https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ob prenovi Ulice Staneta Rozmana odkrili arheološke najdbe

Ulica Staneta Rozmana, 25.09.2021 ob 6:05  

Kot smo že poročali, se je začela v ponedeljek, 13. septembra 2021, na odseku med Cvetkovo in Gregorčičevo ulico, celovita prenova Ulice Staneta Rozmana.

Gradnja naj bi potekala v več fazah s postopnimi delnimi zaporami, saj bi s fazno izgradnjo bili omogočeni dostopi do stanovanj in poslovnih prostorov s tem, zagotovljeni ves čas, gradnje. Popolne zapore pa naj bi bile kratkotrajne. Gradnja prve faze se je tako začela v ponedeljek, 13. septembra 2021, na odseku med Cvetkovo in Gregorčičevo ulico.

Vendar so že v začetku izkopavanj naleteli na arheološke najdbe. Šlo naj bi za arheološke ostanke iz srednjega veka. Glede na zadnja odkritja in odkritja izpred nekaj mesecev pa sklepajo, da je bila Murska Sobota v srednjem veku gosto naseljena. Arheolog Branka Kerman je povedal, da so že ob začetku del naleteli na ostanke iz srednjega veka. Odkrili so srednjeveške naselbinske ostanke hiše, peč in nekaj odpadnih jam. V glavnem je bila najdena srednjeveška lončevina. Po njegovih besedah vse najdbe datirajo v čas med 11. in 13. stoletjem. Da so srednjeveške ostanke našli že na začetku del, pa je bilo presenečenje. Sicer so letos tudi ob obnovi ploščadi pred stolno cerkvijo v Murski Soboti naleteli na srednjeveške ostaline, prav tako lani ob obnovi Slovenske ulice.

Naložbo na odseku Ulice Staneta Rozmana izvajajo v sklopu obsežnejšega evropskega projekta »Urejanje kolesarskih povezav – 1. faza«. Skupna vrednost tega odseka znaša 1,2 mio EUR. V načrtu je bilo da se med septembrom 2021 in majem 2022 izvede celovita prenova Ulice Staneta Rozmana v sklopu projektov trajnostne mobilnosti v urbanih območjih.

Ob najdbi arheoloških ostankov pa zdaj najbolj tamkajšnje prebivalce zanima, ali bodo te najdbe povzročile zamudo pri obnovi ulice. Kerman je dejal, da so na terenu arheologi in gradbeni delavci odvisni eni od drugih. Izrazil je upanje, da imajo gradbeniki dovolj časa, da bodo tako arheologi kot gradbeniki uspešno in strpno opravili svoje delo je za STA povedal Kerman.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2021 ob 11:07 123 gost

      Vse skupaj de se podukšalo za pol leta, ker se s temi žlicami počasi dela

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2021 ob 21:24 gost

      Kje pa so SLO strokovnjaki da tega prej niso vedeli ??????????

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      01.02.2022 ob 15:19 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.