https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: V Dobrovniku potekala zaključna konferenca VNRC Dolinsko

Dobrovnik, 30.09.2021 ob 14:55  

V Kulturnem domu Dobrovnik je v četrtek, 30. septembra, potekala zaključna konferenca v okviru projekta Večnamenski romski center Dolinsko (VNRC Dolinsko) na kateri so predstavili štiriletno delo in projektne rezultate.

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je že leta 2017 razpisalo projekt za vzpostavitev večnamenskih romskih centrov. Na razpis so se uspešno prijavili na Ljudski univerzi Lendava ter Zavodu za izobraževanje odraslih in mladine skupaj s partnerjem Občino Lendava.

Projekt VNRC Dolinsko se je začel izvajati oktobra 2017. Zaključil pa se je letos na zadnji septembrski dan z zaključno konferenco. Temeljni cilj vseh aktivnosti projekta je bil opolnomočene romske skupnosti za vključevanje v širšo družbeno skupnost in aktivno participacijo na vseh ravneh življenja s poudarkom na pridobivanju temeljnih in poklicnih kompetenc.

V uvodnem delu konference je sodelujoče najprej pozdravil Marjan Kardinar, župan Občine Dobrovnik, ki je gostila konferenco. V svojem nagovoru je med drugim poudaril, da različnost ni pomembna, ampak je pomemben človek.

Veliko vlogo pri izboljšanju romske skupnosti v Sloveniji ima Urad Vlade Republike Slovenije za narodnosti. Zbrane je zato nagovoril direktor Urada Stane Baluh, ki je izpostavil, da je v projektu bilo ključnega pomena povezovanje ljudi z ljudmi. »Delati in biti z ljudmi ter omogočiti boljše pogoje za vsakogar, še najbolj pa za tiste najranljivejše v naši okolici bi morali biti po mojem mnenju cilj vsakega projekta, ki se izvaja,« je med drugim poudaril Baloh.

Projekt Večnamenski romski center Dolinsko je bil financiran iz sredstev Evropskega socialnega sklada in sredstev Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Predstavnik ministrstva Marko Lemaić je pohvalil delo zaposlenih na Ljudski univerzi Lendava in njihovo proaktivnost ob tem pa naštel številne aktivnosti, ki so jih v preteklih štirih letih izvedli, od nudenja učne pomoči romskim učencem, čistilnih akcij, oblikovanje foruma, poletnih taborov do izgradnje večnamenskega centra.

Gonilna sila projekta VNRC Dolinsko na LU Lendava pa je bila Nataša Horvat, ki je od začetka projekta usklajevala aktivnosti, se povezovala s posamezniki in organizacijami ter organizirala različne dogodke. »Ponosna sem na organizacijo v kateri sem zaposlena, saj v lokalnem okolju ruši stereotipe in predsodke tako z vključevanjem Romov v različne oblike izobraževanja, kot tudi z zaposlovanjem Rominj,« je med drugim povedala Nataša Horvat.

Zbrane je nagovoril tudi Jožek Horvat Muc, predsednik Sveta romske skupnosti RS, ki je krovna organizacija pripadnikov romske skupnosti, ki daje predloge, pobude in menja državnim organom in drugim institucijam. »Programi in aktivnosti, ki jih izvajajo VNRC-ji so vsekakor pomembni, saj prispevajo k pridobivanju znanja in veščin ter posledično k opolnomočenju romske populacije,« je izpostavil.

Največjo podporo pri izvajanju projekta je nosilki LU Lendava nudila Zveza za razvoj romske manjšine Preporod. Predstavnik Zveze Rok Petje je ob tem povedal: »Z veseljem smo se vključevali v izvajanje številnih vsebin, saj je izobraževanje in usposabljanje predvsem mladih eden izmed ključnih prioritet za razvoj romske skupnosti v bodoče.«

Uvodnemu je sledil še strokovni del konference, kjer so sodelovali direktorica Ljudske univerze Lendava Rahela Hojnik Kelenc, Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu Goran Lapat, direktorica Centra za socialno delo Pomurje Sandra Fekonja, Sandi Horvat iz Romskega akademskega kluba, Laura Kovač iz Ljudske univerze Lendava ter ravnatelj Pučko otvoreno učilište Čakovec Mario Zamuda.

Več fotografij v spodnji galeriji …

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      30.09.2021 ob 15:42 gost

      BrzogaJoškoja nej bilo, sigurno je bilo kaj dobrega zajesti, on bi se pa tak napoko.

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      30.09.2021 ob 18:23 gost

      Kreteni bolje dobre romkinje poglejte , kaj ko se one poserejo na vas gnide.Joško je naš!

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      30.09.2021 ob 18:27 gost

      Brzi Jocu šce ma Zalogu od stolpa lendavskega. Saj pa domo nesel 4 vrečke dobrot. Pa tam se je na pokal bograča, langaša, gibanice, perece in vinček.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      30.09.2021 ob 18:44 Chelsea Rose gost

      V bistvu na spletu zaslužim približno 8000 USD-12 000 USD. Dovolj je, da udobno nadomestim dohodek iz starih delovnih mest, še posebej, če od doma delam le 10-13 ur na teden. Bil sem presenečen, kako enostavno je bilo, potem ko sem poskusil kopirajte spodaj na spletu >>>>> 𝐖𝐖𝐖.𝐖𝐎𝐑𝐊𝐉𝐎𝐈𝐍𝟏.𝐂𝐎𝐌

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.02.2022 ob 15:40 Sexy gost

      Zmenki zaradi seksa v vašem mestu - 𝐖𝐖𝐖.𝐌𝐘𝟐𝟏.𝐅𝐔𝐍

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.