https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Razpravljali so o objektu, ki bo zgrajen na parkirišču pri avtobusni postaji

Murska Sobota, 25.09.2021 ob 6:00  

Mestni svet Mestne občine Murska Sobota se je sestal na 20. redni seji. Točka, ki so ji namenili največ pozornosti pa je bila izgradnja objekta na gramoznem parkirišču pri avtobusni postaji.

Na seji so svetniki namreč med drugim obravnavali predlog Obvezne razlage Odloka o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota, ki je bil objavljen v Uradnem listu dne 29. 2. 2012.

Pri obravnavi dnevnega reda je bilo predlagano in sprejeto, da se sklep sprejme po hitrem postopku. Podan pa je bil tudi predlog, da se omenjena točka umakne z dnevnega reda z razlogom, da se vključi tudi strokovno javnost, a je bil predlog zavrnjen.

Stavba predvidena v lokacijskem načrtu. Foto: MOMS

Investitor je izrazil namero, da želi ob Slomškovi ulici, na parceli gramoziranega parkirišča ob avtobusni postaji, izvesti gradnjo objekta. Osnovni odlok s spremembami in dopolnitvami o lokacijskem načrtu za ožje mestno središče mesta Murska Sobota je na tem območju že predvideval gradnjo poslovno stanovanjskega objekta, a je bil ta zasnovan drugače.

Ker si investitor želi zgraditi objekt z nekoliko spremenjenimi gabariti in razporejenimi funkcijami, so nastale dileme pri razumevanju 34. člena veljavnega odloka, ki določa pogoje glede dovoljenih odstopanj:

»Odstopanja od določil lokacijskega načrta in od maksimalnih horizontalnih in vertikalnih gabaritov, ki so povezana s funkcionalnim in arhitektonskim oblikovanjem predvidenega objekta, so možna pod pogojem, da ni ogrožena požarna, zdravstvena in ekološka varnost objektov in ljudi. V takih primerih je smiselno preveriti usklajenost predvidene gradnje in določil predmetnega odloka skozi postopek izdaje projektnih pogojev in soglasij pristojnih služb k obravnavani gradnji.

Enako se obravnavajo tudi drugi posegi v prostor, ki niso eksplicitno navedeni v tekstualnem in grafičnem delu predmetnega lokacijskega načrta.«

Investitor je na podlagi projektne dokumentacije za gradbeno dovoljenje, ki jo je izdelalo projektantsko podjetje 3biro d.o.o. iz Ljubljane, že pridobilo projektne pogoje in tudi pozitivna mnenja vseh pristojnih služb. Poleg navedenega so pridobili tudi odločbo z Ministrstva za okolje in prostor, da predhodnega postopka za presojo vplivov na okolje ni potrebno izvesti.

S tem je pogoj iz 34. člena predmetnega odloka, ki zahteva v primeru, da je objekt zasnovan nekoliko drugače, kot ga opisujejo določila posameznih členov, izpolnjen. Ker občina meni, da določila odloka s 34. členom gradnjo, kot jo predlaga investitor, dopuščajo, se navedeni člen natančneje razloži z obvezno razlago. S tem pa se investitorju omogoči priobitev gradbenega dovoljenja.

Nameravana gradnja oziroma njeni horizontalni in vertikalni gabariti delno odstopajo od določil lokacijskega načrta in njenega pretežnega namena uporabe. Stavba bo tako večinoma stanovanjska, v njej bo 72 stanovanj, v pritličju bodo poslovni prostori, v atriju je predviden park, v kletnih prostorih pa bo podzemna garaža.

Nameravana gradnja. Foto: MOMS

Svetnik Varga je ob tem opozoril na težave, ki bi jih stavba lahko prinesla. Izpostavil je vizualno podobo mesta, saj bo ovirala pogled na in iz knjižnice. Pa tudi to, da bodo stanovalci objekta imeli izhod direktno na Slomškovo in Zvezno ulico in da ne bodo imeli zelenih površin, saj se po njegovih izkušnjah v atriju zgradbe ljudje ne bodo zadrževali.

Spregovoril je tudi župan Aleksander Jevšek, ki je pojasnil, da ima investitor že zagarantiran odkup teh stanovanj. Več kot 30 stanovanj bo namreč prevzel Stanovanjski sklad, okoli 30 pa še Nepremičninski sklad za potrebe t.i. varovanih stanovanj. Izpostavil je tudi, da se s sprejetjem omenjenega sklepa hiti, ker želijo z investitorjem uskladiti urnik izgradnje objekta vzporedno s celotno obnovo Slomškove ulice, ta pa se mora, da bodo upravičeni do evropskih sredstev, zaključiti do leta 2023.

Svetniki so predlog obvezne razlage potrdili s 15 glasovi za in 4 glasovi proti, dva pa nista glasovala. Z obvezno razlago se sicer ne spreminjajo določila odloka, pač pa se le natančneje razloži, kaj v tem primeru pomenijo določila 34.člena.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.09.2021 ob 7:29 gost

      Celo Soboto zazidati, najemna dvosobna stanovanja z najemnino 600 ali 700 evrov + ostali stroški 400evrov. Kaj se vi idete? Nimajo ljudje v Soboti 4000 evrov plače.

      59 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2021 ob 11:14 Karel K. gost

      Sobota potrebuje garažno hišo kjer ni potrebno, da so poleg zelenice. Stanovanja pa se naj gradijo na obrobju sobote za te varovane osebe, torej za privilegirance in tam bodo imeli zadosti zelenja in drevja.

      21 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 11:22 gost

        Madžaron ostani v svojem selu pri madžarski meji in se ne mešaj v življenje prebivalcev Sobote, ker nimaš nobene pravice za kaj takega. Omejiti oziroma prepovedati avtomobilski promet v nekaterih delih mesta, sploh v centru mesta, pa ne bo potrebe po nobenih garažnih hišah. Samo za kaj takega mora župan imeti jajca kot jih ima Janković. Stanovanja graditi v centru mesta, ki je prestolnica Prekmurja, je pa mimo vsake pameti. Tu gre samo za evre v žepu.

        22 7 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 11:50 gost

        Karel, lahko parkiraš pri BTC-ju in se z avtobusom pripelješ v center mesta in ne boš rabil nobene garažne hiše. Je to preveč za tvojo pamet? Lahko se tudi s kolesom voziš. Nauči se, če se do zdaj nisi. Imaš brezplačno vožnjo s kolesi.

        18 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 12:08 Karel K. gost

        Saj pa ti itak ne stopoiš iz svojega brloga in sploh ne veš kje se nahaja Murska Sobota. Garaže so razporene po središču Dunaja, Strasburga, Dižona, Milana, Berlina, ne pa da nebi bila ena takšna stavba sredi Murske Sobote. Merkator gradi sredi sobote v bižini trgovski center. Jaz sem več v soboti kot sobočanci, ti pa itak zaostajaš za svetlobnqa leta. Okrog so vse glavne stavbe institucij države, Avtobus, Sodišče, FURS, Pošta, Knjižnica, Kulturni dom, tržnica, tudi občina in upravna enota nista daleč. Seveda je to za tebe španska vas. Bedak!

        13 10 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 12:13 Karel K. gost

        Ti nimaš sposobnosti zaznati realnosti, ti si tipičen sopotnik Kučanovih in Janševih titoistov kateri ne morejo stopiti iz preteklosti. Za vas je le tisto pomembno in veljavno, kar vi poveste, čeprav ste nizko izobraženi, slabo vzgojeni in vedenjsko zaostali. Zato pa propada tudi Slovenija katero je ustvaril in osamosvojil slovenski narod.

        6 18 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 12:27 gost

        Karel 12:08, svetlobno leto je mera za razdaljo in ne za čas. Kot dvakratni univerzitetni inženir tega ne veš? Si obe diplomi kupil v Bosni na razprodaji? Ali si ju za male pare dobil na Jambrekovi zasebni univerzi, ki jo financirani državni proračun?

        12 5 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 12:30 gost

        Karoly, če teh nekaj sto metrov od občine do sodišča in Fursa, vmes je ostalo, kar si naštel, ne moreš iti peš, se dol vstreli.

        13 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 12:35 gost

        Karoly, Dunaj ima 2 milijona prebivalcev ( kot cela Slovenija ), Murska Sobota ima 11.000 prebivalcev, in ti madžaron bošt ti dve mesti primerjal. Lolek madžarski, pobrigaj se raje za svoje madžarsko selo.

        11 8 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 14:35 Denis gost

        Stanovanja na obrobju, v centru mesta pa trgovski center kot ga gradi Mercator🙈🙈🙈🙈

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2021 ob 14:42 Gost gost

      Neumnost v želji bogataša in kapitala.Stanovanje na tej lokaciji brez zelenic in otroških igrišč ter zagrnjen pogled na ostale zgradbe ,neumna odločitev župana in njegovih hlapcev.

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 14:53 gost

        Pomembno je da, Polanič in pajdaši služijo. Stanovanjski sklad je naročil zidavo stanovanj brez cene. Ko so bila stanovanja končala je sklad kupil stanovanja ne glede na ceno. Bi kdo zgradil svojo hišo na tak način????????????

        17 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 15:08 gost

        S temi stanovanji bo ravno tako kot s tistimi na Kocljevi. Investitor ogromno zaslužil iz državnega proračuna, najemnine stanovanj pa višje kot na Dunaju. Stanovanja družin pa brez otroških igrišč in zelenih površin. Jevšek spelji se, ker nisi sposoben za župana. Vidiš samo evre in spomenike brez haska za občane.

        18 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.09.2021 ob 15:03 Karel K. gost

      Ti bedak debeli, misliš, da ne vemo drugi koliko prebialcev ima Dunaj in ostala mesta, vendar je tam desetine, stotine parkirnih garaž.Sobota pa potrebuje le eno v tem času. Pomurje je staro glede na starost prebivalcebv, zato je potrebno temu prilagoditi dostopnost institucij za te ljudi. In da ti dokažem kaj pomeni svetlobno leto, da boš videl kakšen bedak si brez znanja, le propaganda te drži skupaj: Svetlobno Leto Storyboard That je Ilustrirani Vodič za Astronomske Izraze Svetlobno leto je astronomska enota razdalje, enaka 9,5 bilijona kilometrov (5,9 bilijona kilometrov), ki je opredeljena kot pot v svetlobni razdalji v Zemeljskem letu. ZAČNI MOJ BREZPLAČNI PRESKUS Vesolje je veliko in razdalje med predmeti v njem so lahko presenetljivo velike. Svetlobno leto je opredeljeno kot lučka razdalje, ki lahko potuje v enem zemeljskem letu. Izračuna se lahko z množenjem hitrosti svetlobe (3 x 10 8 m / s ali 300 000 000 m / s) za dolžino leta (365,25 dni ali 3,15 x 10 7 sekund). Lahka leta do metrov: 9,45 x 10 15 m ali 9,45 bilijona kilometrov! Prednost uporabe svetlobnega leta kot enote razdalje je, da se zavedamo, da se svetloba ne premika takoj. Če je galaksija oddaljena milijon svetlobnih let, to pomeni, da je svetloba trajala milijon let, da bi dosegla Zemljo. To pomeni, da ko opazujemo galaksijo, ki je oddaljena milijona svetlobnih let, dejansko gledamo na galaksijo pred milijon leti. Pri razdaljah znotraj zvezdnega sistema je svetlobno leto običajno prevelika razdalja do uporabe. Na primer, razdalja od Sonca do Zemlje je 0,00000156 svetlobnih let

      5 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 15:21 gost

        Karoly, v celem svojem dolgem komentarju si potrdil ravno to, kar sem zapisal, da je svetlobno leto za razdaljo in ne čas, kot sem jaz zapisal. Kar se dostopa do vsega v centru mesta tiče, vozi po mestu brezplačni avtobus, ki stoji pred vsemi pomemnimi ustanovami v mestu. Tudi taxi služba je odlična in poceni v Soboti. Nobene potrebe ni, da s plehom rineš v center mesta. Janković z jajci je določene ulice zaprl za avtomobilski promet in odlično je to napravil. Nobene potrebe nimaš, da z avtom rineš do knjižnice. Odlično deluje potujoča knjižnica. Sobota je tako majhna, da jo v pol ure prehodiš od začetka do konca, s kolesom pa........................ Ostani v svojem zabačenem selu, tam modruj, Soboto pa pusti Sobočancem. Če pa res moraš veliko hoditi po sodišču in na Furs, in imaš prevelik blek, da bi malo pešačil, lahko kamot parkiraš pri cerkvi zraven teh dveh inštitucij. 100 MEROV HOJE BOŠ PA KLUB LENOBI JA PREHODIL.

        7 4 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 22:28 Karel K. gost

        Kaj ko bi si ti sklopil tragač in kaoca pa bi se s tem kompletom vozil po Soboti in okrog nje. Če goričanci ne bomo hodili v Soboške trgovine jih lahko zaprete od Merkatorja do Lidla, Hoferja, Špara. Saj marki imajo trdovine v svojih velikih vaseh, Beltinci, Odranci, Turnišče, Črenšovci, nam Goričancem pa ste vse to preprečili in ste nas zaprli v geto in ta lepi prostor naredili za neki park, da lahko vaši titoistični elitneži hodijo na lov, nabirat gobe in kostanje.

        5 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.09.2021 ob 16:15 Karel K. gost

      Saj sem ti jaz zapisal daljavo ne čas. Če tudi jaz malo filozofiram če si izposodim deset knjig jih ne morem peš nesti nekam daleč. Bili bi prosti parplaci in nebi ljudje parkirali na pločnikih Kocljeve, Štefana Kovača, pri banki in pošti in še drugih ulicah. Sem ti rekel, da ti ne razumeš normalnega dialoga in ne upoštevaš nič drugega kot sam sebe. Enkrat se nauši vsaj slovensko pisati. Kaj pa Mura kaj, je spet sodnik dosodil enastmetrovko v njeno korist, a bo zmagala in boš ti spet besen, da se ni uresničila tvoja volja, kakšen izgovor boš spet našel. Kaj pa če bnoš ti v cerkvi pri Štumfu, da te bo spovedal zaradi zvojega praznega podstrešja. Goričanci vzdržujemo Soboto! in nismo iz zakotnih vasi, kot ti kateri si iz zakotne pameti in osebnega obnašanja. obnašanje ti je na nuli.

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        25.09.2021 ob 16:31 gost

        Karoly, ne vleči se zdaj ven, ker nisi vedel enote za razdaljo in čas in si šel to v Google iskati. In ti si dvakratni diplomirani inžSenir? Ne se ecat, no. Goričanci vzdržujete Soboto????? Na kak način, kako, kje, kdaj????????? Mogoče si mislil Muro? To bi še verjel, ker Sobočanom dol visi za Muro, Goričanci ste pa nori na njo. Saj veš kako gre tista pregovorna? Tikvi, krumši, kupica, Mura - tej se pasvejt za vas enja. Trdil si, da bo Mura druga po prejšnjem kolu, kolikor vidim, je komaj peta. Nimaš pojma o nogometu. Štrumfa pa pusti na miru, ker ne hodim v cerkev in nimam stika z njim. Predlagal sem ti samo kje lahko parkiraš, ko boš zopet šel na sodišče ali Furs, kamor pogosto hodiš. Ostani v svojem selu, Soboto pusti Sobočanom.

        4 4 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.09.2021 ob 16:39 Karel K. gost

      Le na ta način sem ti dokazal, da si butl, saj če bi samo sam opisal bi spet natresel lažni in poniževanj na moj račun do onemoglosi. Saj vem, da si spreten manipulator ne razumeš se pa v ničesar, prepričan sem, da niti ne veš koliko si star in kje si doma. Nekoga vprašaj kaj to pomeni ta zgodovinska različica poseljevanja Prekmurja. Ko so priseljenci prišli na to območje, so se vsi zbrali na tem območju sedanje Murske Sobote. Bila sta dva napisana smerokaza, eden je bil z napisom Goričko, drugi pa markasto. Kateri so znali brati so šli na Goriško in na markasto ostali pa so ostali na območju sedanje Murske Sobote.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      25.09.2021 ob 16:41 Jevsekkkk gost

      Samooo BETOOOOON...HAJAHhahahha

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      01.02.2022 ob 15:23 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.