https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Uvedbe glob za nedostojno vedenje Državni zbor ni podprl

23.09.2021 ob 13:00  

Državni zbor je že predvčeraj razpravljal o predlogu novele zakona o varstvu javnega reda in miru. Včeraj pa je v Državnem zboru za novelo zakona glasovalo 43 poslancev, proti pa 44 poslancev.

Največ razprave v omenjenem predlogu pa je bil deležen predlog, ki uvaja globo za nedostojno vedenje, če ga policist zazna na kraju kršitve.

Z globo bi po omenjenem predlogu kaznovali tistega, ki se "v javnosti prepira, vpije ali se nedostojno vede do posameznika ali skupine, s takšnim vedenjem pa lahko povzroči vznemirjenje ali razburjenje ali ogrožanje posameznika ali skupine ali škoduje njihovemu ugledu in takšno vedenje pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa osebno zazna na kraju kršitve".

Najprej je koalicija v dopolnilu novele sprva predlagala globo od 500 do tisoč evrov za nedostojno vedenje do uradne osebe pri uradnem poslovanju ter najvišjih predstavnikov oblasti in njihovih bližnjih. To je naletelo na številne kritike, da se vzpostavlja neenakopraven položaj med državljani in da gre za zastraševanje z namenom utišanja kritikov oblasti. Koalicija je nato prvotni predlog razširila na kaznovanje nedostojnega vedenja do vseh državljanov. V parlamentu kot v javnosti je ta predlog naletel na ostro polemiko in tako je za novelo zakona glasovalo 43 poslancev, proti pa 44 poslancev.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2021 ob 19:46 gost

      Seveda ni uspel sa bi pa itak bili kaznovani samo drugorazedni državljani. Golazen vladna pa nebi nikoli dobila kazni. Niti zato ne da nas imajo za drugorazredne državljane. Čeprav plačujemo vse njihove svinjarije. Ta vlada nas je zadolžila v enem in pol leta za 10 milijard in od tega 7 milijard za dodatke. Kere si delijo večinoma ljudje ki nimajo z kovidom popolnoma nič skupnega.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.09.2021 ob 16:37 Nedostojna vojska gost

      alo.rs/kim/aktuelnosti/547811/posle-naleta-srpskih-aviona-mladen-mijatovic-se-javio-sa-jarinja-albanci-naoruzani-dugim-cevima-spremili-specijalno-vozilo-i-postavili-puskomitraljez

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 14:17 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.