https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KORONAVIRUS

K cepljenju pozvali nosečnice in otroke s kroničnimi boleznimi

23.9.2021  

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala vodja Oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb in strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn. 

Število cepljenih se še naprej povečuje. Število prvih odmerkov je preseglo 1.100.000, kar pomeni, da je z enim odmerkom trenutno cepljenih 52 % populacije oziroma 62 % starejših od 18 let.

Z vsemi potrebnimi odmerki je cepljenih 55 % odraslih oziroma 46 % celotne populacije. Med starejšimi od 50 let je z enim odmerkom cepljenih 74 % oseb, z vsemi potrebnimi pa 67 %.

Vodja Oddelka Intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana prof. dr. Matjaž Jereb je povedal, da število bolnikov, ki potrebujejo obravnavo na oddelkih za intenzivno zdravljenje iz dneva v dan raste.

"Ocene statistikov Inštituta Jožef Stefan so v zadnjem tednu sicer nekoliko boljše, vendar to ne pomeni, da smo na varni strani.

Konec meseca lahko pričakujemo 350 do 400 bolnikov, ki bodo potrebovali oskrbo na navadnih posteljah in od 130 do 140 tistih, ki bodo potrebovali oskrbo na oddelkih za intenzivno zdravljenje," pove Jereb, ki poziva vse posameznike, ki niso cepljeni, pa bi s tem lahko pomembno vplivali na epidemijo ter zmanjšali pritisk na bolnišnice, da to storijo in odmislijo vse neracionalne in nestrokovne razloge, da odlašajo s tem dejanjem.

K cepljenju pozvali nosečnice

Jereb je k cepljenju pozval tudi nosečnice, saj imajo te lahko proti koncu nosečnosti težji potek bolezni covida-19. Izpostavil je, da je v UKC Ljubljana lani po porodu umrla s koronavirusom okužena nosečnica. Trenutno sta po navedbah Jereba hospitalizirani dve porodnici.

Med otroki okužbe dihal

"Čeprav je koledarsko gledano šele jesen, lahko za otroško populacijo rečemo, da je že skoraj zima. Vsaj kar se kroženja virusov tiče. Trenutno med otroki prevladujejo virusi, ki povzročajo okužbe dihal.

V sezoni 2019/20 smo imeli hudo epidemijo gripe, ki je zelo prizadela otroško populacijo in takoj, ko je bilo te epidemije konec, je prišel COVID-19. Vsi ukrepi za preprečevanje covida so uspešno preprečevali tudi širjenje drugih virusnih okužb med otroki," pove strokovni direktor Pediatrične klinike UKC Ljubljana doc. dr. Marko Pokorn.

 

"Povečano kroženje virusa med otroško populacijo se za zdaj ne kaže v povečanju števila otrok z večorganskim vnetnim sindromom. Ker pa ti primeri navadno sledijo z nekaj tedenskim zamikom, lahko te primere pričakujemo tudi v tem valu.

Cepljenje proti COVID19 je za otroke stare 12 let in več, priporočeno. Še posebej je priporočeno v luči naraščanja števila okužb med mladostniško populacijo. Smiselno je, da se proti covidu cepijo predvsem tisti otroci, ki imajo kronične bolezni," še pove Pokorn.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.09.2021 ob 14:40 Pomurec gost

      Le kdo bi jih razumel? Doslej so strogo prepovedovali cepljenje nosečnic. Zdaj pa...

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.09.2021 ob 14:57 gost

      Cepivo obstaja 9 mesecev in nihče na svetu še ne pozna njegovih stranskih učinkov. In potem ti neki doktorčki svetujejo cepljenje nosečnic in otrok. So ti doktorčki zaradi evrov pozabili Hipokratovo prisego?

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.09.2021 ob 15:53 gost

      Romunija 23 % precepljena, Slovaška 50 % precepljena, Madžarska enako kot Slovenija, pa vsi brez mask, PCT pogojev, zapiranj, drastičnih ukrepov, .............. Slovenija pa kljub policijskim ukrepom najslabša v EU. Naši bi pa zdaj radi še nosečnice in otroke cepili. Nora hiša pod Janševo vlado in njegovimi nastavljenci.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.09.2021 ob 16:57 gost

      Pa kaj druge bolezni ni več ali samo ta opevani covid19???

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.