https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici prejela priznanje ob evropskem dnevu jezikov

26.09.2021 ob 11:00  

Evropski dan jezikov praznujemo 26. septembra in je namenjen osveščanju o bogati kulturni in jezikovni različnosti v Evropi ter o pomenu učenja jezikov za utrjevanje evropskih načel strpnosti in medsebojnega razumevanja. Cilj pobude je še spodbujanje učenja jezikov in vseživljenjskega učenja.

Letos obeležujemo 20. obletnico praznovanja evropskega dneva jezikov. V Orehovem gaju se je 22. septembra 2021 odvila osrednja prireditev na kateri so zbrane nagovorili Nataša Goršek Mencin, namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Damir Orehovec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport in dr. Stanka Preskar, namestnica direktorja Zavoda Republike Slovenije za šolstvo. Osrednji namen prireditve je bil pogovor o pomenu znanja različnih jezikov, razvijanju osebne večjezičnosti in osveščanje o jezikovni raznolikosti. 

Jeziki so tisti, ki nam odpirajo nove možnosti, zato so skrb vzbujajoči podatki, da manj kot polovica Evropejcev ne zna nobenega drugega jezika, kot samo svojega. V Evropski komisiji so zato pripravili kar nekaj programov, da bi presegli te razlike, da bi se mladim odprle poti za izobraževanje in za delo v tujini, je v uvodu povedala Nataša Goršek Mencin, namestnica vodje Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji in čestitala vsem nagrajenkam in nagrajencem letošnjega priznanja za strokovni prispevek. 

Damir Orehovec, državni sekretar na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport je povedal, da potrebujemo dobro razvito jezikovno zmožnost tako v maternem jeziku kot v drugih jezikih. Predstavil je načrt ukrepov Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za sistematično razvijanje pismenosti in bralne kulture na vseh ravneh. Poudaril je, da slovenski izobraževalni sistem nudi veliko možnosti za krepitev sporazumevalne zmožnosti mladih “tako, da mlade spodbujamo in si želimo, da bi se odločali za učenje tujih jezikov”. Čestital je nagrajencem Pedagoškega foruma in zaželel vsem veliko navdiha in idej za nadaljnje delo.

Dr. Stanka Preskar namestnica direktorja Zavoda Republike Slovenije za šolstvo je v nagovoru poudarila, da so na Zavodu Republike Slovenije za šolstvo že dvajset let ponosni sopotniki evropskega dneva jezikov in tako izvajajo različne projekte, ki jih udejanjajo skupaj s šolami in učitelji v praksi. “Izvajamo tudi poskus, pri katerem si resnično želimo, da bi v osnovnih šolah in že prej začeli poučevati drugi tuji jezik, ker imamo kot skupnost z večjezičnostjo veliko več priložnosti za življenje in sobivanje v globalnem svetu.” Trudimo se ozaveščati mlade, da je sporazumevanje v več jezikih velika prednost za slehernega od nas, je dejala ob koncu ter se zahvalila vsem, ki izvajajo aktivnosti za promocijo učenja tujih jezikov.

Pedagoški forum Zavoda RS za šolstvo je ob evropskem dnevu jezikov izmed posredovalnih 21 prispevkov, od tega dva z vrtca, trinajst z osnovnih šol, eden z dopolnilnega pouka slovenščine v tujini, štirje s srednjih šol in eden z dijaškega doma, odločil za deset najboljših. Pri tem je upošteval kriterije: navezovanje dejavnosti na temo, prenosljivost dejavnosti na druge šole, dostopnost nastalega gradiva, število udeleženih učencev in učiteljev, število raznolikih jezikov ter jasnost in jedrnatost zapisa. Priznanja za pomemben strokovni prispevek so si tako z izvedenimi dejavnostmi prislužili učitelji in učiteljice naslednjih šol:

  • Osnovna šola Sv. Jurij ob Ščavnici s prispevkom Jezikovna dejavnost pri pouku,
  • Osnovna šola Loka s prispevkom Pravljica »Kolač« avtorice Jill Egelton, prevedena in pripovedovana v različnih jezikih,
  • Osnovna šola Naklo s prispevkom Dan povezanosti: lov za izzivi in ilustracije besednih zvez ob evropskem dnevu jezikov,
  • Dijaški dom Drava Maribor s prispevkom Dijaški e-časopis v različnih jezikih in razstava v avli
  • dijaškega doma,
  • Osnovna šola Polzela s prispevkom Jezikovne urice »Odkrivajmo svet preko jezikov«,
  • Osnovna šola dr. Bogomirja Magajne Idrija s prispevkom Dan jezikov 2020 na OŠ Idrija: spletna prireditev za obeležitev
  • evropskega dneva jezikov,
  • Šolski center Celje, Gimnazija Lava s prispevkom Prevajanje, ilustriranje in izdaja prevoda
  • avstralskih zgodb,
  • Osnovna šola Divača s prispevkom Video z bivšimi učenci, ki živijo v tujini,
  • Osnovna šola Rada Robiča, Limbuš s prispevkom Šola ugiba – kdo govori kateri jezik? in
  • Vrtec Črnuče s prispevkom Branje in pripovedovanje literarnih besedil ter petje pesmi v različnih jezikih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.