na trgu dela ter član različnih skupnosti. 

Parada učenja - dan učečih se skupnosti je največji praznik učenja, ki poteka v Sloveniji in je osrednji dogodek v Tednih vseživljenjskega učenja. Območni nosilec in izvajalec prireditve na območju Pomurja je Ljudska univerza Murska Sobota. V Prekmurju se je parada začela danes zjutraj v Lendavi, nato nadaljevala pot do Turnišča in Beltincev ter končala s ciljem v Murski Soboti.

Na vseh štirih lokacijah so bile postavljene stojnice z informacijami o možnostih učenja in izobraževanja v Pomurju. Obenem so ponudili obiskovalcem predstavitve izobraževalnih programov, projektov, društev in socialnih podjetij, branje za najmlajše, predstavitve in izmenjavo knjig, ustvarjalne delavnice za krepitev trajnostnega odnosa do sebe in okolja, vadbe za zdravo hrbtenico in svetovanja strokovnjakov s Centra za krepitev zdravja, predstavitve letošnjih nagrajencev in nagrajencev ACS za pomembne dosežke na področju vseživljenjskega učenja iz preteklih let  in nagradne igre ter razglasitev rezultatov natečaja “SAMOOSKRBA, LOKALNA HRANA, TRAJNOSTNO RAVNANJE - ZA MENE IN ZA PRIHODNOST”.

Na prizorišču v Murski Soboti se je program parade začel s pozdravnim nagovorom. Nadaljeval se je z vadbo za dobro jutro in poravnano hrbtenico. Sledilo je branje slikanice zajček Rajko in mega medvedek za najmlajše in delavnica: Stari predmeti za novo uporabo. Nato so razglasili zmagovalca natečaja »Samooskrba, lokalna hrana, trajnostno ravnanje – za mene in za prihodnost. Program pa se je končal s prihodom »mobilnega dela parade« ter prikazom pletenja izdelkov iz šib in slame.

Dejan Dravec, direktor Ljudske univerze Murska Sobota, Zavoda za permanentno izobraževanje je nagovoril obiskovalce in povedal, da je to že 26. izvedba tednov vseživljenjskega učenja. Gre za vseslovensko nacionalno akcijo, ki se izvaja pod strokovnim vodstvom Andragoškega centra Slovenije. Gre za najpomembnejši nacionalni promocijski dogodek na področju dejavnosti izobraževanja odraslih, v katerega so tradicionalno vpeti tudi v okviru Ljudske univerze Murska Sobota, ki je regijsko največja ustanova za regijsko izobraževanje odraslih. Ob tem pa poudaril, da je njihova primarna skrb še vedno delovanje z ranljivimi skupinami in s tem namenom želijo povečati ozaveščenost o možnostih izobraževanja za odrasle, saj vemo, da še vedno spadamo med nižje izobražene pokrajine v Sloveniji in tudi širše.

Iz Andragoškega centra Republike Slovenije je zbrane nagovoril Darijan Novak. Povedal je, da Andragoški center že 9. leto organizira Parado učenja, v bistvu soorganizira dogodek, saj brez parterjev in ljudi na terenu ne bi bile te izvedbe. Je pa to sicer že 125. parada učenja v devetih letih v 28. različnih krajih. Parada učenja je del Tednov vseživljenjskega učenja, to pa sta oba projekta, s katerim skušajo promovirati znanje in učenje. Menijo namreč, da znanje in učenje doprinašata posamezniku, lokalni skupnosti, državi in planetu nasploh. Zagovarjajo pa vse vrste učenja.

Andragoški center že leta podeljuje priznanja učečim se in letos so jih podelili petim Pomurcem. Posebej pa je izpostavil Urško Fartelj, ki je prejela nagrado kot blogerka, kot nekdo, ki jo bi jo opisal, kot multipraktik. Saj je pisateljica, snemalka, fotografka ter uspešna izdajateljica knjig ter ob vsem tem spodbuja lokalno tradicijo. Prepričani so, da so za posameznike pravi vzor učeči se, kot je ona in se lažje identificirajo z njimi. Na koncu pa je poudaril "učite se, to je dobro za vas same".

Urška Fartelj, znana avtorica kuharskih priročnikov, ki jo večina najbolj prepozna po njenem kulinaričnem blogu "220 stopinj poševno", je ob tem osebno prevzela priznanje.

Obiskovalci so lahko obiskali različne stojnice. Od knjižno bralnega dela, kjer so predstavili slikanice Zajček Rajko in mega medvedek ter dela drugih avtorjev, ki se se med TVU predstavljali v ciklu dogodkov pod naslovom Klepet z avtorjem. Do stojnice za trajnost in samooskrbo, kjer so predstavili projekt: Ekološki mlečni izdelki in zelišča v trajnostni prehranski verigi in sestavljanje puzzlov s tematiko zelišč in izdelkov. Obenem pa so obiskovalci lahko obiskali stojnice za predstavitev: socialnega podjetja Korak naprej z delavnico ponovne uporabe in predstavitev socialnega podjetja Mozaik, Centra Sonček in varstveno dnevnih centrov, Romskega informativnega centra ROMIC, Svetovalnega središča in točke SVOS, programa PUM-O. Ter stojnice s ponudbo izvajalcev vseživljenjskega učenja in izobraževanja iz našega okolja in stojnice za predstavitev dela in dosežkov študijskih krožkov Tišina in Lipovci in stojnico za izmenjevanje knjig.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.09.2021 ob 19:24 Prekmurec gost

      Ta v žuti srajci je za cepit

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.09.2021 ob 19:33 sobočanec gost

      Vse po slikah sodeč so godne za izvajanje vseživljenskega dela cepljenja na nivoju! dobre so ,saj tako izgledajo!!!!!!

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      16.09.2021 ob 8:40 gost

      zakaj pa to ni uspelo v Beltincih

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        16.09.2021 ob 15:45 Sathereend gost

        Hey guys im earning free money from this unique system you can earn too here is the link Www.income200.com

        0 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      16.09.2021 ob 10:46 gost

      Ne vidim poslancev in javne uprave. Kajti njim je potrebno zelo veliko učenja. Seveda javna uprava je samo prisotna ko se toči žlahtna kapljica.

      3 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      16.09.2021 ob 11:27 Evan gost

      Hey guys im earning free money from this unique system you can earn too here is the link www.earnapp3.com

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      01.02.2022 ob 17:14 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.